Test: Mini Cooper S Cabriolet

Kan det bli roligare än att köra en Mini Cooper? Ja, med en Mini Cooper Cabrio på sommaren! Det spelar egentligen ingen roll vilken motor du har i en Mini, körglädjen finns främst i bilen och inte i motorn. Fast köper du en Mini Cooper S med 192 hk, ja då köper du en bil med extremt svårslagen körglädje. Denna gång testar vi Mini Cooper Cabriolet och den optimala cabrioletkörningen görs främst på på små landsvägar i 50 till 70 km/h med vackra vyer runtomkring, detta tillsammans med en Mini Cooper S Cabrio är livsnjutning utan dess like!

Mini Cooper Cabriolet

Visst är det härligt med en cab på sommaren! Många tror att det inte går att nyttja en cab under så många av årets dagar i Sverige men det är helt fel inställning! Vi är ju vikingar i grunden, och fryser inte första taget! Se bara till att du har rätt kläder på dig som är lämpliga för utomhusvistelse i den aktuella temperaturen som råder. Det du gör sedan är slå på varmluften och ställ luftutblåsen riktade mot händerna som sedan leder vidare luftströmmen mot kroppen, glöm inte heller att aktivera fotutblåsen. Detta kompenserar en hel del när det är lite svalare ute. Du kan också dra upp sidorutorna för att få det lugnare i kupén, givetvis ska även turbulensskyddet bakom framstolarna vara monterat. Nu kan du köra nedcabbat utan problem i temperaturer från 14 grader och uppåt, är du riktig viking så går det även att köra vid temperaturer betydligt lägre än så.

Mini Cooper Cabriolet har tygtak som kan öppnas i två steg. Antingen bara en bit precis som en vanlig taklucka eller helt nedfällt som en klassisk cabriolet. Utan turbulensskydd monterat finns det plats för fyra personer. Det är snålt med benutrymme i baksätet men det går för vuxna att klämma in sig om framförvarande passagerare kompromissar lite med sina stolar. Fyra personer på långresa är dock inte något att rekommendera i första hand. Utan turbulensskyddet monterat blir det blåsigare i kupén för de som sitter framme. För de som sitter bak så fläktar det rejält och det bör vara riktigt varmt ute om taket ska vara nedfällt när man åker fyra personer i en Mini Cooper Cabriolet.

Mini Cooper Cabrio 2016 (6)

Testbilen: Mini Cooper S Cabriolet, 192 hk, 0-100km/h: 7,1 sekunder

Körkänsla

Mini Cooper S erbjuder en direkt körkänsla mellan förare och vägen. Styrningen är väldigt precis och fjädringen är hård vilket ger en stabil väghållning och jag känner bilens grepp mot vägen in i minsta detalj. Avgassystemet har ett mysigt mullrande ljud som får mig att tänka på betydligt större bilar än denna lilla Mini. Mini Cooper S har ett bra grunddrag från start och kommer snabbt upp i fart från stillastående. Väl uppe i fart är Cooper S pigg i alla hastigheter och situationer som råder i Sverige.

Stadskörning: Mini Cooper är en liten och smidig bil för stadsmiljöer. Bilen är lättkörd och har en smidig svängradie samt kan ta de flesta parkeringsplatser som erbjuds på gatan. Den sportigare versionen Cooper S är riktigt pigg från start och har inga problem att ta sig in i vältrafikerade rondeller. Detta gäller genomgående för de flesta av Miniversionerna eftersom BMW har gjort att bra jobb med anpassning av motorerna till Minibilarna, även de motorsvagare versionerna.

Landsväg: Att åka på landsvägen i hastigheter upp till 90 km/h är bland det mysigaste man kan göra med en Mini Cooper Cabriolet. Regnar det inte och är över 14 grader varmt så ner med taket och njut av omgivningen! Den sportiga versionen Cooper S genomför omkörningar tryggt och utan problem även om omkörning alltid ska göras med god marginal och god framförhållning.

Motorväg: Mini Cooper S tar sig fram perfekt på motorvägen. Motorn svarar bra och piggt även i hastigheter som 110 km/h. Det kan dock bli lite bullrigt i kupén i motorvägshastighet och på grov asfalt.

Mini Cooper Cabrio 2016 (9)

Komfort

Komforten hos Mini är väldigt god. I framsätena sitter jag rymligt och komfortabelt, ja faktiskt lika bra som i stora bilar. Armstöd finns och är placerade på bra höjd och avstånd. Fjädringen hos Cooper S är sportig vilket innebär att den är relativt hård. Detta gör att bilen är stötigare än genomsnittsbilen men jag tycker ändå att den går förvånansvärt komfortabelt med tanke på hur god väghållningen och körkänslan är.

Instrumentering

Instrumenteringen är snygg men inte användarvänlig. Hastighetsmätaren har en liten skala och är svåravläst, jag rekommenderar absolut att komplettera bilen med en head-up display för bättre visning av hastigheten. Mediasystemet och bilens menysystem är inte alls användarvänligt utan är faktiskt det bökigaste och svåraste jag testat hittills. När inställningarna väl är gjorda och radiokanalerna till slut är programmerade så kommer man turligt nog åt de vanligaste vardagsfunktionerna smidigt.

Praktiskt nyttjande

Mini Cooper S Cabriolet är givetvis inte en praktisk bil i första hand. Mugghållare och småförvaring fungerar bra. Lastutrymmet är som ett litet brevlådeinkast och rymmer nätt och jämt en veckohandling från mataffären.

Mini Cooper Cabrio 2016 (11)

Summering

Mini Cooper S Cabriolet är en komfortabel bil som erbjuder en unik körkänsla och möjlighet att öppet uppleva omgivningen. Körning på landsväg en solig sommardag är en helt fantastisk upplevelse med Mini Cooper Cabrio, det är därför du ska köpa denna bil!

Prisbild

Utgångspriset för en Mini Cabrio är 223 000 kronor. Mini Cooper S Cabrio automat har ett grundpris på 275 000 kr. Därutöver finns det hur mycket med tillval som helst och räkna med minst 30 000 kronor till.

Följ oss Facebook för att få info om de senaste biltesterna samt personligare upplevelser av bilarna

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.