Testad: Mini Clubman Cooper diesel och bensin

Jag älskar nya Mini Clubman!!! Jag vill, jag vill, jag vill bara ha den! Charmen, storleken, bakluckedörrarna, körkänslan, ja Mini Clubman är en bil som inte lämnar någon oberörd!

Nya Mini Clubman är den största Minin hittills, fast den är fortfarande liten, lite större bara. Storstäderna växer så att det knakar samtidigt som parkeringsplatserna blir allt färre. Småbilar blir allt intressantare på marknaden. Det är här som Mini Clubman är unik på marknaden med sin härliga charm. Mini Clubman är ett bra alternativ för den som vill ha en smidig, praktisk och bra bil.

Mini Clubman 2016 (17) 750

Utrymmen

Utrymmet i Mini Clubman är det som är mest intressant, hur stor är den, eller hur liten är den? Sitter en normal person i framsätet så finns det hyfsat med benutrymme kvar för passagerarna där bak. Sitter en lång person fram, eller en person som har en körställning där sätet placeras långt bak, ja då kan det bli väldigt trångt med benutrymme för passageraren bakom. Utrymmet för passagerarna bak är alltså helt beroende på hur framsätena är placerade. Lastutrymmet rymmer också en helt del men en shoppingtur till IKEA kan bli svår, fast om baksätet fälls ner så blir det helt plötsligt riktigt bra, för en Minibil. Baksätet kan dessutom fällas i tre delar, generöst.

Bakluckedörrarna: Dessa är värd lite extra uppmärksamhet. Visst är bakdörrarna hos Mini Clubman riktigt häftiga, och praktiska dessutom. Det är lätt att öppna och stänga dörrarna. Tyvärr så i svensk snöslask så blir fingrarna smutsiga vid dörrstängning då det inte finns något grepp på insidan av dörren att nyttja. Dessutom så torkar torkarbladen knappt torka halva rutan ren vilket ger en minimal siktglugg bakåt när bilen är smutsig. Svensk slask i kombination med Clubmans bakdörrar är nog bilens största svaghet, men Clubmans charm är värd det.

Mediasystem

Mediasystemet är uppbyggt lika som hos BMW:s bilar. Det innebär att det är en tydlig skärm med snyggt utformad grafik (Den större skärmversionen är tillval). Systemet styrs med ett styrhjul och med knappar. Styrhjulet har bra känsla men menyhanteringen kan ibland vara krånglig. De vardagliga funktionerna funkar dock enkelt att kontrollera vilket i slutändan är det viktigaste.

Ljudsystem Harman Kardon: Här får du riktigt bra ljud som är klart över genomsnittet. Ljudet är inte långt ifrån de bästa systemen som finns på marknaden och med tanke på att Mini Clubman är en liten bil så är det fantastiskt hur bra man fått till det, rekommenderas!!

Mini Clubman 2016 (28) 640

Komfort

Förarkomforten hos Mini Clubman är riktigt bra. Jag sitter mycket bra i förarsätet och trots att man sitter relativt lågt så är det ganska enkelt att ta sig i och ut ur bilen. Dörröppningen är stor och generös vilket är anledningen till att bilen funkar bra rent praktiskt. Baksätet är dock något lågt placerat och benen trycks upp lite när vuxna sitter bak.

Att köra Mini Clubman Cooper d

D står för diesel och testbilen är försedd med en dieselmotor på 150 hk samt automat. Motorns kraft kommer omedelbart och gasresponsen är fantastiskt bra upp till runt 100 km/h. Vid kraftfull acceleration så känns dock Clubman Cooper d inte alls sportig på samma sätt som om den hade haft en bensinmotor. Mini Clubman Cooper d är mer ett moget val för dig som kör på ett moget sätt i trafiken, just detta gör bilen fantastiskt bra i stadsmiljö. En dieselmotor drar mindre bränsle och sparar därmed pengar.

Fjädringen tillsammans med bilens däcktyp gör att bilen går hårt på vägen, att köra genom ett vägbygge är inte speciellt bekvämt. I gengäld så har Mini Clubman mycket bra väghållning, speciellt omtyckt av dig som har behov av att ta ut svängarna lite extra i kurvorna.

Mini Clubman Cooper 2016 (19)640

Att köra Mini Clubman Cooper

Enbart beteckningen “Cooper” innebär att bilen har den minsta bensinmotorn som finns till Mini Clubman. Denna motor är tre-cylindrig och har 136 hästkrafter. Detta är inte alls någon dålig motor utan tvärtom den går jättebra och är riktigt buskul att köra. Vid start från stillastående har Cooper en liten startfördröjning. Denna fördröjning känns inte belastande och så fort bilen kommit i rull så är körkänslan i topp. Motorn svarar bra till och med i motorvägshastigheter. Cooper är på många sätt roligare att köra än Cooper d trots att den har lite sämre prestanda. Den tre-cylindriga motorn är bra ljudisolerad och endast ett dovt härligt ljud tränger igenom vid kraftig acceleration som låter som en trimmad gräsklippare.

Mini Clubman Cooper 136

Mini Clubman Cooper d eller bara Cooper?

Den största skillnaden är att dieselmotorn Cooper d svarar direkt vid låga varvtal vilket är speciellt bra vid start från stillastående och i stadstrafik. Bensinmotorn Cooper är å andra sidan lite roligare att köra. Dieselversionen känns som ett mognare val medans bensinversionen är ett busigare val. Prisskillnaden är 10 000 kronor vilket många kommer att tjäna in med tanke på dieselmotorns lägre förbrukning och därmed blir dieselversionen ett mycket intressant val för Mini Clubman.

Ytterligare versioner är Mini Clubman Cooper S (Bensin) och Mini Clubman Cooper SD (Diesel), dessa versioner är ännu kraftfullare vilket gör dem än roligare att köra. Hög motorkraft är dock i slutändan inte det viktigaste avseende denna bil.

Prisbild

Priset börjar på 215 000 kronor (136 hk bensin), +10 000 för 150 hk dieselmotorn. Ett antal grundpaket finns, de vanligaste: Salt, Pepper och Chili. Därutöver finns näst intill obegränsat med tillval. Räkna med att lägga till en hel del utöver grundpriset.

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.