Vilken bil har bästa andrahandsvärdet?

När du tänker andrahandsvärde hos bilar, vilket märke tänker du på då? BMW, Mercedes, Toyota eller annan bil?

Det är lätt att först fokusera på premiummärken, speciellt de tyska bilarna. Alla vill ju ha en begagnad BMW osv, eller hur? Jo, dessa bilar är attraktiva på andrahandsmarknaden.

Nu har två företag gjort djupare undersökningar om bilars andrahandsvärde. Dessa företag är ALG (Automotive Lease Guide) och Vincentric Pre-owned Value Awards. ALG värderar lägsta procentuella värdeminskningen hos en ny bil de 3 första åren. Vincentric har flera faktorer i sin kalkyl som kostnader för biläganet.

Så vilken bil är bäst då? Såklart när det gäller statistik så kan man vrida och vända på det mer än en gång. Ett bilmärke sticker som sticker ut är Subaru. Hos ALG så har de fått titels bästa varumärke
(Brand Residual Value Award)  8 gånger sedan 2018. I år, 2019 är det dock Honda som blev vinnare av huvudtiteln för vanliga bilmärken och Land Rover som tog titeln hos Premiummärkena.

Hos Vincentric som haft 15 000 bilkonfigurationer med i sin beräkning. Subaru tog vinnande titeln för 6 kategorier, bland annat bästa personbil. Summerat är det Ford, Subaru och Lexus som genomgående tog topp-placeringar.

Så varför står sig Subaru så bra? Jo, Subaru tillsammans med Toyota har ett stort förtroende avseende bilkvalité hos bilägare. Skillnaden mellan Toyota och Subaru är att Subaru är ett mindre bilmärke som inte säljer lika många bilar. Bilägarna för Subaru behåller gärna sina bilar längre, och de är inte lika stora som tjänstebilar. Subaru har en annan säljstrategi och överproducerar inte bilarna utan värderar att företaget går stabilt och tar inte för stora risker. TIllgängen på begagnade Subarubiler är mindre helt enkelt. Detta tillsammans med bra kvalitétsrykte gör att bilmärket står sig bra.

Detta är nu inte den Svenska marknaden som varit i fokus. Men Subaru och Lexus är efterfrågade bilmärken även här i Sverige som det inte finns hur många av som helst på begmarknaden. Ford har inte bästa ryktet i Sverige, troligen lite oförtjänat. Ford gör väldigt prisvärda, moderna och komfortabla bilar samt säljer väldigt mycket bilar.

Läs även vår lite äldre artikel om vilket är det bästa bilmärket

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.