Att ta ett lån är ett stort ekonomiskt åtagande. Det gäller att du har full koll på din ekonomi så att du inte får några problem med återbetalningen. Även valet av långivare spelar en stor roll i hur ditt låntagande kommer att bli. Självfallet vill man ha så bra lånevillkor som möjligt till en riktigt låg ränta.

När du skall låna pengar till bilköpet har du två alternativ. Det ena är ett billån, det vill säga då du pantsätter din nuvarande bil och betalar en kontantinsats om 20%. Det andra alternativet är ett blancolån och som många gånger också kallas för ett billån. Detta kan vara väldigt missvisande då ett blancolån egentligen bara är ett lån utan säkerhet. Du kan alltså låna hela bilens värde utan att behöva pantsätta din nuvarande bil. Ett blancolån får även användas till vad som helst och inte endast köp av bil.

Så hur går man tillväga när man skall låna pengar till bilköp? Nedan presenteras de 3 viktigaste punkterna att ha i åtanke innan du ansöker om ett lån till bilen.

1. Jämför olika långivare

Att kasta sig in i första bästa lånekontrakt kommer enbart att sluta dåligt. Risken är att du lånar till en alldeles för hög ränta samt att långivaren har dåliga lånevillkor. Det bästa man kan göra för att undvika detta är att jämföra de långivare som erbjuder billån och blancolån. På så vis får du möjligheten till att jämföra räntor, lånevillkor och förmåner. Vill du jämföra ett stort antal långivare kan du besöka https://lånium.com som listar och jämför de bästa lånen helt kostnadsfritt.

2. Stirra dig inte blind på den nominella räntan

Ett vanligt misstag som många gör för att avgöra kostnaden för ett lån är att nästan uteslutande kolla på den nominella räntan. Nominell ränta är endast den procentandel av den totala skulden som du ska betala till långivaren.

Effektiv ränta är däremot den totala kostnaden för lånet varje månad i procent och innefattar förutom den nominella räntan, även avgifter såsom uppläggningsavgift och avi-avgifter. Den effektiva räntan är således det du bör kolla på för att få dig en god uppfattning om den totala lånekostnaden.

3. Ansök inte om flera lån på en och samma gång

I samband med att du ansöker om ett lån tas en kreditupplysning. I dagsläget hämtar alla långivare som erbjuder blancolån eller billån sina kreditupplysningar från Upplysningscentralen (UC). Detta innebär att din ansökan ej är anonym och kan komma att påverka din kreditvärdighet negativt. Ansöker du då om flera lån samtidigt där en kreditupplysning från UC hämtas kan din kreditvärdighet sjunka markant.

Se därför till att endast ansöka om ett till två lån samtidigt eller använd dig av en låneförmedlare. En låneförmedlare tar en UC men fördelen är att du kan få upp till 30 låneerbjudanden på endast en kreditupplysning samt att låneförmedlare alltid är helt gratis att använda.

Dessa är tre av de viktigare delarna som du bör ha i åtanke innan och under ditt lånsökande. Följer du dessa råd ger du dig själv goda förutsättningar för ett lyckat låntagande till din nya bil.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.