Opel Ampera, sista steget inför 100% elbil?

Opel Ampera, sista steget inför 100% elbil?

Hybridbilen består av både elmotor och förbränningsmotor. Detta är en lösning som vi idag tycker känns trygg. Men samtidigt så tar den vanliga förbränningsmotorn en hel del plats i bilen som skulle behövas till annat. Skulle man kunna göra som med Segelflygen, förse bilen med en “köra hem motor”?

Även om utvecklingen kanske känns långsam så går

det fortare än man tror. Här är några steg som vi tagit, och kanske tar?

Steg 1: Den vanliga hybridbilen

Toyota Prius är den bil jag själv tänker på först när jag hör ordet hybridbil. Den har batterier som i första hand hjälper till att sänka bränsleförbrukningen genom nyttjande av förlorad energi vid bromsning.

Steg 3: Laddhybriden

Laddhybridbilen är en bil som man kan ansluta till ett eluttag för att ladda batterierna, sen finns också en förbränningsmotor som går in när batteriet inte orkar driva bilen fullt. Givetvis så laddas batterierna även vid körning, likt Toyota Prius vanliga hybridbil.

Företrädarna för Opel Ampera var noga med att påtala för mig att den är en renodlad elbil. Bensinmotorn som går in när batteriet är slut driver inte bilen utan den laddar batteriet, likt ett litet elverk skulle man kunna säga. Detta låter kanske som att det inte spelar någon roll men det visar att man i första hand har elbilsdrift i åtanke och ett steg på vägen till den renodlade elbilen.

Steg 4: Elbil med “köra hem motor” (Finns inte idag)

När batterier kan nyttjas bättre och bilarna blir billigare så kan det sista steget vara att förse elbilen med en “köra hem motor”. Detta finns idag på segelflygplan. Kommer flygplanet i en situation där men helt enkelt måste inse att man inte kan ta det tillbaka där man startade så har man en liten extra reservmotor som tar planet hem istället för att man måste landa på en oförutsedd plats. Son en sista trygghet skulle man alltså kunna ha en liten motor som kan ta bilen ett antal mil med begränsad fart och resurser för att exempelvis hitta en mack med laddningsuttag. Man skulle kanske kunna nyttja detta system tillsammans med värme/AC funktionerna vilkas funktioner är svårhanterade i elbilar.

Steg 5: 100% Elbil

Ja, där är vi ju redan idag kan man tycka. Det finns ju. Jo men inte så många. Steg 5 är ett mål som uppnåtts när majoriteten av bilförsäljningen är elbilar.

Steg 6: Elproduktionen och lagringen

När eller om vi når steg 5 och majoriteten kör elbilar så kommer elproduktionen stå i fokus. Hur produceras elen till bilarna? Produceras inte elen på ett miljövänligt sätt så går ju mycket av miljövänligheten och meningen med elbilen bort. Samt hur återvinner vi batterierna?

Läs mer: Del 1 och del 2 i elbilsserien

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.