Warning: A non-numeric value encountered in /storage/content/60/135660/bytabil.net/public_html/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1593

Test av Kia Picanto 100 hk GT-Line

I denna biltest har vi provat Kia Picanto 1.0 Turbo i GT-Line utförande. Kia Picanto är en billig bil samt den minsta bilen i Kias modellprogram. Kia Picanto är en småbil som många kan tänkas vilja ha som pendlarbil eller som andrabil i hushållet. Även som stadsbil kan Picanto hitta sina köpare. Kia Picanto må vara liten, billig och kommer med 7 års garanti, men hur bra är den? Är Kia Picanto en bra pendlarbil? Läs vidare vår test av Picanto!

Testbil: Kia Picanto 1.0-T GDi. 3-cylindrig bensinturbo på 100 hk. Manuell växellåda.

Designmässigt har Kia lyckats riktigt bra. Picanto är en riktigt snygg liten bil, speciellt i fronten.

Att köra

Kia Picanto 1.0T är mycket pigg i starten vilket är en av bilens styrkor. Småbilar som är högre och smalare brukar inte ha jättebra väghållningskänsla, vilket inte heller Kia Picanto har. Visst är höga bilar mer praktiska och man sitter bättre i bilen, men det har sitt pris och bilen upplevs vara lite vinglig och ostabil i vissa situationer. Fast jag tror inte att ägarna till Kia Picanto förväntar sig sportbilsegenskaper och kör man bara normalt och inte för snabbt så går bilen bra.

Stadskörning: I storstan står sig Kia Picanto som bäst. Bilen är pigg och mycket smidig att köra samt lätt att parkera. Toppenbil i storstan!

Landsväg: På landsvägen börjar vägbullret tränga in och bilens svagheter märks allt mer. Fjädringen är aningen åt det mjukare hållet vilket ger något bättre komfort men bilen är ändå långt ifrån en komfortglidare på landsvägen. Den smala hjulbasen gör att bilen inte ligger lika stabilt på vägen som större bilar när hastigheten stiger. 100 hk bensinturbo i en liten bil går bra i det flesta omkörningssituationerna, gör inte för snäva rattrörelser bara.

Motorväg: På motorvägen känns inte Kia Picanto så rolig att färdas i, det är bullrigt inne i bilen. Bilen kan också upplevas något ostabil speciellt om det blåser mycket ute. Man kör inte gärna över 130 km/h, något de flesta ägare av Kia Picanto sannolikt ändå står ut med.

Komfort

Man sitter bra i bilen och den är lätt att stiga i och ut ur. En liten bil har sina begränsningar och det bästa är att själv prova bilen innan köp så att ergonomin fungerar även för dig. Ratten kan inte ställas i djupled vilket försämrar komforten något. Mittarmstödet mellan framstolarna är riktigt bra och höjer komforten, rekommenderas! Baksätet har sina begränsningar som hos alla småbilar, framför allt gällande benutrymme. Baksätet är relativt högt placerat vilket gör att man ändå sitter hyfsat bra trots det begränsade benutrymmet. Kia Picanto är anpassad för 5 personer och har 3 bälten i baksätet. Axelbredden är dock mycket begränsad och tre vuxna får det riktigt trångt där bak.

Bullernivån i bilen är en av de största svagheterna hos Kia Picanto då vi upplever den vara förhållandevis hög. Kia Picanto är mer bullrig inne i kupén än de flesta nya bilarna som säljs just nu, fast man vänjer sig.

Praktiska egenskaper

Kia Picanto har förvaring för småsaker, speciellt om man köper versionen med mittarmstöd. Det finns mugghållare men de är inte så stabila. Lastutrymmet i bak är mycket begränsat och plats finns för några matkassar och inte så mycket mer. Baksätet kan fällas och då ryms mer.

Instrumentering

Instrumenteringen är bra och tydlig samt är lätt att lära. Pekskärmen med backkamera fungerar bra men saknar navigation. Navigation kan du få via din mobiltelefon och speglingsapparna AppleCarplay eller Android Auto. Google har dock inte ännu lanserat sitt system för Android för Sverigemarknaden så den appen finns inte ännu att få tag i. Stereon har en helt okej ljudbild men är inget för finsmakaren.

Ekonomi

Kia Picanto 1.0-T 100 hk bensinmotor kostar i GT-Utförande enligt listpris drygt 140 000 kronor, med gällande kampanjpris så kostar bilen 130 000 kronor just nu. I GT-line ingår manuell air kondition, automatisk klimatanläggning finns inte att få. Backkamera och parkeringssensorer. Mittarmstöd med förvaringslåda. 7″ Pekskärm. Konstläderklädsel.

Kia Picanto är en billig bil och står sig därför mycket bra ekonomiskt, den kan ju inte gå ner mer än ca: 130 000 kronor. Mer än så kan många medelklassbilar sjunka i värde på 5 år och sannolikt är inte Kia Picanto värd 0 kronor efter 5 år. Den har ju då fortfarande två års garanti kvar!

Bränsleförbrukningen är angiven till 0,48 l/mil under blandad körning. Vi kom inte ner i dessa siffror utan hamnade runt 0,6 liter/mil, testbilen var dock inte helt inkörd ännu. Färddatorn var lite missvisande och visade faktiskt lite mer än verklig förbrukning upptäckte vi vid tankning. Det krävs därför mer avstämningar för att kunna fastslå en bild över bränsleförbrukningen hos Kia Picanto, vår känsla är dock att bilen drar något mer än önskat med tanke på hur liten bilen är. Samtidigt kan vi slå fast att bilen inte heller är någon storförbrukare av bränsle.

Summering

Kia Picanto är en liten, billig och toppenbra stadsbil!

Test Kia Picanto 1.0T-GDi - Billig liten stadsbil
Att köra3
Komfort2
Praktiska egenskaper1
Instrumentering7
3.3Picanto 1.0T

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

3 Kommentarer

 1. Carl

  Hej, tack för recensionen. Tycker dock att betygen är underliga. 1 på praktisk?? Den är ju en mycket praktisk city bil full med utrustning. Större bagageutrymme än nya corolla.. Komfort, 2? Med sköna stolar, armstöd och rattvärme som inte ens min mercedes har. Det enda som drar ner betyget är ljudet in i kupén. Men en 2:a? Seriöst? Jag äger inte bilen men har testat den och finner knappast en bättre bil i segmentet.

  Svara
  • Carl

   Hej igen, ursäkta felskrivning. Menade inte corolla utan yaris angående storlek på bageutrymme.

   Svara
  • Joakim

   Tack för din kommentar, uppskattat! Betygen speglar det vi tyckte då om bilen. Nog skulle jag hellre åka på en långresa med vilken Mercedes som helst av närliggande årsmodell även om den saknade rattvärme, så länge jag inte behöver tänka på prislappen och garantierna hos bilen förstås.

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.