Test av Mini Cooper S, 5 dörrar – En praktisk och körglad småbil

Mini Cooper är en riktig klassiker redan som ny. Mini Cooper i 5 dörrars version är dessutom faktisk även en praktisk liten bil, för sina mått. Hos Mini är det detaljer och körglädje som gäller vilket man lyckas mycket bra med, få bilar erbjuder samma känsla och upplevelse som Mini Cooper!

Mini_Cooper_s_scba_2015 (18)_640

Testbilen: Mini Cooper S 5 dörrar, 192 hk, o-100 km/h: 6,9 sekunder. Pris från 223 900 kr.

Att köra Mini Cooper S

Mini Cooper S har en svårslagen körkänsla. Den relativt raka framrutan tillsammans men känslan av att man bara sitter ett par centimeter ovanför vägen ger en fartkänsla om överträffar det mesta, inklusive farten i sig. Ofta så känns det som att man kör fortare än man verkligen gör hos Mini Cooper S, när man dessutom gasar på så kittlar det bra i magen. Bilens hjul sitter nästan i varje hörn vilket gör Mini Cooper lättstyrd och den svänger direkt runt hörn och skarpa kurvor. Fjädringen är givetvis något hård då detta är en bil gjord för att klara bankörning till viss mån. Mini Cooper erbjuder en körkänsla som når ända ner till asfalten. Känslan i styrning och ratt är så jordnära att man kan känna asfaltens ojämnheter och precis när hjulen greppar och när de börjar glida lite, det känns inte som att man håller i en ratt utan mer som att händerna är i direktkontakt med asfalten.

Med power-Kit så följer det med en liten fjärkontroll som låser upp avgassystemet. Då brölar det extra från avgasröret samt att oförbränd bensin tillåts passera in i avgassystemet för att ge lite explosionsljud och “poffar”.

Med automatväxel inkluderat sportläge så vippar du lätt växelspaken åt sidan när du i vanlig trafik vill ha extra kraft för att sedan enkelt vippa tillbaka spaken och återgå till, ja, något som ska närma sig normal körning.

Mini_Cooper_s_scba_2015 (9)_640

Komfort och lite till

Komforten i förarplatsen är föredömligt bra. Här sitter man riktigt bra! Ergonomin i förarstolen är i toppklass, armstöd finns placerade perfekt. Den stora begränsningen är istället baksätet där benutrymmet är helt beroende på hur framförvarande placerat sina stolar, rymligt blir det dock aldrig. Bakdörrarna är också något små och dörröppningen lite trång. En Mini ska ju vara liten, så detta är faktiskt så praktisk man kan göra Mini Cooper utan att bilens storlek börjar dra iväg. Så med tanke på detta så har Mini lyckats bra med Cooper. Lastutrymmet rymmer kanske inte barnvagnen, men ändå en hel del.

Mini_Cooper_s_scba_2015 (11)_640

Interiör

Interiören är helt fantastisk om man gillar retrodesign i modern tappning. Här finns det små spakar istället för knappar och allt hos Mini har genomgått designteamet utan några kompromisser känns det som. Mediasystemet som är likt BMW:s är snyggt men inte helt användarvänligt. Ljudet i stereon rockar bra!

Summering

Det är svårt att inte gilla Mini Cooper! Körkänsla och design är i topp!

Mini_Cooper_s_scba_2015 (13)_640

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.