Test av Mini One, en Cooper med mindre motor
Mini är en historisk bil som står för orden kompakt körglädje till 100%. När de flesta hör namnet Mini tänker de på på Mini Cooper, och tror ofta att detta är bilens benämning. Cooper är dock en version av basmodellen Mini, som även finns som Mini One. Den huvudsakliga skillnaden är att Mini One har en mindre motor än Mini Cooper. Mer om alla Mini benämningar hittar du mot slutet av artikeln.
Mini-historia: Mini är en klassisk bil vars orginaldesign från 1960-talet fortfarande känns igen i dagens moderna Mini. Visst har det hänt mycket genom åren men ställer man ursprungsmodellen bredvid en dagsaktuell Mini så är det ingen tvekan om att de fortfarande är lika. Klassisk retrodesign med modern teknik lockar köpare. Mini är en liten, smidig och körglad bil i charmig kostym. Det är inte konstigt att Mini håller sig fast på marknaden år efter år.
Att köra Mini:
Testbilen var utrustad med en 3-cylindrig motor på 102 hk. Trots att bilen inte har en stark motor så är körkänslan fantastisk! Man kör Mini med en mycket vägnära känsla. Bilen följer rattrörelserna bra och då däcken sitter i varje hörn av bilen blir styrningen direkt. Mini tar snäva kurvor galant. Tack vare bra avstämd fjädring så är väghållningen otroligt bra. Fjädringen är stum för bra körbarhet men har ändå en mjukhet kvar så bilen går komfortabelt
Motorn på 102 hästkrafter är förstås inte något monster. Mini är ett exempel på att hög motorprestanda och körglädje inte måste höra ihop. Det viktiga för att hitta motorns styrka i Mini One är att använda växlarna flitigt och hålla rätt varvtal på motorn. Detta lär du dig efter ett tag, och du kommer inte att behöva titta på varvräknaren hela tiden kan jag lova. När växlingen väl sitter så känns motorn helt okej för denna bil. Den är stark i starten vilket är bra i stadstrafiken och sen har den en pigg känsla upp till ca: 70 km/h. På motorvägen finns inte så mycket kvar att ge men växlar du ner så kan du fortfarande hitta lite kraft. Mini One med 102 hästkrafter känns inte för klen. Oavsett vilken motor du väljer så kommer Mini med en fantastiskt härlig körkänsla, väljer du en större motor så får du en körglad bil som dessutom har prestanda som bonus.
Hastighetsmätaren sitter numera på klassiskt vis, i förarpanelen. Skalan är dock tight och svårläst samt inte anpassad för svenskt bruk, uppnår du 50% av hastighetsmätarens visning så bryter du mot högsta tillåtna hastigheten i Sverige. Som komplement finns även digital hastighetsvisning med siffror i färddatorns display, även dessa siffror är dock något små.
Det märks att BMW som äger Mini har tagit väl hand om Mini och gett Mini den karaktär som den förtjänar. Körkänslan i Mini är grymt bra oavsett vilken motor som väljs.
Interiör
Interiört erbjuder Mini en unik känsla som ingen annan bil idag erbjuder. Flertalet reglage har vippbrytare istället för knappar, allt för att ge en unik retrokänsla. Allt är snyggt och bra gjort. I Pepperpaketet ingår mediasystem med 6,5″ grafisk färgskärm i mittkonsollen. Denna följer samma stil som dagens BMW bilar, för att behålla bilens helhetskänsla så är färgen huvudsakligen orange i displayen. Ljudet i stereon är bättre än genomsnittet och vill du ha ännu bättre ljud kan du köpa Harman Kardon tillvalet. Utöver knappar och reglage så är även fläktutblåsen snyggt designade, ja allt är genomtänkt designmässigt i Mini. Växelspaksknoppen är både snygg och är skön att hålla i.
Med backradar och grafisk skärm får du snygg visning av eventuella hinder bakom och framför bilen (om bilen har sensorer fram), dessutom så lyser hela kanten runt mittkonsollen först grönt, sen orange och slutligen rött när hindret är nära. Det är sådana detaljer som inte är nödvändiga men ger bilen det där lilla extra.
