miljöbilSå länge elbilarna har begränsad räckvidd så får vi prioritera mellan räckvidd och bekvämligheter.

I dagens moderna bilar så har vi stoppat in allt mer avancerad elektronikutrustning. Men all utrustning drar el. Idag tänker vi inte så mycket på detta. Men om elbilar kommer mer i fokus så kanske alla lyxfinesser får ett annat fokus, som resursslösare.

Styrservon, bromsservon, GPS:er, elfönsterhissar, kraftfulla stereoanläggningar, kamerasystem, AC m.m. drar mer eller mindre energi för att fungera. Kan vi tänka oss att dra ner på dessa funktioner? eller avstå från dem?

Vissa saker kan vi kanske avstå ganska lätt, men en del saker som värme och AC vill nog många inte vara utan. Men mest troligt är det att man anpassar bilen efter detta. Man kan ge bilägare möjligheten att lätt koppla in och ur vissa funktioner och se på färddatorn hur det påverkar bilen. Men att gå tillbaka till att veva för att öppna fönstren borde ju vara enkelt eller hur? njae, jag tror inte riktigt det blir så enkelt.

Jag tror i alla fall att om elbilar slår igenom så kommer vi också att fundera lite på vad vi verkligen behöver i bilen, lite mer Dacia tänk helt enkelt.

Men å andra sidan, Nissan Leaf har stolsvärme och AC, frågan är då om den fortfarande går 16 mil på en laddning om alla bilens funktioner är i drift? Detta är fakta som alltså blir ganska intressant under en tid framöver om man vill ha en elbil. Detta är frågor jag borde ställt men aldrig ställde när jag träffade representanter för miljöbilar, då jag inte hittills ägnat så mycket tanke åt elbilar. Kanske blir ändring på det nu? Hur mycket tanke har du som läser detta ägnat åt elbilar?
Läs vidare i del 3. Har du missat del 1 i serien?, tryck här.

Nissan Leaf, ca: 16 mil på en laddning

Nissan Leaf, ca: 16 mil på en laddning

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

2 Kommentarer

 1. Björn Sennbrink

  Ett stort problem är laddningen. Det finns ingen infrastruktur för elbilar som det finns för bilar som drivs med bensin, diesel eller gas. Om jag dessutom ska parkera bilen på gatan eller en öppen parkeringsplats finns där inga sladdar att ladda med. Det krävs att jag har en villa eller ett garage, där ingen går runt på natten och drar ut sladdarna. Det är kanske inte så vanligt idag men det gör inte att det argumentet ska förkastas.

  Svara
  • Joakim

   Kan inget annat än instämma. Men avseende att dra ut sladdarna så flera motorvärmaruttag idag så stoppar man i sladden, stänger igen locket som då låses så man inte kan dra ur sladden. Men på allmän plats får man nog lösa låset lite smartare.

   Fast jag slutade använda motorvärmare på min bil efter att ha glömt dra ur sladden när jag körde iväg…hur löser man det på elbilar på smart sätt? Det är också ett argument som inte ska förkastas

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.