Warning: A non-numeric value encountered in /storage/content/60/135660/bytabil.net/public_html/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1593

Test Mercedes cabriolet, E-klass E400

Sommaren i Sverige är här, det är strålande vackert väder just nu! Vad kan vara bättre än att testa en av världens bästa cabriolet bilar? Inget! Mercedes E400 Cabriolet är fantastisk att köra varma sommardagar! Mercedes E-klass cabriolet är en riktigt bra sommarbil, fast även året runt. Mercedes E400 4Matic cabriolet är nämligen fyrhjulsdriven. Komforten är i topp, känslan 100% rätt, ja Mercedes E-klass cabriolet är en livsnjutarbil!

Testbilen: Mercedes E400, 4Matic (Fyrhjulsdrift). Automatväxel 9-stegad, Bensinmotor, 333 hästkrafter. 0-100 km/h: 5,5 sekunder. Pris: Mercedes E-klass cabriolet börjar från 514 000 kronor. E400 Cabriolet 4Matic kostar från 672 000 kronor, testbilen: nästan 1 miljon kronor.  Vår bränsleförbrukning under testperioden låg på ca: 0,95 l/mil.

Mercedes, alltid något extra

Mercedes ligger alltid steget före och erbjuder sina kunder det bästa en bil kan ha. När det gäller en cabriolet så har de exempelvis Airscarf. Airscarf innebär att bilen har varmluftsutblås i nackstöden, du kan ställa styrkan i tre steg. Funktionen fungerar utmärkt och gör risken för stel nacke mindre samt att du kan åka öppet vid lägre utetemperatur. Vindavvisare Aircap, detta system innebär att vindavvisare kan fällas upp med automatik, så klart det är ju en Mercedes! Då Mercedes E-klass cabriolet har plats för fyra personer så är kupén stor. För att det inte ska bli för blåsigt i baksätet har Mercedes skapat Aircapsystemet. Detta innebär att bilen har vindavvisare både bakom sittplatserna samt framför bilen genom en list som fälls upp ovanför framrutan. Detta gör att luftflödet passerar bättre över hela bilen. Benutrymmet bak är inte gigantiskt men generösare än hos de flesta cabbar.

Vi testar cabben

Vi börjar med att lägga fokus på cabrioletfunktionen hos Mercedes E-klass E400. Vi har testat nya Mercedes E-klass cabriolet rejält på olika vägar och i olika temperaturer, från kallt till varmt. Vädret under testperioden har varit strålande! Att fälla upp och ned taket kan göras automatiskt i hastighet upp till 60 km/h, fällningen tar bara 20 sekunder! Du kan alltså fälla taket vid ett kort rödljusstopp eller när som helst i stan där hastigheten understiger 60 km/h, otroligt smidigt! Perfekt i Sverige där vädret och temperaturerna kan skilja mycket under samma dag och resa.

Värme är nyckeln till att kunna njuta av att åka med nedfällt tak så mycket som möjligt, och Mercedes E-klass cabriolet ha bra värmesystem! Även när det är varmt och strålande sol så ska du nyttja värmen mer än du tror. Vindarna blir svalare när farten stiger. Rikta in varmluftsutblåsen mot händerna och kroppen, höj värmen rejält, slå på värmen i stolen och även givetvis varmluftsutblåset i nacken. Hur många säger inte att en cabriolet i Sverige kan bara nyttjas några få dagar per år? När du lärt dig nyttja bilens värmereglage, ja då kan du njuta av att köra med öppet tak nästan hela sommarhalvåret! Speciellt med Mercedes E400 cabriolet! Fast när temperaturen är 8.5 grader ute, ja då räcker inte ens varmluften i nacken till och taket åkte upp även för oss när vi testkörde bilen. Vår gräns går på drygt 10 grader ute och bra väder. När det är svalare ute så kan sidorutorna med fördel fällas upp för att minska luftdraget och så fokuseras varmluftströmmarna från bilen bättre mot kroppen. Även på vältrafikerade motorvägar så är det bättre att ha sidorutorna uppfällda då det kan bli väldigt bullrigt från andra bilar på motorvägen, på så sätt så skärmas du av ljudmässigt och kan ändå njuta av att färdas öppet.

