Test BMW 2-serie hybrid Active Tourer

Denna gång tar vi en BMW 225xe Active Tourer med laddhybridmotor på en långtest. Tanken med denna laddhybridbil är att de vardagliga resorna upp till ca 3 mil görs med batteridrift, normalt arbetspendling till och från jobbet. Då laddar man bilen hemma och på jobbet. Men hur blir bränsleförbrukningen vid långkörning när bilen måste gå på motordrift? Nyttjas batteriet bra och bränsleförbrukningen hålls nere? Vi tog därför en BMW 225xe Active Tourer på en tur mellan Stockholm och Göteborg.

BMW225xe hybrid 2016 (1)

Testbilen: BMW 225xe laddhybrid Active Tourer (Fyrhjulsdrift: bensinmotor driver framhjulen och batteridriften arbetar med bakhjulen)

BMW 2-serie Active Tourer hybrid är i grundutförande framhjulsdriven samt att taket är lite högre än brukligt hos BMW:s bilar. Detta gör att BMW 2-serie Active Tourer är mer anpassad som familjebil. Kunderna som vill ha denna biltyp föredrar ofta framhjulsdrift före bakhjulsdrift. BMW 2-serie Active Tourer kan även fås med fyrhjulsdrift för den som önskar. Dessutom så avseende laddhybriden BMW 225xe är denna fyrhjulsdriven då batteridriften arbetar med bakhjulen och den vanliga motorn på framhjulen.

BMW 225xe laddhybrid kan köras i tre lägen:

1: Autodrift. Bilen sköter själv kontrollen över bensinmotor och batterimotor och fördelar kraft och nyttjande efter det som passar bäst för stunden. Detta är det bästa läget när bilen ska köras lite längre sträckor än vad eldriften räcker till.

2: Batteridrift: Bilen går enbart på batteri vilket passar bäst vid korta körningar likt arbetspendling och liknande. I detta läge är motorkraften begränsad. Vid kraftiga accelerationer så går dock bensinmotorn igång för att hjälpa till, exempelvis vid omkörning.

3: Batterispardrift: Bilen körs enbart på bensinmotor och under tiden så laddas batteriet upp tills det är fullt och därefter behålls laddningen i batteriet. Enda anledningen till detta driftläge är om du senare ska köra in i en tätort där mycket föroreningar förekommer, då bidrar du inte till att förvärra detta just där vid den platsen.

Utöver dessa grundinställningar avseende batteridriften kan bilen köras enligt tre programinställningar: Sport, Normal och Eco-drift.

Mot Göteborg

Vi påbörjar vår resa mot Göteborg och vår BMW 225xe är fulltankad med bensin men batteriet är knappt uppladdat. Perfekt för vårt ändamål helt enkelt då vi vill se hur bilen förbrukar bensin vid långkörning. Bilen ställs i Autodrift avseende batterinyttjandet samt i Eco-drive läge avseende körprograminställning.

Vädret är strålande och resan löper på fint. BMW 225xe Active Tourer upplevs som väldigt rymlig inne i kupén. Anledningen till detta är att taket är lite högre än normalt vilket ger en luftigare känsla inne i bilen samt att vindrutan är placerad långt fram och löper strömlinjeriktat i linje med bilens front. Då taket är högre än normalt blir framrutan längre och detta gör också att bilen känns luftigare och rymligare inuti.

Vi kommer fram till Gränna vilket blir vårt första stopp. Att stanna vid Gränna känns som en självklarhet då detta är en mysig liten stad och givetvis bygger det mesta här kring den välkända Polkagristillverkningen.

BMW225

Vi kör vidare i Gränna för ett stopp vid Uppgrenna Naturhus. Detta känns självklart då detta hus som även har ett Café bygger på återvinning av energi och nyttjande av naturkraft likt sol med mera. BMW laddhybrid har ju även detta som grundtanke i och med att bilen kan köras helt utan utsläpp.

BMW225xe hybrid 2016 (11)

Innan vi åker vidare mot Göteborg så tankar vi bilen i Gränna vilket blir vår första checkpunkt. Under resan hit har vi sett att batteriet knapp blir laddat vilket troligen beror på att vid körning på motorväg så bildas det inte speciellt mycket överskottsenergi som lagras i bilens batteri, batteriet nyttjas istället jämt och kontinuerligt. Mestadels så körs bilen med lätt gas och det sker inte så många inbromsningar. Vår förbrukning till Gränna blev: 0,78 l/mil.

