testdriveIbland är det nödvändigt att köpa en ny bil – även om den är begagnad. Köper du av en privatperson kan det så klart kännas lite svårt att veta hur du ska gå till väga för att göra en bra affär.

Till att börja med behöver du eller ni tänka över behoven – till vad och hur ska den nya bilen användas? Därefter blir det lättare att bestämma vilken bilmodell du ska satsa på. Givetvis är priset också avgörande när du går igenom de begagnade bilarna och det kan också berätta en del om skicket på bilen.

Gör en kontroll av bilen

Något som kan vara bra att veta är att det är du som köpare som har ansvar att kontrollera vilket skick bilen är i innan du köper den. Detta innefattar självklart också att du provkör bilen – minst 30 minuter är rekommenderat. Under provkörningen har du chansen att kontrollera och testa de olika funktionerna så som:

  • Klimatanläggningen ska testas – kontrollera att den producerar kall luft.
  • Titta efter rost och var noggrann – notera om det finns lagningar.
  • Ta en titt under motorhuven så att det ser rent och prydligt ut.
  • Kontrollera att oljan är ren.
  • Fråga om antalet nycklar till bilen – detta är en värdehandling och om en nyckel saknas ska denne kodas bort innan köp.
  • Fråga om bilen är besiktigad och servad.Läs mer här: http://www.expressen.se/motor/begagnad-bil-tank-pa-det-har-nar-du-provkor/

Bra att räkna på totalkostnaden

Innan du köper en ny bil är det smart att räkna på den nya totalkostnaden som fordonet innebär förutom inköpspriset. Kolla upp skatt, bilförsäkring, bränsleförbrukning och så vidare innan du betalar för bilen.

När du köper en begagnad bil av en privatperson är det köplagen som gäller – om ni inte kommer överens om något annat. Det är möjligt att skapa ett eget avtal för affären också. Så fort du har köpt din nya bil gäller det att teckna en bilförsäkring och trafikförsäkring – det är lag på att ha en trafikförsäkring och bilförsäkringen är så klart för din egen skull om olyckan skulle vara framme. Glöm inte att registrera ägarbytet i samband med köpet!

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.