Test: Toyota RAV4 Hybrid

Nya Toyota RAV4 Hybrid är en bil som passar utmärkt i storstadsmiljö. RAV4 Hybrid har låga utsläpp och låg bränsleförbrukning som kombineras med ett bekvämt bilägande utan laddsladdar. Toyota RAV4 Hybrid har batteridrift i samverkan med motordrift och denna hybridtyp kräver inget extra utav ägaren som därmed slipper leta eluttag samt koppla sladd till väggen. Enligt Toyota behöver man inte heller vara speciellt orolig för att batteriets kapacitet ska försämras över åren. Toyota har exempelvis kontrollerat flera av deras hybridbilar som gått 30 000 mil eller mer och inte funnit någon märkbar prestandasänkning hos batteriet.

Stads-SUV:ar kan ibland ha lite negativ image men med Toyota RAV4 Hybrid så kan du köra i alla miljöer utan att ha dåligt samvete. Vid normal stadskörning så växlar vanligtvis bilen 50/50% mellan batteri och motordrift vilket bidrar till halverade utsläpp. Du som förare märker ofta inte av detta men Toyota har en grafisk visning i färddatorn där den intresserade kan se hur motor och batteri samverkar.

Toyota Rav4 hybrid 2016 (28)750

Testbilen: Toyota RAV4 Hybrid Executive, (Batteridrift i kombination med 2,5l bensinmotor), 197 hk, e-CVT (steglös automatväxel). 0-100 km/h 8,3s.

Toyota RAV4 har inte så spännande inredning men det är absolut inte en tråkig bil. Visst är det så att RAV4 inte kan fås med exklusiva inredningsmaterial och designbelysning men detta är istället en bra och praktisk bil vilket i slutändan är det viktiga, speciellt för denna biltyp.

Att köra

Toyota RAV4 hybrid passar som bäst i storstan där hastigheterna för det mesta inte är så höga och bilen upplevs som pigg. Rav4 Hybrid har ett bra grunddrag och bilen reagerar snabbt vid start från stillastående och det är inga problem att komma in i vältrafikerade rondeller med Toyota RAV4 Hybrid. Den steglösa automatväxeln (standard i hybridversionen) går riktigt bra i hastigheter upp till 50 km/h därutöver kan den upplevas som surrig vid snabbare gaspådrag. Vid längre accelerationer går motorn både surrigt och upplevs inte speciellt kvick även om specifikationen 0-100 km/h trots allt är låga 8,3 sekunder. Chassit har en lyckad sättning mellan komfort och körbarhet. Här har Toyota gjort ett bra jobb tycker jag då farthinder passerar relativt mjukt samtidigt som bilen inte kränger allt för mycket vid skarp kurvtagning.

Bullernivån inne i kupén vid körning i stadsmiljö är okej. Det är främst när jag kommer ut på större vägar som jag börjar hitta svagheterna hos Toyota RAV4 då den känns seg att köra samt att den blir bullrig inne i kupén. Det känns faktiskt inte som att denna bil har 197 hästkrafter och bullernivån inne i kupén vid motorvägskörning upplever jag som högre än genomsnittsbilen.

Toyota Rav4 hybrid 2016 (62)640

Praktiskt nyttjande

Det är lätt att stiga i och ut ur bilen. Dessutom täcker dörrarnas ytterkant även insteget vilket innebär asvevärt mindre risk att smutsa ner byxorna. Jag sitter utmärkt på förarplatsen och det finns bra armstöd på båda sidor. Plats för småförvaring finns och lastutrymmet bak räcker för de flesta även om det inte är lika stort som i en riktig klassisk svensk bästsäljande kombi. Toyota RAV4 tillhör kategorin kompakt-SUV men bilen är inte direkt liten tycker jag men istället så har Toyota skapat en bil med bra och lagom stora utrymmen för både last och passagerare.

Instrumentering

Toyota RAV4 har en utmärkt funktionell instrumentering. Knapparna är stora och symbolerna tydliga samt att de lyser bra i mörkret. Mediasystemet må ha en ologisk grafisk design men systemet som har pekskärm är lättnavigerat. Bra rattreglage finns för att styra färddator och radio. Ljudet i stereon erbjuder inget extra men är inte heller dåligt och kan klassas som genomsnittligt.

Teknik

Toyota RAV4 kan fås med det mesta avseende den senaste säkerhetstekniken med mera. Autobroms med avancerad detektering av fotgängare och liknande finns till RAV4 likaså dödavinkelvarnare, filhållningshjälp och mycket mer.

Toyota Rav4 hybrid 2016 (46)750

Styrkor och svagheter

Styrkor

  • Pigg och trevlig att köra i stadstrafik
  • Praktisk
  • Bra ergonomi
  • Bra och tydliga reglage
  • Bra instrumentering och mediasystem

Svagheter

  • Bullrig på motorväg och grov asfalt
  • Inte så körglad
  • Ologisk grafik i mediasystemet

Prisbild

Grundpriset är 245 000 kr för 2.o l bensin och utrustning: Life.

Toyota Rav4 Hybrid startar från 325 000 kr och utrustning Active (passar de flesta) och slutar på 359 000 kr för Hybrid Executive.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.