Att köpa en begagnad Mini Cooper

Hur Mini Cooper generation 3 som begagnad bil och vad att tänka på vid köp? Begagnade Minibilar är populära och ofta eftertraktade. Här är lite tips att tänka på inför köpet av en begagnad Mini (Generation 3, årsmodell 2014-idag)

Jag själv som driver Bytabil.net kör en Mini Cooper Diesel 3-dörrars version, 116 hk årsmodell 2015. Jag gillar bilen framför allt för designen och körkänslan. Den har mycket bättre väghållning än många andra småbilar och speciellt på motorvägen. Bränsleförbrukningen för ligger på ganska precis 0,5 liter per mil. Anledningen till att jag valt denna bil är främst design, körkänsla, bränsleförbrukning och priset.

Dieselversionen på 116 hk vinner inte dragracet i längden men är pigg i starten och vid lägre hastigheter. Körkänslan är riktigt i topp och jag sitter skönt i bilens framsäte. I baksätet är det trångt men vuxna får plats om de framför offrar lite på sin komfort. Lastutrymmet är inte stort, fälls baksätet så får man dock betydligt mer plats varför baksätet i min bil nästan alltid är fällt. Baksätet kan fällas i två delar. Dessutom kan ryggen ställas i två vinklar om lite mer lastutrymme behövs samtidigt som det sitter passagerare bak, detta ser bättre ut i bilhallen vid försäljning än tillfällena som ges när det kan nyttjas.

Mini cooper 3 dörrarsversion har plats för två i baksätet, totalt 4 personer i bilen. 5 dörrarsversionen har plats för 3 i bak vilket ger totalt plats för 5 personer i bilen vilket gör den versionen lite mer praktisk. EN cabrioletversion finns också, då i enbart 3 dörrarsvariant med plats för två i baksätet. Lastutrymmet är då mycket begränsat i och med en väldigt liten lastöppning baktill.

En unik grej är att det på förarsidan finns ett helt eget separat solskydd på vänster sida mot dörren, kanske inte så ofta man nytjjar detta men det känns som en smart detalj i alla fall. Hastighetsmätaren är liten samt svåravläst. Visningsspannet är spannet stort vilket inte ger mervärde i sverige då bara en bråkdel av mätaren nyttjas. Bättre är då att ställa in färddatordisplayen till att visa hastighet med siffror, då är det helt okej!

Svagheterna som jag själv upplevt är att bilen är mycket bullrigare inne i kupén än många av dagens nyare bilar, detta gäller framför allt på motorvägen. Ljudet i standardstereon är helt okej men om du gillar att poppa på högre ljudvolym än normalt så blir du besviken, då är det bättre om bilen har det dyrare Harman Kardon systemet. Standardstereon för årsmodell 2015 klarar inte heller av att streama musik och ljud från mobilappar m.m. Endast bluetooth telefonsamtal fungerar. Så har du inte ljustreaming som tillval är det analog 3,5 mm ljudsladd som gäller. Det finns USB port där man kan spela upp mp3 filer från USB minnen. De tidiga Minimodellerna inklusive min bil har som standard en relativt liten mediaskärm som inte har färgskärm. Detta är inget problem alls och jag saknar inte den större skärmen. Endast när bilen har GPS navigation så finns det mening att ha den större mediaskärmen. Radiomottagningen är sämre än hos många andra bilar och kräver en riktigt stark FM signal för att inte knastra i bakgrunden.

Vi bilägare har gjort ett repotage om begagnade Minibilar, generation III från 2014 och framåt. Detta gäller den klassiska 3 och 5 dörrarsmodellen. Här är en sammanställning från deras artikel:

Modellerna:

 • Mini One 75, 98, 102 hk bensin, 95 hk diesel
 • Mini Cooper 1,5 l bensin, 136 hk
 • Mini Cooper S 2.9 l bensin, 192 hk
 • Mini John Cooper works, bensin 231 hk
 • Mini Cooper D 1,5 liter diesel 116 hk (Finns även 150 hk, 170 hk dieselversioner)

Bra med bilen är att den är rolig att köra och har GoCart känsla, körglädje anges som främsta köpsjäl tillsammans med den av många uppskattade retrodesignen. Vid tuffare testkörning så växlar bilens egenskaper mellan överstyrning och understyrning vilket kan ge ovantade egenskaper och bilen kräver mer av sin förare om den körs sportigt och pressas utöver det normala. Man anger att förarstolen är hyggligt bekväm men baksätet trångt. Sikten runtomkring bilen är sämre. Lastutrymmet är litet (Inte helt oväntat kanske)

Kvalitetsbrister som är kända idag:

Länsförsäkringars maskinskaderapport påvisar mer kamkedjebrott än normalt. Detta orsakar mycket dyra motorhaverier. Varningsteckan är ett tickande ljud från kedjan. Även vattenpumpen, styrdon till klimatanläggningen, kondensator och diverse elektronikkrångel listas i LF:s maskinskaderapport. Fel på styrdon till säkerhetssystem förekommer också avseende det vanligaste systemet ABS/ESP så är det mindre fel.
Fjäderbrott och missljud från inredningen. Avgaskrångel med krånglande EGR ventil förekommer. Missljud från övre lagringarna hos stötdämparna.

Ja Minibilarna är inte problemfria. Där de är bättre än genomsnittet är avseende roskyddet som anges vara riktigt bra.

Bilen anges av ViBilägare vara populär på andrahandsmarknaden och dyrare än de flesta andra bilar i samma storleksklass.

Summering begagnad Mini Cooper generation 3

Styrkor

 • Körglädje, körglädje och körgläjde!
 • Härlig retrodesign
 • God förarkomfort, speciellt som småbil
 • Lätt att byta glödlampor
 • Populär och bättre andrahandsvärde än andra bilar i samma storleksklass

Svagheter

 • Bullrig
 • Standardstereon kan inte poppa XL hög ljudvolym och klarar inte streama musik, bara telefonsamtal
 • 3 dörrarsversionen har långa dörrar
 • Hård fjädring
 • Kvalitetsbrister förekommer
 • Dyr även som begagnad

Bytabil.net har testat flera versioner av denna bil:

Mini Cooper S 5 dörrar JCW

Mini One, Pepper 102 hk 5d

Mini Clubman

Mini Cooper S cabriolet

Mini Cooper Clubman SD

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.