Såvida du inte bor i en större stad där du utan problem kan ta dig vart än du behöver via lokaltrafiken, är det mer eller mindre än nödvändighet att äga en bil. Med bilen kan du ta dig till och från jobbet, utföra ärenden och delta i sociala aktiviteter. Om du inte har möjlighet att promenera till de ställen du behöver ta dig till är bilen ditt bästa alternativ.

Med det sagt är en bil samtidigt ett av de mer kostsamma inköpen du kan göra. Vanligtvis är därför finansieringen av detta inköp det första du behöver ordna när du ska byta bil.

Jämför en mängd olika billån på nolltid

Då bilen är en av de största investeringarna du kommer att göra i livet är det viktigt att göra en bra bilaffär. En förutsättning för detta är dock att du känner till huruvida du ska leasa bilen eller teckna ett billån. Detta är enklare sagt än gjort om du är osäker på i vilken ände du ska börja.

På jämförelsesajten Lånen.se kan du jämföra erbjudanden från olika långivare samt även läsa mer om billån och hur dessa fungerar. Kände du till exempel till att ett billån utan säkerhet i praktiken är detsamma som ett vanligt blancolån?

Börja med att fastställa din budget

Innan du blir alltför förälskad i den bil du trånar efter bör du ta reda på om dess prisklass är den rätta. Det finns ju nämligen ingen anledning att titta på dyra sportbilar om du i själva verket inte har råd med dessa.

Om du redan äger en bil bör du på förhand ha ganska bra koll på hur mycket bilägandet kommer att kosta dig i form av löpande utgifter. Detta förutsätter förstås att din nya bil inte beräknas ha en betydligt högre bränsleförbrukning, serviceavgift eller liknande.

Med tanke på att du sannolikt kommer att teckna ett lån för att finansiera bilköpet bör du dock ta hänsyn till detta i din budget. Lånets räntekostnader och avgifter kan ha en stor inverkan på bilens sammanlagda månatliga kostnad. Detta är också ett gott skäl att jämföra olika låneerbjudanden enligt ovan.

Leasa eller köpa?

Du har vanligtvis två alternativ att välja mellan när det kommer till finansiering av en bil: att leasa eller att köpa. Leasing kan i mångt och mycket liknas vid att du hyr bilen – du behöver nämligen lämna tillbaka den när leasingtiden har löpt ut.

Huruvida det lönar sig att leasa eller köpa en bil beror till stor del på hur mycket du kommer använda bilen. Generellt sett kan man säga att det ofta lönar sig att köpa en bil om den beräknas användas flitigt. Leasing kan å sin sida vara mer fördelaktigt om bilen är tänkt att användas mer sparsamt och under en kortare tidsperiod.

När du har tagit fram en budget för ditt bilköp och bestämt dig för att antingen leasa eller köpa din nya bil, är nästa steg att jämföra billån (om du har tänkt göra ett bilköp). Om du istället är intresserad av att leasa kan du vända dig till din bilhandlare för mer information.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.