BMW225xe hybrid 2016 (12)

Vi åker vidare mot Göteborg. Vägen är tvåfilig motorväg och det är hastighetsbegränsningen 110 samt 120 km/h som huvudsakligen som gäller. Närmare Göteborg så lämnar vi E4:an och resan fortsätter på 2+1 väg. Vi har nu konstaterat att BMW 225xe Active Tourer inte är den tystaste bilen att åka i avseende vägbullar inne i kupén även om det fortfarande känns fullt acceptabelt. Harman Kardon stereon ger oss ett fint musikljud i bilen vilket vi uppskattar speciellt nu när vi kör långt. Vi parkerar bilen i Göteborg för att uppleva allt vad denna stad erbjuder. Här finns självklarheter som båttur med Paddan, tivolit Liseberg och Universeum. Utöver dessa attraktioner så är centrala Göteborg en väldigt trevlig stad att promenera i. Butiker, restauranger och caféer finns i överflöd.

BMW225xe hybrid 2016 (13)

Hemresan

Vi tankar inte i Göteborg utan påbörjar vår hemresa för att senare tanka i Skara. Vår andra checkpunkt i Skara visar en förbrukning på: 0.76 l/mil. Denna gång tar vi den alternativa vägen via E20 och E18 då vår slutdestination är Morgongåva som ligger en liten bit från Sala. Denna väg består mer av enkelfiliga landsvägar vilket gör att vi gör ett antal omkörningar av bilar med vår BMW 225xe. Inför omkörning tippar jag växelspaken åt sidan för att aktivera sportläget vilket ger bättre respons från motorn jämfört med eco-läget. BMW225xe upplevs som ganska pigg vid omkörning samtidigt som man ändå önskar lite mer kraft ibland, det känns inte riktigt som att bilen har de 224 hästkrafterna som den faktiskt har.

Generellt beskrivet kring BMW 225xe Active Tourer så är det en praktisk bil. Lastutrymmet är relativt generöst jämfört med många bilar men ändå inte alls lika gott som hos de flesta klassiska kombibilar. Ska du ha denna som en familjebil så testa att allt du förväntar dig transportera i bilen får plats, exempelvis barnvagnen tillsammans med extrapackning. Räcker lastutrymmet till dig så får du en utmärkt bil som idag är en av de mest prisvärda bilarna i BMW:s sortiment. Instrumenteringen är väldigt enkelt utformad hos BMW:s bilar vilket faktiskt är riktigt bra. Komplettera med en head-up display och det blir ännu bättre.

BMW225xe hybrid 2016 (9)

Vi kommer slutligen fram till Morgongåva och här fastslår vi också att komforten i framsätena är föredömlig, BMW 2-serie Active Tourer är en bil som man kan köra långt med. Vi tankar bilen och vår sista mätning ger en förbrukning på: 0,72 l/mil.

Vår genomsnittliga förbrukning under denna resa blev: 0,75 l/mil vilket är något högre än vad vi väntat oss. En liten ursäkt kan vara att bilen är så pass ny att motorn troligen inte ännu blivit riktigt inkörd.

Bonustest: För att se hur olika körstilar påverkar batteriets nyttjande så kör vi en bonussträcka på 10 mil. Denna gång är sportprogramet aktiverat och hybriddriften satt i Autoläge. Körningen sker mestadels på landsväg och många omkörningar genomförs. Nu helt plötsligt så forsar ny energi in i batteriet som faktisk kan köras i över en mil enbart på batteridrift när vi väl är framme. Hybriddriften gynnas när bilen framförs på ett mindre bra sätt vilket inte är eco-driving. Detta är trots allt logiskt för att vid denna typ av körstil som bildas det mer överskottsenergi som kan lagras i batteriet även om det blir lite motsägelsefullt kring tanken om hur bilen ska nyttjas.

BMW225xe hybrid 2016 (4)

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

En kommentar

  1. John-Erik

    När sportläget är aktiverat laddas batteriet upp för att hålla en laddning om ca 50%
    Funktionen “Segling” finns bara i Eco Pro-läget och mellan vissa hastigheter.

    Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.