Warning: A non-numeric value encountered in /storage/content/60/135660/bytabil.net/public_html/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1593

Test Mercedes A200, en ny lyxig småbil i Mercedes A-klass

Nya Mercedes A-klass är här och vi har testat den! A-klassen är den minsta bilmodellen i Mercedes bilprogram. Med den sportiga fronten, modern instrumentering och exklusiv utrustning hålls Mercedesfanan i topp även hos småbilarna! På insidan har nya Mercedes A-klass fått en toppmodern digital instrumentering som är den snyggaste som finns på marknaden just nu. Vi har testat Mercedes A200 med bensinmotor. Letar du en liten bil i premiumklassen så spana in denna bilmodell!

Testbilen: Mercedes A200 SE-Edition. 4 cylindrig bensinmotor, 163 hk. 0-100 km/h: 8 sekunder. Vår bränsleförbrukning under testperioden har pendlat runt 0,6 l/mil.

Nya Mercedes A-klass är en småbil som imponerar stort med sin moderna och snygga instrumentering!

När det gäller instrumentering, säkerhet, inredning och automatväxel har Mercedes A-klass ett övertag gentemot de flesta andra småbilar. Övertaget gäller dock inte alla egenskaper, körkänsla, komfort, bullernivå och ergonomi ligger på samma nivå som många andra märken erbjuder idag. Då det finns ett stort utbud på modern utrustning och många materialval så hör Mercedes A-klass hemma i premiumklassen och är en av de bästa småbilarna man kan köpa idag.

Instrumentering

Den nya instrumenteringen är väl värd ett stort fokus. Grunden bygger på två stora och helt digitala skärmar placerade integrerat bredvid varandra. Du kan välja nästintill oändligt med olika visningsalternativ. Förarskärmen bakom ratten bygger på tre sektioner. I dessa tre kan du välja vad du vill se, färddata, hastighet, varvtal, media, navigation osv. Det finns även ett visningsläge som nyttjar hela skärmen på ett genomtänkt och snyggt sätt. Då syns allt som är viktigt att ha koll på, hastighet i siffror, vanligaste färddata, körsträcka till tom tank och mycket mer. I grunden är det klassiska byggstenar som funnits hos de flesta bilarna de senaste 15 åren. Hastighetsvisning, varvtalsvisning, körsträckor, sträcka till tom tank, genomsnittsförbrukning med mera. Idag handlar det istället om hur man presenterar informationen och just nu är Mercedes bäst på detta! GPS-navigation visas bäst i helskärmsläge på den högra skärmen. När du närmar dig korsningar så visas bilden från den främre kameran tillsammans med animerad datagrafik som visar vart du ska köra, liknande spelet Pokemon-Go.

Röststyrning är en annan funktion som kommer stort. Denna finns och fungerar bra i nya Mercedes A-klass. Utöver vanlig telefonstyrning kan exempelvis även SMS-meddelanden och navigation hanteras helt via röststyrning. Vi har provat systemet utan att ha läst manualen innan och vi har utan att röra en enda knapp lyckats ringa, skicka SMS och programmera GPS-navigationen. Ibland krävdes det några försök för att hitta rätt ord för kommandona, men ändå gick allt detta att utföra utan att vare sig  öppna manualen eller trycka på någon knapp och det är ett bra betyg! Exempel: Att diktera och skicka ett SMS-meddelande med röststyrning kan gå till ungefär så här: Säg “Hej Mercedes”, då aktiveras röststyrningen. Säg “Skicka meddelande”, till vem undrar då bilen. Säg namnet på en person i telefonboken och bilen bekräftar, därefter ges möjlighet att diktera meddelande som bilen därefter upprepar. Bekräfta meddelandet och därefter säger du “Skicka meddelande”, vips så är det iväg!

