Test DS4 – En bra bil som många inte känner till

DS är ett varumärke som ingår i Citroén koncernen.Tanken med DS är att det ska vara ett premiummärke. Även om DS idag inte riktigt når upp till de tyska premiumkonkurrenterna så är DS4 en riktig bra bil som dessutom inte heller kostar lika mycket vilket gör bilen till ett intressant köp. DS4 har dragit mer uppmärksamhet och nyfikenhet än vi kunnat ana under testperioden. Det är framför allt medelålders och äldre personer som visat intresse samt inte minst kvinnor, det var än mer oväntat! Det som fångar uppmärksamheten är den utvändiga designen som är väldigt lyckad. Även om DS4 är en diskret bil så är formen och designlinjerna perfekt dragna. Är det något som fransmännen kan så är det design!

DS4 2016 (1)

Testbilen: DS – DS4 Sport, bensinmotor med 211 hästkrafter. 0-100 km/h 8,6 sekunder, manuell växellåda.

Om DS4

Den exteriöra designen är fantastiskt bra som redan nämnt tidigare. Interiört känns dock inte DS4 lika speciell. Även om inget är fult så känns bilen inte så unik på insidan. Det som saknas är de extra designdetaljerna som jag vet att Citroéns designers kan. Nej här har man varit lite fega och det känns som att man vill efterlikna de tyska konkurrenterna. Inget är fel men det är bara den speciella och unika känslan som saknas. När det kommer till komfort och ergonomi så  det riktigt bra för i DS4 sitter man bra både fram och bak, dessutom är huvudhöjden i baksätet riktigt bra.

Utrymmesmässigt så har DS ingenjörerna gjort ett fantastisk gott jobb. DS4 är att jämföra med en Golf och det innebär att måtten trots allt är begränsade. Utrymmen är därmed bra balanserade för ett hyfsat benutrymme fram och bak i kombination med ett lastutrymme som inte behöver skämmas för sig, kanske räcker det till och med för barnfamiljen med ett en barnvagn som inte är allt för stor?

Bullernivån i DS4 är lägre än i många bilar även om det inte är lika tyst inne i kupén som i de dyrare premiumbilarna.

Elinställbart svankstöd med massagefunktion finns men massagefunktionen ger inte alls någon vidare massage utan ska mer ses som en mysig funktion tycker jag.

DS4_back

Att köra

DS4 med 211 hästkrafters motor går givetvis riktigt bra. I början fick jag känslan av att bilen var lite svajig eftersom man sitter lite högre i DS4 än hos många andra liknande bilar, men efter att ha kört bilen lite tuffare så märker jag att DS4 ändå ligger bra på vägen och har en utmärkt väghållning.

Stadstrafik: DS4 211 hk har ett bra grunddrag och kommer snabbt upp i fart från stillastående. DS4 är en smidig bil som tar sig bra fram i stadstrafiken. DS4 är också tyst i kupén i stadsmiljö när man inte kör allt för fort.

Landsväg: DS4 är inte den allra tystaste bilen vid landsvägskörning men fortfarande helt acceptabel. Omkörningar går bra men se upp för att 3:ans växel bottnar runt 130 km/h vilket kan innebära att man måste växla upp till 4:an mitt i omkörningen, fast i Sverige är ju dessa hastigheter ändå inte tillåtna.

Motorväg: Visst går DS4 bra på motorvägen. Förarstolens goda ergonomi och bra armstöd gör att du kan åka långt i en DS4.

DS4 2016 (3)

Instrumentering

Instrumenteringen hos DS4 är enkel och lätt att ta till sig. I förarinstrumenten finns det digital instrumentering i kombination med analog hastighetsmätare. Du kan även välja att se hastigheten med siffror om du vill- I denna display kan även färddata, media eller navigationsvisning visas. DS4 har en 7″ pekskärm inklusive backkamera som standard och denna är riktigt bra med god användarvänlighet. Stereon har dock lite kvar att önska och är i genomsnittsnivå för moderna nya bilar om sälja idag.

Spotify integrationen fungerar bra. Endast en mindre fördröjning finns mellan låtbyten och stereon kopplar upp mobiltelefonen och kommer ihåg vad som spelades senast samt fortsätter automatiskt. Dock måste du varje gång bilen startas först manuellt välja ljudkälla “Bluetooth”.

Vi försökte koppla upp “Mirror Screen” via en androidtelefon utan att lyckas, är denna funktion viktig vänligen be din bilförsäljare visa funktionen och testa även med din egen telefon.

GPS systemet är lika som i de flesta bilar. Ett plus för att närmsta korsning även visas i förarinstrumenteringen som komplement vilket gör det lättare att köra rätt. I flera fall så överensstämmer inte ortsnamn mot vad som står på skylten i verkligheten, men detta har många navigationssystem tyvärr problem med.

Prisbild

Grundpriset är 205 000 kronor för DS4 Style med 130 hk bensinmotor. Mycket är standard likt pekskärm med backkamera, parkeringssensorer bak, automatisk klimatanläggning m.m.  211 hk bensinmotor och version “Sport” kostar 55 000 kronor extra och då får du även navigation, parkeringssensorer fram och mycket mer.

Övriga versioner: Diesel 120 hk samt 180 hk, prisbild 225 000 – 284 000 kronor.

Väldigt mycket är standard men läderklädsel och metalliclack tillkommer separat oavsett motorval och vald grundutrustningsnivå.

Summering DS4

En lyxigare Citroén säger vissa men när jag fick frågan “Vad är det för speciellt med DS4?” så svarade jag “Det är en bra och snygg bil!” De orden får summera DS4.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.