Warning: A non-numeric value encountered in /storage/content/60/135660/bytabil.net/public_html/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1593

Test Tesla Model X – Bästa familjebilen!

Tesla Model X är en stor och rymlig elbil från Tesla med SUV känsla. Model X har praktiskt nyttjande i fokus och bilen är riktigt lyckad i detta syfte! Tesla Model X är en toppenbra familjebil då bilen är rymlig och dessutom kan fås i flertalet utföranden avseende sittplatser. Att bilens prestanda dessutom slår de flesta sportbilar känns nästan en smula overkligt! Tesla Model X har en räckvidd på upp till drygt 50 mil, fyrhjulsdrift som standard, sportbilsprestanda, rymmer hela familjen. Hur är det ens möjligt? Bra gjort Tesla!

Testbilen: Tesla Model X 100D, batteridrift med 100 kW lagringskapacitet, upp till 56 mils räckvidd, 0-100 km/h: 4,9 sekunder, fyrhjulsdrift, aktiv luftfjädring. Grundpris 1 163 000 kronor

Att sätta sig i Tesla Model X är som att sätta sig i ett rymdskepp, Model X är en bil som inte liknar någon annan bil jag kört. I stort sett finns det inte en enda knapp på instrumentbrädan. Allt sköts via den stora pekskärmen. Användargränssnittet är enkelt och det finns faktiskt inte så många inställningar att göra, allt bara funkar. Teslas upplägg är enkelt och bra!

Sökes, Tesla motor

När man öppnar motorhuven framtill så möts man av, en djup lastgrop. Javisst, under motorhuven är det ett lastutrymme perfekt för för några matkassar. Men var motorn är, ja det förblir en gåta för av den syns inte något av.

Att köra

Model X är fantastisk att köra. Kraften kommer direkt utan någon fördröjning alls, och inte är det lite kraft heller! 0-100 km/h på 4,9 sekunder i kombination med absolut kontroll utan fördröjning oavsett hastighet, jo man tackar! Detta är oslagbart helt enkelt! Dessutom förpackat i en familjebil, så knäckande för självförtroende hos en stor del sportbilsägare!

Stadskörning: Toppenbra, motorn är så pass pigg att bilen aldrig har några bekymmer i stadstrafiken oavsett situation. Parkeringshjälp finns, visst är bilen stor men den upplevs ändå inte så när man kör.

Landsväg: Model X är toppen här med. Omkörningar går ofattbart bra oavsett hastighet! Luftfjädringen gör resan mjuk och behaglig.

Motorväg: Likaså här har Tesla Model X kraft direkt i alla lägen. Enda svagheten är att vägbuller tränger igenom när farten går upp och asfalten är grov och sliten. Bilen är fortfarande helt okej och bättre än många men är inte den tystaste vi färdats i.

Praktiska egenskaper:

Tesla Model X är en mycket praktisk bil. Småförvaring finns och mugghållare finns för alla passagerare, riktigt bra dessutom. I Amerikansk anda mellan framstolarna finns till och med ställbara hållare som kan hålla en 1,5 liters flaska stadigt.

Tesla Model X kan fås i tre utföranden avseende baksäten. 5-sitsig, 6-sitsig och 7-sitsig. 5-sitsig är standard och då är Model X som de flesta familjebilar. Rymligt baksäte och ett bra lastutrymme. Den 7 sitsiga versionen har två extrasäten som är nedfällbara i lastutrymmet. Den 6-sitsiga versionen är lite speciellt, och den mest intressanta varianten. De två extrasätena längs bak finns med som kan fällas ned i lastgolvet. Det vanliga baksätet har tagits bort och ersatts av två fristående stolar. Dessa är generösa, rymliga och komfortabla. Samtidigt finns ett rymligt mellanrum mellan dessa vilket ger mer benutrymme för de som eventuellt sitter längst bak. Den 6-sitsiga versionen rekommenderas starkt!

Dörrarna till baksätet öppnas uppåt, så kallade måsvingedörrar. När de är öppna ger de ett otroligt stort och rymligt insteg till kupén. Detta är familjernas dröm och barnen kan lätt hoppa in och ut ur bilen och föräldrarna kan smidigt spänna fast barnen i stolarna. Tror du nu att dörrarna ställer till problem när det är trångt? Inte alls, det krävs endast 30 cm fritt utrymme för att de ska öppnas upp.

Komfort

Den 6-sitsiga bilen är komfortabel för alla, även om 6 vuxna åker i bilen. Sätenas ergonomi är mycket bra. Viss justering får göras av alla stolar för att ge benutrymme vid fullsatt bil men detta är den bästa bilen hittills vi provat utan att gå upp till minibussklassen. Model X är ju fortfarande en personbil och inte en buss!

Luftfjädringen gör resan behaglig samtidigt som väghållningen är i topp! Framrutan är gigantisk och går upp över och bakom huvudet, vilken panoramakänsla! Det är även glas i sidodörrarnas överkant som ger ljusinsläpp ovanför baksätespassagerarna, snyggt!

Instrumentering

Instrumenteringen är enkel och känns inte så avancerad som man kan tro. Bilen är superavancerad och modern men användarmässigt är den enkel och lätt att komma överens med. GPS-navigationen kommer från Google och fungerar mycket bra och skärmen är stor vilket ger en stor kartbild, denna kombineras i förarinstrumenteringen med en bild som visar lite mindre och närmare hur man ska köra i kommande situation.

Alla reglage kring ratten är precis som hos Mercedes nya bilar, rattväxel, vindrutespolning, farthållare och kontroll av lysen har samma upplägg.

Ekonomi

Den billigaste versionen 75D som har ett något mindre batteri börjar straxt under 1 miljon kronor. Tesla Model X är inte en billig bil som alla kan köpa. Den som tar sig råd att köpa bilen får ändå en av världens bästa familjebilar! Jag själv sa först att vi kommer nog inte se så många Model X i Sverige, den kan inte ha sålt så mycket så dyr som den är. Sen åkte vi till laddstationen och vips så stod där tre stycken till Model X, så tji fick jag! Trots prislappen så köper folk denna bil, det är roligt att se att de förstått hur bra Model X är! Stackars alla sportbilar som framöver kommer se sig förbikörda av en familjebil!

Laddning

75D uppges gå ca 42 mil och 100D 56 mil, P100D 54 mil (Gör 0-100 km/h på 3,1 sekunder!). När vi fulladdat 100D så har det stått 45 mil på mätaren. Bäst laddas bilen i någon av Teslas Superchargers, här laddas bilan med upp till 120 kW som mest, när batteriet börjar bli fullt dras effekt ner och sista biten tar längre tid att ladda. Det kan ta upp emot 1 timme att ladda bilen om man har tålamod, eller så laddar man bara snabbt och kör vidare med många mil på mätaren ändå. Troligen så klarar du det dagliga behovet och kan sen ladda på en långsam vanlig laddare över natten med Type 2 uttag. Tyvärr så finns inte Teslas laddare på så många ställen, ännu. Men det tillkommer nya hela tiden.

Jajamen, dörrarna kan öppnas när bilar står parkerade bredvid en Telsa Model X, i nedanstående fall fanns det dessutom generös marginal till bilarna bredvid.

Test Tesla Model X 100D - Världens bästa familjebil!
Att köra10
Komfort10
Praktiska egenskaper10
Instrumentering9
9.8Model X

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.