Toyota Yaris har kommit i en ny ansiktslyft version. Yaris har genomgått en rad förbättringar tekniskt, exteriört och interiört. En ny 3-cylindrig 1.0 liters bensinmotor och en uppdaterad hybridmotor erbjuds till nya Toyota Yaris, totalt finns det fyra motorer all välja på. Toyota Yaris låg på plats 15 av bästsäljande bilmodeller i Sverige under september 2014. Med denna nya Yaris så är jag övertygad om att denna bil kommer att fortsätta sälja bra i Sverige.

Toyota Yaris 2015 (52) (1280x852)

Urval från Toyota Yaris nyheter

  • Ny 3-cylindrig bensinmotor som är ännu mer optimerad för låg bränsleförbrukning
  • Den yttre designen har genomgått en hel del förändringar för att hålla bilmodellen modern. Toyotas designer anger att man med den nya designen vill undvika stereotyperna och våga vara annorlunda. Personligen tycker jag att den nya Toyota Yaris designen är snygg och modern men inte speciellt vågad.
  • Tekniskt så har Yaris fått förbättrad väghållning, körkänsla, komfort och ljudisolering.
  • Invändigt har Yaris fått ny klädsel, nydesignad mittpanel och ett nytt touchstyrt mediasystem: Toyota Touch 2 som är standard från utrustningsnivån Active.

Att köra Toyota Yaris 1.5 Hybrid

Hybridmotorn ger Yaris ett starkt grunddrag vilket är enormt uppskattat av mig som bor i stan, denna motor ger bilen goda förutsättningar att snabbt kunna slinka in i vältrafikerade rondeller. Hybridmotorn kommer med automatväxellåda som standard, denna automatväxel är av typen steglös CVT. Automatväxellådan rusar snabbt i varv och motorn ger ett vinande ljud ifrån sig vilket kan upplevas som irriterande, speciellt om man inte är van. Jag har tidigare kört Toyota Auris Hybrid och Lexus CT200h hybrid med samma typ av CVT automatväxel. I dessa bilar har jag inte upplevt denna växellåda som störande men i Toyota Yaris Hybrid så blir det lite mer surrigt. Min fru gav mig kommentarer som “vi har inte bråttom” och det tar några dagar för förare likaså passagerare att vänja sig vid denna egenskap. Men om jag står med valet att för samma pengar välja mellan manuell växel eller denna automat så skulle jag ändå i slutändan välja automaten. Toyota Yaris 1.5 Hybrid upplevs överlag som pigg, lättstyrd och är väldigt trevlig att köra.

Komfort

Det är lätt att stiga i och ut ur bilen och jag sitter bra på förarplatsen som har en något högre och upprätt sittställning, det jag saknar är armstöd på höger sida. Även i baksätet sitter man förvånansvärt bra med hyfsat benutrymme så länge framförvarande inte har stolarna allt för långt bak. Baksätet är också lite högre vilket är en bidragande del till att man sitter bra där bak. Toyota Yaris tar sig över ojämnheter utan några större besvär om man bara anpassar hastigheten till rådande förhållande. Bullernivån i bilen känns helt okej i låga hastigheter.  När hastigheten ökas så uppstår däckbuller och vindbrus i kupén, speciellt på grov asfalt men fortfarande inom en acceptabel nivå.

Toyota Yaris 2015 (14) (640x427)

Förvaring

Småförvaring finns lite överallt i Yaris, kanske till och med lite väl mycket. Ovanför handskfacket finns en smal avlång förvaringsyta som möjligen kan förvara ett par pennor. Ytterligare lite lustiga småfack finns i bilen. Flera av förvaringsfacken är naturligtvis mycket uppskattade medans några riskerar att bli dammsamlare, men det är ändå bättre med lite för mycket än för lite. Lastutrymmet är vad man förväntar sig i denna bilklass, det rymmer en del. Flertalet större väskor kan dock bli problem att få in. En barnvagn ska man inte förvänta sig att den ryms, men det finns idag väldigt många smarta barnvagnar som kanske kan lösa problemet. Toyota Yaris är inte i första hand en bil för småbarnsföräldrar utan en bil för de som vill ha en liten bil med ett hyfsat lastutrymme.

Toyota Yaris 2015 (10) (640x427)

Design

Design är personligt, jag tycker att Toyota lyckats bra med designen överlag. Den yttre designen känns modern utan att sticka ut för mycket. Den inre designen känns även denna helt okej om än dock något avskalad och enkel. Helhetsintrycket för nya Toyota Yaris design får godkänt av mig och jag tror att många kommer uppskatta denna bil.

