Warning: A non-numeric value encountered in /storage/content/60/135660/bytabil.net/public_html/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1593

Test Mercedes E220d E-klass diesel All Terrain – Makalös komfort!

Nya Mercedes E-klass är en av världens absolut bästa personbilar, dessutom är den bränslesnål! Den som köper en Mercedes får alltid lite mer. Även när funktionerna är desamma som hos andra bilar så presenteras det och utförs lite bättre hos Mercedes. Det är det som kunderna förväntar sig och det är också det som Mercedes lever upp till, att hela tiden vara lite bättre. Mercedes E-klass är en helt suveränt bra bil!

Testbilen: Mercedes E220d All Terrain 4Matic (Fyrhjulsdriven), SE Edition, luftfjädring, Euro 6 (Co2-utsläpp ca: 138 g/km), grundpris 469 900 kronor och extrautrustad för drygt 250 000 kronor. Testbilens pris: 729 600. Vår bränsleförbrukning under perioden har legat på 0,6 liter/mil och innefattar ca: 50% motorvägskörning.

Vad är Mercedes?

Mercedes är ett premiummärke och lever upp till allt vad det innebär. Premium innebär bland annat att Mercedesbilarna har den senaste tekniken och att materialvalen håller högre kvalité än genomsnittsbilen. Det finns också allt som kan tänkas till bilen, om det inte är standard så kan det köpas till. Hos en premiumbil får du ofta bättre möjligheter att bättre anpassa bilen till det vad du vill ha, exempelvis att flera olika inredningsval går att få.

Mercedes mot konkurrenten BMW, ja det är skillnad mellan BMW och Mercedes även om det i slutändan kan vara hårfint när man summerar helheten. Det är framför allt att de båda märkena valt olika inriktningar för kundupplevelsen hos deras bilar. Mercedes håller ett betydligt större fokus på elegans och komfort medans BMW har ett större fokus på körkänsla och prestanda. Oavsett vilket av dessa märken du väljer så är båda märkena både sportigare och komfortablare än bilarna i ekonomiklassen.

Att köra

Mercedes E-klass är en riktig glidarbil med fantastisk komfort. Motorn och den 9-stegade automatlådan svarar snabbt och piggt från stillastående. Mercedes E220d gör 0-100 km/h på 7,7 sekunder vilket är relativt snabbt, ändå så känns bilen inte alls sportig. Mercedes E-klass är istället en enormt mjuk bil med god prestanda. Fjädringen är så fint balanserad att det känns som att man svävar fram över vägen när man kör.

Fyrhjulsdriften är riktigt bra att ha i Sverige och känns tryggt att ha. All Terrain versionen kan höja upp bilen lite extra när väglaget är sämre , denna funktion fungerar i hastighet upp till 35 km/h

Storstan: I stan är Mercedes E-klass klumpig då bilen är så pass lång, detta blir förstås ofrånkomligt då bilen är skapad för att vara riktigt rymlig. Istället kompenseras detta med en utmärkt backkamera och parkeringssensorer som underlättar vid parkering. Numera reagerar också parkeringssensorerna i ett tidigt skede vilket tidigare har varit en svaghet hos Mercedes bilar. Den pigga automatlådan och motorn är toppen i stan då man snabbt kommer upp i fart och smidigt kan glida in i vältrafikerade rondeller trots bilens storlek och tyngd.

Landsväg: Finns det bättre bil än E-klass på landsvägen? Bilen går så mjukt och fint vilket gör resan till en avslappning. Omkörningar går bra men kräver viss marginal då bilen inte upplevs som jättesnabb i dessa situationer, men du kör om med elegant stil och knappt att passagerarna märker av det! Motorn hörs knappt in i kupén.

Motorväg: Motorvägskörning går också som i första klass. Även här går bilen mjukt och fint och prestandan duger gott. Bullernivån inne i kupén vid motorvägskörning är bland det lägsta vi upplevt.

Komfort och praktiskt nyttjande

Komforten är som redan nämnt i topp vilket luftfjädringen är en stor del av. Ergonomin hos framstolarna är riktigt bra och stolarna har många inställningsmöjligheter inklusive ställbar framkant. Nackstöden är inställbara i flertalet vinklar så de faktiskt fungerar som nackstöd och du kan luta huvudet mot precis som du önskar, hur många bilar erbjuder det? Bullernivån inne i kupén är otroligt låg. Värt att nämna är att testbilen var utrustad med Akustik komfortpaketet för 22 500 kronor extra, vilket innebär extradämpade rutor och mer ljudisolerande material. Få bilar erbjuder lika hög komfort som Mercedes E-klass.

Mercedes E220d är även en mycket praktisk bil. Lastutrymmet är gigantiskt stort. Det finns plats för småförvaring och bra mugghållare. Baklucka med el-öppning finns såklart. Detta är en av de bästa personbilarna på marknaden för dig som önskar maximalt med utrymme och det är en perfekt familjebil, att massor av Mercedes E-klass rullar som taxibilar är lätt att förstå.

