e_car_ev500

e-Car EV 500

Gröns Bilister och Facit.com håll i ett miljöbilsevent där jag var inbuden. På eventet fick jag provköra olika miljöbilar på STCC banan vid Solvalla och efter det blev jag inspirerad att skriva lite mer om elbilar. Detta är del 1 av 4 i tema: Elbil.

Jag liksom många andra tänker att ett av de stora hindren för att köpa elbil är att priset är högt, men så småningom kommer det att finnas billiga elbilar att köpa.

Nästa hinder är att elbilarna idag har kort räckvidd, även detta förbättras löpande. Då har vi hindret att de tar lång tid att ladda, vilket elbilstillverkarna också jobbar hårt på att lösa. Sist var finns laddningsuttagen? Kommer dina vänner låta dig koppla in bilen för laddning utan betalning?

Följande hinder för att den stora massan ska köpa en elbil finnas alltså idag:

  • Priset
  • Räckvidden på en laddning
  • Laddningstid
  • Tillgång till laddningsuttag
  • Betalning för laddning

Priset

Priset är nog det lättaste att lösa. När övriga hinder är lösta och en större produktion av elbilar efterfrågas så kommer priset sju

nka.

Räckvidden

Detta är nog det som elbilstillverkarna jobbar allra mest på att lösa. Man har kommit ganska långt. Mitsubishi i-Miev går ca: 12 mil, den populära Nissan Leaf går ca: 16 mil. Men Tesla Model S kan ta sig hela 48 mil på en laddning, dessutom är bilen en bil i normalstorleksklassen som kan ta upp till fem personer. Tesla jobbar på att ta fram ett extra stort batteri som ska räcka hela 96 mil.

Laddningstid

Detta är också en lite svårlöst historia. Det är exempelvis eluttagen/anslutningen som begränsar tillgången till ström. Just nu så måste antingen bilarnas kraftbehov minskas eller tillgången till strö vara hög för kortare laddningstid, gärna både och förstås. Ska man ladda i ett vanligt eluttag så är det ofta 10A som är gränsen. Har man tillgång till ett 3-fas uttag så säkras de ofta i vanliga hus på 16A. Vill man maxa så är det huvudsäkringen som sätter gränsen vilken ofta i en vanliga villa ligger på 25A. Men man kanske vill ha några andra elapparater i drift samtidigt som man laddar bilen? Tesla S kan idag laddas på 45 minuter som kortast. (Info om Tesla Motors)

Laddningsställen

El finns draget i stort sett överallt. Tillgången till el bör inte bli ett problem. Men ofta finns det inte uttag där man parkerar bilen. Där det finns uttag så är de vanligtvis uppsatta för bruk av motorvärmare och ofta begränsade med timer. Men pressen på fastighetsägare bör öka om elbilar blir billigare och fler köper dem. Kommer laddningstiden att minskas så kan det bli aktuellt att dagens bensinmackar bli ett naturligt stopp för laddning. Kanske tillsammans med en måltid?

Betalning

Kanske tänker många att det bara är att plugga in bilen och betalningen är väl inget problem? Visst en laddning kanske inte är jättedyr. Men tänk dig om du har vänner som kommer förbi dagligen och laddar sin bil hos dig under tiden, då måste man kunna betala för sig smidigt. Med dagens teknik och möjlighet till kommunikation över elnätet så skulle man kunna tänka sig att bilen förses med ett ID-chip som gör att oavsett var den pluggas in så kommer elräkningen för laddning att skickas till bilägaren. Tyvärr gissar jag att de vanliga fasta elmätarna även måste anpassas och bytas ut vilket kanske blir det största hindret.

Ja det finns en del hinder på vägen, men Tesla har visat att vi är närmare målet för elbilar än vad man kan tro.

Vad tror du? Läs vidare i del 2.

Tesla Model S

Tesla Model S

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.