Test av Skoda Scala, en riktigt smart vardagsbil!

Skoda Scala är en lagomstor bil som klarar enormt mycket. Jag har testat Skoda Scala och kommer gång på gång fram till att det är svårt att hitta några svagheter hos denna bil. Scala är en betydligt bättre bil än jag förvantat mig. Ja, Skoda Scala är irriterande bra! Har du inte krav på status och unik design så tycker jag att du ska titta på nya Skoda Scala. Kanske blir du en smart ägare av en ny Skoda?

Skoda Scala 2019

Testbilen: Scoda Scala, 150 Hk TSI (Bensin), automatväxel. Angiven bränsleförbrukning: 0,57 l/mil (WLTP) vilket också överensstämmer med vår testkörning.

Att köra

Testbilen har den större motorn på 150 hästkrafter tillsammans med en DSG automatlåda. Bilen beter sig genomgående bra och kan till och med ibland upplevas sportig! Fjädringen är väl avstämd med något mer betoning på komfort vilket gör att bilens fokus huvudsakligen blir komfort men utan att det prutas för mycket på körbarhet. Här är jag riktigt imponerad just för att chassiinställningen passar denna bil så pass bra, speciellt med tanke på hur bilen sannolikt kommer att köras av de flesta. Automatlådan kan snabbt skiftas mellan normaldrift och sportdrift, fast något större skillnad upplevs inte.

Komfort

Skoda Scala är komfortabel att åka i. Jag sitter mycket bra i förarstolen som har bra armstöd på båda sidor. Nackstödet kunde gärna för mig få sitta längre framåt mot nacken. Det finns ett hyfsat benutrymme för baksätespassagerarna, Scala är ju inte en stor bil men inte heller trång. Det något odefinerade ordet “Lagom” faller väl in hos Skoda Scala. Bullernivån inne i bilen är fullt acceptabel och är i väl nivå med de flesta vanliga nya bilar idag, kanske något tystare till och med.

Skoda Scala 2019

Det som förhöjer komforten och det praktiska nyttjandet rejält är att Skoda tänkt på alla smådetaljer som underlättar i vardagen. Skoda Scala har exempelvis, infällt fack för solglasögon i taket, paraplyfack i förardörren, bra mugghållare mellan framstolarna och i mittarmstödet bak, bra småförvaring, kylt handskfack, luftutblås mot baksätet, krokar i lastutrymmet. utrymme under lastgolvet m.m. Skodas grej är just att vara vardagssmart. Jag fattar inte att andra inte hänger med på samma sätt.

Skoda Scala 2019

Ytterligare en praktisk funktion som finns i Skoda Scala är de uppfällbara borden till baksätet. Dessa två bord kan dessutom ställas i två lägen, plant eller lutande vilket passar för exempelvis surfplattor. Dessutom finns utfällbar Mugghållare i borden.

Skoda Scala 2019
Skoda Scala 2019
Skoda Scala 2019

Instrumentering

Som standard är förarinstrumenten analoga med en digital färddator i mitten. Hastighetsvisning kan ställas in så den visas med digitala siffor. Instrumenteringen är genomgående enkel, tydlig och fungerar jättebra! Stereon har ett helt okej ljud och kan poppas tillräckligt högt. Allt viktigt för Skoda Scala finns redan som standard och jag tycker inte att det finns något större behov av att köpa något extra, möjligen backkamera för 2800 kronor. Det finns ett par tillvalspaket samt att allt även kan köpas styckvis separat. Prisbilden för både paket och styckvalen känns bra och billigare än hos de flesta konkurrenter, om du nu trots allt behover något extra.

De klassiska USB uttagen är borta hos Scoda Scala som har två stycken av de nyare USB-C kontakterna istället, kanske något snabbt justerat kan jag tycka och ett av var hade jag själv föredragit. Ett 12V klassiskt cigg-uttag finns dock kvar och till denna kan man köpa en USB adapter, men den kopplas då inte till mediasystemet.

Skoda Scala 2019

Säkerhetsystem

Volkswagenkoncernen ligger långt framme med automatiserade säkerhetssystem. Scoda Scala har en hel drös av detta och även om jag inte testat allt fullt ut så har jag högt förtroende för att dessa är bra. Filhållningshjälpen är mycket aktiv och styr hela tiden tillbaka bilen så att den ligger mitt i filen. När du backar ut så varnar bilen för fordon som kommer körandes bakom bilen. Jag upplever att dessa funktioner är bra inställda och är hjälpmedel till vardagen, inget man kopplar bort direkt alltså!

Skoda Scala 2019

Prisbild

Skoda Scala är prisvärd men inte jättebillig vilket nog många skulle önska att den var. Skoda är inte en konkurrent till Dacia. Kanske är detta en av bilens få svagheter trots allt, men samtidigt så får du väldigt mycket för pengarna inte minst med den mycket höga standard som bilen kommer med.

Skoda Scala finns i 4 grundutföranden och enbart med bensinmotorer. Priset börjar från 215 000 kronor med 115 hk och manuell växlel. Priset slutar sen på 248 000 kronor för 150 hk versionen inklusive automat. Som nämnt finns det sen en hel del tillval som är mycket prisärda, fast en smart köpare nöjer sig.

Summering

Scoda Scala är en smart och prisvärd bil för årets alla dagar. Styrkan är att det inte finns några större svagheter, bilen känns mycket bra optimerad för dess storlek och användningsområde. Mycket bra är också att Skoda Scala har så många genomarbetade säkerhetssystem som inte syns.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.