Det enda som inte alls funkade för mig var ratten i plast, det är plastmaterialet jag syftar på. Den plastiga ratten känns inte alls bra att hålla i och är inte värdig denna bil. Ingår inte läderklädd ratt i något paket du köper så MÅSTE du välja läderklädd ratt för 2 100 kronor extra, det är värt det!
Komfort
Förarkomforten är inte i toppklass även om själva stolen känns bra. Detta är en liten bil och med det kommer begränsningar, jag fick jobba en del med att ställa in förarstolen och till slut hittade jag en ställning som funkade okej för mig. Det är framför allt benställningen som inte blir 100% bra, långresor kan därmed tänkas bli kännbara. Ergonomi är olika för varje individ och jag rekommenderar att du själv tar dig tid att prova så du hittar en okej körställning innan köpet. I baksätet sitter man bra men benutrymmet är klart begränsat. I 5-dörrarsversionen finns det bälten för tre personer i baksätet, men tre vuxna sitter knappast bra i bredd. Dessutom är benutrymmet på mittplatsen nästan obefntligt då en mugghållare upptar benutrymmet i mitten, denna bil är gjord för fyra personer och fem i nödfall. Mini ska ju vara en kompakt så enkelt är det.
Första intrycket är att Mini känns bra ljudisolerad. När bilen väl kommer ut på vägarna så tränger dovt vägbuller in i bilen, speciellt på grov asfalt. På motorvägen tillkommer också en del vindbrus. Mini upplevs mer bullrig än bilar i premiumklassen, dock i samma nivå som övriga genomsnittet.
Utrymmen
Man kan inte förvänta sig allt för mycket med förvaringsutrymme i en Mini, förstås. Lastutrymmet bak känns ändå helt okej, dessutom finns möjlighet till dubbelt lastgolv. Lastgolvet kan dessutom ställas upp och hålls då fast i upprätt läge, bra gjort! Lite förvaringsutrymme finns det för muggar och annat, man klarar sig.
Mini benämningarna
Mini One, Mini Cooper, Mini Cooper S, Salt, Pepper, Chili samt bokstaven ”D” tillägget med mera, hur hänger alla dessa Mini namn ihop? Ja det är inte helt lätt att hänga med i Mini-beteckningarna. Vi börjar med bokstaven ”D”, detta står helt enkelt för ”Diesel”, Mini One D och Mini One SD är alltså dieselbilar. Sen har vi benämningar för motorstorlekarna: Mini One har 1,2 litersmotor, Mini Cooper har 1,5 liters motor och Mini Cooper S har en 2-litersmotor. Undantag för ”D” dieselvarianterna som endast har 1,5 respektive 2-litermotorer. Salt, Pepper och Chili är utrustningspaket och förenklat: bra, bättre och bäst. I dessa paket har man stoppat in urval av det som många vill ha, utöver detta finns det fortfarande mycket mer att köpa till bilen. Sen har vi alla Mini-karossvarianter: Paceman, Cabrio och många till, ja många Mini varianter finns det. Det fantastiska är att det finns en Mini som i stort sett passar alla, bara man är inne på en kompakt biltyp.
Styrkor och svagheter
Styrkor
- Körkänslan, fantastisk!
- Smidig
- Design, exteriört likaså interiört
- All möjlig utrustning som finns till Mini
- Bra motorprogram att välja på
Svagheter
- Hastighetsmätarna, digital som analog
- Något bullrig
- Läderklädd ratt ej standard
- Trångt i baksätet
Prisbild Mini
Mini kan köpas i flera varianter och har en nästan oändlig tillvalslista. Här är förslag på mest för pengarna:
167 600 kr är grundpriset för Mini One (102 hk) 5 dörrars version.
Bra tillvalskombination:
- 10 700 kr: Pepper paketet (Bl.a. klimatanläggning, mediasystem med 6,5″ skärm, dubbelt lastgolv bak, färddator, ställbar passagerarstol i höjdled, regnsensor, stämningsbelysning i kupén, golvmattor i velour, dimljus m.m.)
- 2 700 kr: DAB+ radio (Framtidssäker digitalradio med bättre ljudkvalité)
- 3 300 kr: Parkeringsradar bak
- 2 100 kr: Läderklädd ratt
Totalpris: 186 400 kr