Bilbroschyrer utlovar ofta allt, ja det är verkligen guld och gröna skogar för det mesta i bilbroschyrerna. Ibland känns det till och med pinsamt att man kan beskriva att bilen är så fantastisk när det snabbt är uppenbart att allt inte stämmer. Det är ibland inte lätt att byta bil minsann!

nya bilar

Jag har läst så mycket med “snack” i informationsbladen. Hur fantastisk en stereo är i bilen, som snabbt visar sig ha bland det sämsta ljudet på marknaden om du råkar slå på den innan bilköpet. Ofta så förstärker man också intrycken genom att designa vissa delar i bilen och kalla det exempelvis “SuperBassBoost”, fast det inte alls är någon bas i högtalarna att tala om. Det vanligaste när det gäller stereo i bilen är dock att just basen framhävs så du ska missa att resten av ljudet är kasst, du har ju inte tid att tänka på detta under de 15 minuter du provkör bilen…

Väghållningen har alltid förbättrats i bilen, inte sällan är denna väghållning möjligen bättre än förra modellen men ändå svajig. Här finns dock en viss skyldighet från biltillverkaren att bilen ska klara vissa undanmanövertester som ofta görs av en och en annan journalist samt vid arrangerade provkörningar. Dessa kanske inte alltid klaras helt galant men oftast ändå inom de marginaler som önskas.

Bullernivån är alltid låg, och har alltid förbättrats sedan tidigare version. Jo, nyare bilar är faktiskt ofta tystare men det skiljer ändå mellan olika bilar en hel del. Här brukar priset på bilen spela in samt storleken, större och dyrare bilar är ofta men inte alltid tystare i kupén.

Designen gillar man också att beskriva hur fantastisk den är och var all inspiration kommer ifrån. På denna punkt är det svårt att bli lurad då man ju ser vad man köper ganska snabbt. Här är syftet att bygga upp en känsla för dig som ska göra dig upprymd och positiv för produkten. Inte sällan visas bilder på en bilversion som nästan inte går att köpas, designdelar som inte kan kombineras med vanligaste utrustningspaketen eller så säls det till ett mycket dyrt tilläggspris. Din bil som du slutligen köper kanske inte alls ser ut som bilen i broschyren. Men inför köpet så är det bilen i broschyren du ser framför dig, även om de vet att du inte köpt designpaketet och specialmetallicfärgen.

Alla bilar har modern teknik och är lättanvända i bilbroshyren som dock gärna glömmer bort att just denna bil inte har: senaste autobromstekniken, backradar, varning för låg spolarvätska, informerar när lamporna är trasiga, att bara verkstaden kan byta hel/halvljuslampor, ej automatiskt halvljus (Du måste själv slå på/av lamporna varje gång du startar och parkerar bilen).

Titta gärna på bilderna i bilbroschyren, all text ska du dock ta med en nypa salt och tänk på om bilen som avbildas i broschyren har specialdesign och kolla efter bilder som visar en normalversion av bilen som du faktiskt avser att köpa. Det som är av vikt bör du själv kolla upp innan köp och slutligen kanske fundera mer över vad som inte finns med i bilbroscyren istället för vad som står där.

Lycka till med att byta bil och göra ett bra bilköp!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.