Provsuttit: Ford C-max 2012

Sedan en tid tillbaka finns Ford C-max i uppdaterad version. Mycket har gjorts om och det känns som en helt ny modell. Jag öppnar dörren och vips så sitter jag på förarplatsen. Vad hände tänkte jag först? Det märktes knappt att jag hoppade in i bilen, jag tittar lite förbryllat ner mot insteget. En säljare uppfattar förstås direkt vad som just skett och tar tillvara på min förvånade uttryck blixtsnabbt och säger “Visst är den lätt att stiga in i!” Detta förklaras genom att Ford har sänkt instegströskeln rejält. Detta har Ford gjort mycket bra alltså. Men det krävs förstås mer än att det bara är lätt att kliva in och ur bilen för att det ska vara ett bra köp. Resterande känns som en typisk Ford. Man sitter bra och bilen är generellt praktisk. Den har ett hyffsat lastutrymme bak. Mitt sittplatsen bak känns lite sådär, möjligheten att flytta alla säten har fått göra en liten kompromiss med mittsätet.

Mittpanelen känns däremot lite lustig. Den ger riktiga ungdomskänslor som en hipp bärbar bergsprängare med glittrande kanter. Detta är raka motsatsen till hur Volvos bilmodeller designar instrumentpanelen.

Prisbilden när denna nya variant kom ut hos handlarna tyckte jag då var alldeles för hög. Men tittar man i skrivande stund på nya bilar som står hos handlarna så kan man få en ny C-max till ett riktigt bra pris. Det kan alltså nu vara läge att byta bil till en C-max. Att tänka på är att Ford har ett andrahandsvärde som sjunker mer än medelbilen och att de generellt har ett dåligt rostrykte. Från 2008 har de jobbat med att förbättra rostryktet speciellt i Sverige och bilarna extrabehandlas just för Sverige. Men dåliga konstruktioner kan inte behandlas bort. Även flera Volvo modeller har dessa konstruktioner då Ford och Volvo samarbetat senaste åren. Men slutligen att få en perfekt bil till ett lågt pris är nog väldigt svårt. Som beg.bil så tycker jag ofta att Ford står sig mycket bra pga den lägre beg pris bilden för Ford. Jag har rekommenderat flera bekanta att byta bil till 3 åriga Fordmodeller som gått under 4000 mil då dessa kan fås till mycket pra priser. Dessutom finns det bilar som har betydligt sämre kvalitétsrykte avseende bilens funktion än Ford, och det är ju i slutändan viktigare att ha en bil som går att köra med varje dag.

Summering: Detta är faktiskt en bra mindre familjebil. Får du också ett bra pris på denna bil så kan det vara ett mycket bra köp som ny. Som nyare begagnad så är ofta Ford ett ännu bättre köp.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.