Några exempel på hur instrumenteringen kan visas, utöver klassisk visning:

När det kommer till instrumenteringens användarvänlighet så blir det lite sämre och instrumenteringen är snyggare än lättanvänd. Nya A-klass har väldigt många funktioner och menyer. Att navigera och hitta rätt bland dessa är inte alltid helt lätt. Mediaskärmen till höger är numera en pekskärm och det underlättar en del, framför allt när passageraren nyttjar den. Som förare är det lite bökigare att nå fram och då finns istället ett styrsystem mellan stolarna samt på ratten. Tidigare hade Mercedes ett runt navigeringshjul mellan framstolarna, denna är numera ersatt av en platta som man kan peka och swajpa över. Det tar ett tag att vänja sig och vi är lite svårflörtade när det gäller denna funktion men ju längre tid man använder den desto mer van blir man. Som vanligt så kommer man åt de viktigaste funktionerna via snabbvalsknappar. Det finns även rattreglage med touch, här kan du kontrollera i stort sett allt. Det känns inte alltid säkert att sitta och pillra för länge med dessa när man kör och man får använda dessa med lite sunt förnuft. Skulle vi gå igenom allt som kan regleras med dessa reglage så skulle det ta dig timmar att läsa, så vi lämnar den delen för nu.

Att köra

Mercedes A200 är pigg utan att bilen upplevs som en sportbil. Automatväxellådan växlar piggt och smidigt. Fjädringen är typisk tysk vilket innebär att bilen har en stabil körkänsla. Motorn är pigg i de flesta situationer och omkörning på landsväg går bra. Du kan lätt växla mellan komfort och sportprogram som framför allt påverkar motorresponsen.

Komfort

Ergonomin i framstolarna är bra och armstöd finns bekvämt placerade på båda sidorna. Vid soliga dagar som vi hade när vi testade bilen så blev vi riktigt svettiga på ryggen då läderstolarna saknade ventilering, fast det gäller lika hos alla bilar. I baksätet sitter man något lågt. Benutrymmet kan bli hyfsat om framstolarna inte ställs för långt bakåt. Fjädringen är fast och något hård men ändå utan att det blir alltför stötigt. Vid körning i något högre hastigheter så upplevs bullernivån inne i bilen som hög, speciellt sett för en Mercedesbil vilket delvis kan bero på de sportiga lågprofildäcken som testbilen var försedd med. Vi upplever bullernivån inne i bilen vara mer i nivå som genomsnittlig jämte dagens nya bilar. Vår rekommendation är att köpa Mercedes A-klass med så vanliga däck som möjligt med fokus på komfort istället för sport, speciellt om du väljer någon av de motorsvagare modellerna. Komforten hos Mercedes A200 är långt ifrån att ligga på samma nivå som Mercedes större och dyrare bilar.

Praktiska egenskaper

Mercedes A-klass är en mindre bil, en sådan ska inte vara för rymlig. Här handlar det mer om hur måtten fördelas. A-klassen är fördelad på sådant sätt att man sitter bra i framsätet, något trångt i baksätet och sen finns det ett bra lastutrymme längst bak. Småförvaring är helt okej och det finns även trådlös laddning för mobilen. Alltid lite extra hos Mercedes som även lyckats klämma in ett infällt förvaringsfack för solglasögon i taket, toppen! För att vara en liten bil kan man anse att bilen är praktiskt med viss begränsning avseende baksätet.

Ekonomi

Grundpris Mercedes A200 SE-Edition Automat: 290 000 kr. (Testbilen var extrautrustad för 124 550 kr), i SE-edition ingår bl.a. navigation, parkeringspaket med backkamera, större display, bättre ljudsystem, nyckelfritt system, mittarmstöd back med dryckeshållare, panelbelysning i färg och belysta instegslister. Vår rekommendation: Köp minst SE-edition, upplevelsen och nyttan är värd det! Lägg även till öppningsbart panoramaglastak för 7500 kronor bara för att det känns lyxigt och faktiskt är billigt jämte många andra bilar.

Summerat

Nya Mercedes A-klass är en småbil som imponerar stort med sin moderna och snygga instrumentering!

Not: Testbilen var extrautrustad, kontrollera innan köp vad som ingår.

Test Mercedes A-klass, A200 - Lyxig småbil
Att köra7.5
Komfort6
Praktiska egenskaper6
Instrumentering10
7.4Mercedes A200

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.