Mediasystemet

Mediasystemet är relativt lättnavigerat. Nu när stora grafiska touchskärmar blir allt vanligare så har biltillverkarna fått nya utmaningar med att skapa bra design och användarvänlighet. Designen i Toyota Touch 2 är snygg men inte alltid praktisk. Visningen för snabbval av radiokanaler är snyggare än praktiskt då touchzonerna inte är inramade. Mediasystemet skulle också må bra av en snabbare processor då grafiken ibland “laggar” som mina barn skulle uttrycka sig. Ljudet från stereon är godkänt men bjuder inte på några rrrrrysningar. GPS navigation kan köpas till för 5900 kronor vilket i bilsammanhang möjligen fortfarande kan anses vara ett hyfsat pris, men i exempelvis Renault Clio i motsvarande utrustningsnivå så ingår GPS navigering. En lös GPS kan också köpas i affären avsevärt billigare.

Toyota Yaris 2015 (65) (640x419)

Miljön och motorerna

1,5 HSD Hybrid: För den miljömedvetne finns Yaris med en hybridmotor, vilket innebär att den går både på batteri och bensinmotor. Denna hybridtyp är inte uppladdningsbar från externt laddningsuttag utan laddas när bilen rullar fritt eller bromsas. Bränsleförbrukningen för blandad körning anges till 0,33 l/mil och detta står sig även för landsvägskörning samt 3,1 l/mil för stadskörning. Den jämnlåga förbrukningen för olika situationer är hybridmotorns starka egenskap efter låga utsläpp. För Toyota Yaris Hybrid ligger CO2 utsläppen (miljöpåverkan) på 70-75 g/km samt har nästan nollutsläpp av kväveoxid och partiklar (giftigt för mänskliga hälsan). Denna motor uppfyller kraven för energideklaration A+ (Toyota är ännu ensamma om att nyttja denna energideklaration i Sverige).  0-100 km/h går på 11,8 sekunder. Köper du denna bil så är automatväxellåda standard.

1,0 VVT-i: För dig som inte kör så många mil per år och prioriterar ett lågt inköpspris finns den nya 3-cylindriga 1-litersmotorn. Denna bils CO2 värden ligger på 99-120 g/km tack vare bland annat start/stop system. Toyota utlovar ett starkt vridmoment som är bra vid stadskörning. Prestanda 0-100 km/h är angivet till 15,3 sekunder vilket inte är att klassa som snabbt och de flesta av konkurrenterna har betydligt bättre prestanda i sina små 3-cylindriga motorer.

1,33 Dual VVT-i: Denna motor är den största konkurrenten till hybridmotorn. Motorns prestanda ligger likvärdig hybriden med 0-100 km/h på 11,7 sekunder. Frågan är bara om den har ett lika starkt grunddrag direkt från start, en fråga som tills vidare får bli obesvarad då jag inte provkört denna motor. Bränsleförbrukningen ligger mellan 4,9-6,4 l/mil vilket är avsevärt mer än för hybridmotorn och CO2 utsläppen ligger på 114-149 g/km. Välj denna bil utan automatväxel för med automat (+11 000 kr) så hamnar den väl nära hybridversionen i pris.

1,4 D-4D: Detta är en dieselmotor. Den enda anledningen att köpa en Toyota Yaris med denna motor är för att den har bästa prestandan med 0-100 km/h på 10,8 sekunder. I övrigt drar den mer bränsle än hybridversionen, släpper ut partiklar och mer CO2. Priset för Active versionen är endast 5000 kr lägre än hybridversionen, och då får du ingen automatväxellåda. Jag kan inte hitta någon anledning som motiverar köp av denna motor jämte hybridversionen.

Prisbilden

Toyota Yaris 5 dörrar och version Active (Manuell AC, Mediasystem med touchkontroll m.m.).

  • 1,0 VVT-i: 149 900 kr
  • 1,33 Dual VVY-i: 153 900 kr
  • 1,4 D-4D: 170 900 kr
  • 1,5 HSD Hybrid: 175 900 kr

Summering Toyota Yaris 2015:

Den hetaste motorn för Yaris är hybridmotorn vars teknik har blivit allt billigare. Toyta Yaris är praktisk för sin storlek, man sitter bra på alla platser och den är väldigt trevlig att köra.

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.