Mercedes E-klass cabriolet är helt klart en av världens bästa öppna bilar. En stor kupé kräver dock väldigt mycket från vindavvisarna för att det inte ska bli blåsigt i kupén. Vi har testat andra cabrioletbilar med baksäte som inte har vindavvisare bakom baksätena, i dessa bilar blir det väldigt blåsigt för de som sitter bak. Hos dessa bilar har man fokuserat på framplatserna och säljer med löstagbara vindavvisare som monteras manuellt direkt bakom framsätesplatserna och ovanför baksätet som då inte nyttjas. Jämför med Mercedes E-klass cabriolet så är dessa bilar något mindre blåsiga i framsätet men att nyttja baksätet utan att taket är uppfällt kräver då 30 grader sol och låga hastigheter. Mercedes E-klass cabriolet har alltså lyckats fantastiska bra med sin vindavvisare sett för alla platser, och dessutom går det att köpa ett extra vindskydd som monteras manuellt bakom framsätena även för E-klass cabriolet.

Att köra

Mercedes E400 cabriolet har en 6-cylindrig 3-litersmotor på 333 hästkrafter. Denna upplevs inte så kraftfull som den faktiskt är. Fokus ligger främst på komfort samt att glida fram med stil och elegans. Det hörs i stort sett ingenting från avgassystemet ens när vi kör med öppet tak. Det finns snabbval för olika körprogram som lätt kan väljas. I sport+ läget har bilen blixtsnabb respons men uppträder nervöst och ryckigt, växla till detta läge inför omkörningar eller andra situationer när du vill ha absolut bästa prestandan från bilen. Den vardagliga körningen görs bäst med Comfort inställningen som gör att bilen går mjukt på vägen samtidigt som bilen ändå har bra motorrespons. Omkörning på landsväg fungerar utmärkt, så klart med 333 hästkrafter!

Komfort

Komfort är Mercedes varumärke och styrka, om du frågar mig. Att köra en Mercedes är inget annat än livskvalité och E-klass är makalöst komfortabel! Bilen har luftfjädring som är ställbar och i Comfortläge går bilen mjukt och komfortabelt, i sportläge stabiliseras bilen som istället får fokus på stabil väghållning.

Ergonomin hos framstolarna är i topp och de har ställbar front, nackstöden är riktigt bra! Bakstolarna är komfortabla de med, benutrymmet är inte jättestort men bra sett för en cabriolet. Så klart finns även luftutblås till baksätespassagerarna!

Bullernivån inne i bilen är genomgående låg och lägre än hos många andra bilar. Tygtaket dämpar vägbuller bra. Dock så är den vanliga E-klassen vi provat för ett tag sen tystare vilket sannolikt mycket beror på däcken. Testbilen E400 hade superlågprofil och punkteringsfria däck, dessa brukar låta mer vägbuller tränga igenom.

Praktiska egenskaper

Det största svagheten hos cabbar är de praktiska egenskaperna, likaså är det hos Mercedes E-klass cabriolet. Det stora anledningen är naturligtvis att taket ska kunna fällas ner någonstans. Mercedes E-klass cabriolet har därför endast två sittplatser bak. Mellan baksätena finns två mugghållare vilket är bra. Lastutrymmet är mycket begränsat och öppningen liten. Då Mercedes ändå alltid ska vara lite extra, så finns det en funktion som fäller bort en list i ovansidan hos lastutrymmet. Nu får du något mer lastutrymme, men taket kan istället då inte fällas ned.

Mugghållare fram finns och likaså plats för småförvaring. Imponerande är att Mercedes dessutom har lyckats klämma in ett infällt fack för glasögon i taket, trots att det är en cabriolet. Innertaket har dessutom takbelysning för baksätet.

Teknik och instrumentering

Instrumenteringen är absolut ett av de bästa system som finns på marknaden idag. Mercedes E-klass har dock inte någon pekskärm och vissa funktioner är svårare hitta och hantera. När du väl ställt in bilen så som du vill ha den så finns det snabbval för allt du normalt nyttjar när du kör. Burmeister stereon har ett av de bästa ljuden som finns idag hos bilstereos, ljudbild är en mjuk njutning för öronen i samma elegans som Mercedes varumärke. Läs mer om instrumenteringen från vår test av Mercedes E220d kombi här.

Styrkor och svagheter

Styrkor

  • Komfort
  • Taket fälls på 20 sekunder i hastigheter upp till 60 km/h
  • Lyxkänslan
  • Bra vindavvisning för samtliga sittplatser
  • Instrumentering

Svagheter

  • Lastutrymmet bak är mindre än hos vanliga bilar
  • Stor motor kostar att köra, fundera på motorvalet då denna bil gör sig bäst när den glider fram lugnt och fint på vägen

Summering

Mercedes E-klass cabriolet är en bil för livsnjutare som vill ha det bästa! Mercedes E400 Cabriolet är en drömbil till sommaren, och med fyrhjulsdrift året om!

 

Test Mercedes-Benz E400 cabriolet - E-klass
Att köra10
Komfort10
Praktiska egenskaper2
Instrumentering10
8E400 Cabriolet

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.