Teknik och instrumentering

Instrumenteringen är något alldeles extra i nya E-klassen. Den består av två jättestora heldigitala skärmar som sitter bredvid varandra. En för föraren där man kan välja några olika varianter på hur hastighet och varvtal ska visas. Dessutom kan du ställa in vad som ska synas på höger och vänster sida om hastighetsvisningen. Förarinstrumenteringen är helt suverän både avseende innehåll och hur det presenteras för föraren, det bästa vi sett hittills. Mittskärmen visar bilens inställningar, radio/media och navigation. Du kan få visning av radio och navigation sida vid sida eller var för sig. I enbart navigationsläge så är kartan enormt stor. Ja, det mesta i ny bilteknik finns att få till Mercedes E-klass och det är så pass mycket att listan blir allt för lång att ta upp i denna artikel.

Burmeister stereon är ett av de bästa bilstereosystem som finns idag. Detta ingår i Premiumpaket Plus för 66 500 kronor. Då ingår även bl.a. Multibeam LED strålkastare, parkeringspaket med 360 graders kamera, läderklädsel, dödavinkelassistent och panoramatak som är öppningsbart.

Det lilla extra

Även om andra bilar har samma funktioner som så är Mercedes lite bättre, här är några exempel:

Rattvärme, varför nöja sig där? I E-klass kan du även få uppvärmda armstöd.

Spolning av vindrutan. Bilen har tre spolarmunstycken istället för normala två. Mercedes E-klass har också rejält med kraft i spolningen som fungerar utmärkt även på motorvägen.

Navigationsskärmen, större är bättre och hos E-klass är gigantisk. Samt att du får kompletterande info i head-up display och i förarvisningen om du önskar.

Innerbelysning i olika färger. Hos E-klass kan du ställa in exakt vilken färgnyans du önskar i färgskalan. Innerbelysningen sträcker sig dessutom även till baksätet. Detta ger en trevlig och mysig känsla vid mörkerkörning.

Urval av tillval

SE Edition (Standard för Mercedes E220d SE Edition): Parkeringsassistent och backkamera, Garmin navigation, spegelpaket, 0 kr

 • Teknikpaket: Widescreen cockpit, head-up display och navigation, 33 300 kr
 • Vinterpaket: Parkeringsvärmare, uppvärme vindrutespolare, 12 500 kr
 • Värmekomfortpaket: Sätesvärme plus till framsäten samt uppvärmda armstöd, 12 700 kr
 • Förarassistanspaket: Avancerade säkerhetssystem innehållandes flertalet funktioner inklusive autobroms för fotgängare, adaptiv farthållare, 27 650 kr
 • Aktivt multikontursätespaket: Multikonturstolar fram, med kördynamikfunktion (håller emot extra på sidorna vid kraftigare svängar), Massagefunktion, komfortnackskydd fram, 22 500 kr

Utöver ovanstående finns en nästan oändligt lång lista på paket och enskilda tillval

Svagheter

De är inte många svagheter och de flesta är av arten “dagens premiumbil problem”, dvs lösningar som kunde varit bättre hos funktioner som de flesta bilar inte ens har.

Massagefunktion finns men det krävs några knapptryckningar i menyn för att starta, dessutom slås den av efter inte så lång stund.

Menyhantering. Menyhanteringen tar ett tag att lära sig. Det finns en viss logik och är gjort för att styras med den runda kontrollen mellan framstolarna. De vanligaste funktionerna finns det snabbknappar för, resterande bör skötas när bilen är stillastående. GPS navigationen tar längre tid att programmera än pekskärmar. Pekskärmar är genomgående lättare att nyttja men å andra sidan så är visningen av information hos Mercedes helt överlägsen samt placerad högre upp på panelen så blicken inte behöver flyttas från vägen lika mycket.

Programmering av klimatstart. Det finns bara tre minnesplatser för programmering av den bränsledrivna motorvärmaren. Dessutom kan bara ett program väljas och det är starttid av funktionen som ställs in, inte beräknad avfärd. Konkurrenter erbjuder veckoprogrammering med två tider per dag samt att du ställer in när du avser att åka så du inte behöver fundera så mycket på tiderna.

Summering:

Mercedes E-klass är tyst, praktisk och makalöst komfortabel och dessutom bränslesnål. Detta gör nya E-klass till en av världens bästa kombibilar.

Test Mercedes E-klass All Terrain 220d SE kombi
Att köra9.5
Komfort10
Praktiska egenskaper9.5
Instrumentering9.5
9.6Overall Score

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

2 Kommentarer

 1. Anders

  Hej,

  Jag har nästan precis samma bil, och funktionen med bränslevärmare är inte som du beskriver det, den är som i alla andra liknande märken dvs det är avfärd du programmerar. Annars måste det varit något fel i din testbil.
  Håller annars med om det mesta utom möjligen att jag inte tycker den är vidare pigg från stillastående…

  Svara
  • Joakim

   Tack Anders, jag slog upp i bilens “onlinemanual” och uppfattade som att det var starttid av värmaren som skulle anges, och vid en morgon när jag kom till bilen och ställt in tiden för avfärd var värmaren aktiv men bilen helt kall, som att värmaren just startat. Å andra sidan så blev det lite si och så med de planerade avfärderna, å på eftermiddagarna var det varmt ute vid avfärd. Kanske någon mer som läser detta kan kommentera programmeringen av bränslevärmaren hos nya E-klass?

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.