Test Volkswagen Golf GTE e-Golf – Elbil

VW Golf e-Golf elbil är den bästa elbilen vi testat hittills! Det är när man jämför pris, räckvidd, körkänsla och praktiskt nyttjande som Volkswagen Golf elbil blir en vinnare. VW el-golf kan köpas från 369 000 kronor och har en teoretisk räckvidd på 30 mil vilket ger ca: 20 mil i praktiken. Volkswagens erfarenhet kring bilkonstruktion och inte minst i den klassiska mellanklassen faller väl ut när de skapat den eldrivna Golf versionen. Nu vill vi bara ha ännu längre räckvidd och flera laddningsstationer med högre kapacitet!

Testbilen: Volkswagen Golf GTE 136 hk automatväxel

Räckvidd

Den testade Golfen är 100% eldriven med en teoretisk räckvidd på 30 mil. Vid start så har vi en visning av uppskattad räckvidd på mellan 27-29 mil vilket ganska snabbt visar sig bli lite av en glädjemätare. Detta är visning av beräknad och uppskattad räckvidd vilken hela tiden uppdateras beroende på hur bilen körs och vilka funktioner som är aktiverade i bilen. I el-golfen så går räckvidden snabbt ner några mil innan den börjar stabilisera sig till mer trovärdiga siffror. Med fläktsystemet helt avslaget vilket innebär varken kyla eller värme i bilen och givetvis inga värmestolar aktiverade så kan vi komma upp i en en trolig räckvidd på 24 mil om bilen inte heller körs över 95 km/h. När vi kör med klimatanläggning aktiv och i normal motorvägsfart så hamnar vi på en räckvidd på drygt 20 mil.

Att köra

Volkswagen el-Golf är fantastisk att köra! Kraften kommer omedelbart och bilen är riktigt pigg från stillastående. Bilen är automatväxlad men precis som hos alla elbilar så är det ingen traditionell växling som sker. Kraften levereras linjärt utan de klassiska växlingslägena och ganska lika som hos de asiatiska steglösa automatväxlade bilarna, fast utan det irriterande surriga motorljudet. Elgolfen ligger jättebra på vägen och körkänslan samt väghållningen är perfekt. Övriga elbilar som Leaf och Zoe har chassin som gärna gungar lite i svängarna, vår andra elbilsfavorit Hyundai Ionic känns rejält baktung när man kör över gupp på vägen. VW el-golf känns precis som vanligt oavsett körsituation trots att den har tunga batterier i sig. Just det att el-golfen är precis som en vanlig bil  fast piggare är det som gör den till en vinnare i kombination med de praktiska egenskaperna.

Stadskörning: Stadskörningen går perfekt. Golfen är smidig i stadstrafiken och den pigga motorn gör sig perfekt i storstan.

Landsväg: På landsvägen går VW Golf GTE också perfekt. Bilen är tyst och ligger stabilt på vägen. Omkörningar går riktigt bra att göra trots att motorn är på bara 136 hk.

Motorväg: VW gör bilar för autobahn och så klart går el-golfen bra på motorvägen. Även på motorvägen är det relativt bullerfritt inne i kupén.

Komfort och praktiskt nyttjande

Volkswagen har en genomgående god ergonomi och alla vet väl hur en VW Golf är? Inte? Jo, den är lagom stor och utrymmet är lagom stort vilket innebär att om alla har stolarna normalt placerade i bilen så är benutrymmet i baksätet lagom stort. Allt är perfekt lagom i denna bil vilket även inkluderar lastutrymmet som är just lagom stort. Det finns en anledning till att Volkswagen Golf står som symbol för denna bilklass, den så kallade “Golfklassen”. Allt är genomtänkt in i minsta detalj och välbalanserat mellan att inte vara för stort och inte för litet. Ergonomin är bra både i fram och bak, möjligen kan vissa tycka att sätena är aningen hårda men det är en smaksak.

Bullernivån inne i bilen är låg vilket verkligen förstärker upplevelsen av elbilen då inget motorljud alls tränger in i kupén.

Teknik

Den digitala instrumenteringen är mycket bra och detaljerad. I första anblicken kan man tycka att det är lite rörigt då det finns väldigt mycket med information och visare, det blir gärna lite letande i manualen för att förstå allt. Menyhanteringen är genomgående lätt att förstå sig på men det finns samtidigt väldigt mycket med inställningar och funktioner. GPS-navigationen är lätthanterlig med undantag för att det var riktigt klurigt att slå av röstanvisningarna. Standardstereon har lite kvar att önska avseende ljudkvalité, basen finns där men för övrigt är ljudet tunt samt plastigt och imponerar inte med något extra.

Automatiskt helljus: Denna funktion är testad och resultatet är riktigt bra. Bilen anpassar belysningen mot framförvarande fordon, mötande fordon och omgivning. Inga mötande fordon har blinkat irriterat vid våra testkörningar i mörkerkörning. För dig som kör mycket på landsväg utan vägbelysning så rekommenderar vi verkligen denna funktion.

Laddning

Det är lätt att sätta bilen i laddning. I förarinstrumenten kommer det snabbt upp information om hur lång tid det är kvar till full laddning. Denna siffra uppdaterar sig dock minst en gång under första minuten så stå kvar en liten stund extra för att få ett stabilt värde. 10 mils körning tar cirka 5 timmar att återladda på 1-fas 15 A (3,7 kW) elstolpe. På denna laddeffekt är det är dock knappt att bilen hinner bli fulladdad om du kommer hem senare på kvällen med nästan tomt batteri och ska upp tidigt på morgonen dagen efter för att köra till jobbet. Ju mer effekt du kan få ut ur eluttaget desto snabbare går bilen att ladda upp. Det vi saknar är möjligheten att se hur mycket effekt som går in i bilen för tillfället, ibland frågar vi oss om eluttagen verkligen levererar den effekt som anges när vi anslutit oss i olika offentliga miljöer med kraftfullare eluttag.

Summering

Räckvidd som gör att e-golfen kan klara av de flesta vardagliga körningarna, ett pris som inte är svindyrt, fantastisk körkänsla och praktisk. Detta gör Volswagen GTE 100% elbil till en vinnare!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.