BMW M Experience, både upplevelse och utbildning i ett!

Jag har fått det stora nöjet att få representera bytabil.net i BMW M Experience. Detta är en utbildning i bankörning som görs med BMW M3 och BMW M4. Utbildningen hålls på Falkenbergs motorbana som är den bana som erbjuder möjlighet till högsta medelhastigheten av racingbanorna som finns i Sverige. Detta är inte bara en chans till att lära sig mer om bankörning utan även en chans att fullt ut få känna på vad bilarna BMW M3/M4 erbjuder ägaren. BMW M-bilarna är absolut dugliga för bankörning i det utförande som de säljs och som köpare får du en bil som ger körglädje både för bankörning och i vanlig trafik.

_W3A9602

Jag slås av BMW M bilarnas härliga och elaka ljud när jag far fram på Falkenbergs motorbana. 431 hästkrafter och fantastisk väghållning ger en körupplevelse utan dess like. När jag står vid sidan om vägen och ser andra köra runt banan så låter det verkligen som riktiga racingbilar som far fram genom kurvorna. Detta är några av upplevelserna som jag får uppleva under BMW M Experience.

Först börjar allt med ett par nyttiga teoretiska pass om bankörning, bromssträckor med mera. Därefter får vi försiktigt börja känna på BMW bilarna samt lära oss hur banan går. All körning sker med hjälp av en instruktörsbil som ligger längst fram. Därefter är vi fyra bilar som turas om att åka efter ledarbilen som ger instruktioner via radio.

Dagen är uppdelad i olika delar, bankörning, inbromsning med undanmanöver, konbana, kurvtagning och avslutningsvis bankörning igen i högt tempo. Alla delar har ett stort värde och jag får bättre förståelse för de olika teknikerna som behövs. Inget av momenten som vi går igenom är så lätt som man tror. BMW M bilarna lever också upp till sitt rätta och jag och både väghållning och prestanda är makalös hos dessa bilar när de framförs på banan. Att äga en BMW M bil och bara köra den i stan är nästa att betrakta som brottsligt. Den ägare som verkligen vill uppleva sin BMW M bil bör vara med i någon bilklubb eller liknande där möjlighet till bankörning ges.

BMW M excerience 2016 (24)750

Så vad lär man sig under denna dag? Jo, flera viktiga saker. Inbromsning, infallsvinkel och passage genom kurvor samt när acceleration är som mest effektiv. Du som tror att det bara gäller att hålla hårt i ratten och maxa gasen så länge däcken håller sig stabila på banan har helt fel. Det krävs otroligt mycket med tålamod, lugn och respekt för bilen för att få så bra tider som möjligt.

Kurvtagning: Acceleration ska främst göras när bilen är stabil och har rätat ut sig, kraftig acceleration med vrider ratt resulterar i dåligt väggrepp och då förlorar man istället mycket med tid. Så inbromsning, kurvtagning i lagom hastighet, tålamod och därefter kraftig acceleration när bilen är upprätad och har ett rakt körspår framöver. I denna gren så får jag själv chansen att briljera med en utgångshastighet på 91,8 km/h efter en kurvtagningsövning, en hastighet som ingen annan deltagare under denna dag kunde slå skulle det komma att visa sig. När jag har ett sista försök kvar så vill jag naturligtvis slå denna tid, jag är riktigt taggad och laddar på lite extra. Just detta visar sig bli förödande och resulterar i hjulspinn och fel körspår. Tiden blir blott drygt 80 km/h efter kurvan och är ett bra bevis på hur viktigt det är att ha tålamod samt hålla ett iskallt lugn genom snäva kurvor.

_G5B5578

Konbankörning: Ett moment som kräver mycket med körteknik och känsla för var bilens svängpunkt sitter, vid bakhjulet. Först får jag två övningsförsök på mig och därefter är det tidtagning. Jag satsar stort vid tidskörningen och mitt största misstag är att vid slutet av banan så ska man svänga runt 360 grader för att sen åka samma väg tillbaka, i denna kurva har jag för hög ingångshastighet vilket gör att ett hjul kommer ut på gräsmattan vid sidan av vägen och det tar några sekunder extra att få bra grepp igen. Min tid imponerar inte i detta moment och det är bara att ta lärdomen med sig.

Bromsövning: Att bromsa är väl inte så svårt? Att väja lite är väl inte heller så svårt? Nej denna övning är egentligen inte svår alls. Men instruktörerna påtalar vikten att bromsa med full kraft helt tiden tills bilen står helt stilla. Många bromsar inte kraftigt nog eller släpper upp bromsen för tidigt. Så mitt första försök sker i 70 km/h, då jag gjort denna övning tidigare är det inte så märkvärdigt men jag upptäcker att jag utan att tänka på det faktisk släpper upp bromsen lite för tidigt innan bilen står helt stilla. Påmind av detta så går övningen utmärkt och jag kör slutligen i 110 km/h genom hindret med gott resultat, att tillägga är att BMWs M bilar har suveräna chassin och bromsar vilket naturligtvis ger extra bra resultat.

Jag lär mig otroligt mycket under dagen och får verkligen känna på BMW M bilarna vilka är helt fantastiska att köra!

Alla kan anmäla sig till BMW M Experience för att lära sig mer om bankörning tillsammans med utmärkta BMW M-bilar, eventet hålls under några veckor varje år på Falkenbergs motorbana samt på Mantorp.

BMW M excerience 2016 (29)750

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.