Test av Volkswagen up – Liten, bra och praktisk bil!

Volkswagen up! är den minsta bilen i Volkswagens modellprogram. Trots de små måtten är VW up! en riktigt praktisk bil sett för sina små mått. Små bilar är speciellt bra för de som bor trångt i storstaden eller för de som önskar låg bränsleförbrukning. Småbilar är dessutom billigare att köpa och ger därmed ofta ett mer ekonomiskt ägande. Volkswagen up! är en utmärkt bil för dig som är ute efter dessa egenskaper.

VW up 2017 (2)

Testbilen: Volkswagen up!, Utrustning VW High up!, motor 90 hk bensin, 0-100 km/h 9,9 sekunder, manuell växel.

Att köra

Körkänslan hos Volkswagen up! är en av de bästa egenskaperna hos denna bil. Up! med 1.0 liters bensinmotorn på 90 hästkrafter är en riktigt pigg bil. Både vid start från stillastående och i högre farter gör up! med 90 hk bra ifrån sig. Styrning, växellåda och fjädring känns tight och allt är välbalanserat enligt typisk tysk perfektion.

Stadskörning: I storstan passar VW up! utmärkt. Bilen är liten och tar sig smidigt fram. Bra respons direkt hos motorn gör att det är lätt att komma in i rondeller och på vältrafikerade vägar.

Landsväg: På landsvägen blir det lite bullrigare inne i bilen men up! går fint på landsvägen. Omkörningar går utmärkt att göra så länge inte bilen är tungt lastad.

Motorväg: Motorvägskörning blir lite mer tråkig då en del vindbrus tränger igenom. Motorn har dock trots allt en del kraft kvar även på motorvägen och gör förvånansvärt bra ifrån sig för att vara såpass liten.

Interiör

Medans VW up!:s körkänsla är bilens starkaste egenskaper så är interiören den svagare. Trots att Volkswagen försökt poppa till designen inne i bilen och framför allt panelerna så känns allt ändå lite opersonlig. Linjerna inne i bilen är mestadels raka och kantiga. Tyskarna är kända för perfektion i första hand och detta instämmer väl hos Volkswagen som gärna skulle få ta lite mer inspiration hos franska och italienska designers.

VW up 2017 (1)

Komfort

Volkswagen up! är genomgående en komfortabel bil, speciellt med tanke på bilens små mått. Förarsätet är bra men mittarmstöd saknas vilket drar ner känslan lite. Baksätet är naturligtvis trångt för benen men det är en kompromiss man får ta hos en sådan liten bil. Denna bil passar främst de som huvudsakligen åker upp till två personer i bilen. Bullernivån inne i bilen är låg så länge hastigheten är låg. När hastigheten blir högre tränger en hel del vägbuller in i bilen samt att även vindbrus hörs.

Praktiskt nyttjande

Volkswagen up! rymmer betydligt mer än man tror, speciellt om baksätet fälls ner. Ett IKEA besök är faktiskt fullt möjligt om man färdas max två personer i bilen, i annat fall är lastutrymmet inte stort.

Teknik

Volkswagen ligger i framkant när det gäller teknik. I VW up! så är allt lite mer i miniformat. Backkamera finns som tillval och syns då i en relativt liten skärm placerad i mittpanelen. Högtalarsystemet från “Beats” låter bättre än genomsnittet men har ändå lite mer att önska, ljudet känns lite kallt och okänsligt. Det tidigare ljudsystemet från Fender som fanns till up! hade betydligt mer känsla.

VW up 2017 (4)

Bränsleförbrukning

En liten bil väger mindre och drar därmed mindre bränsle. Den angivna förbrukningen är 0,47 l/mil blandad körning. Under vår testperiod som innefattar stadskörning samt mycket motorväg och landsväg så låg vi på mellan 0,55 – 0,6 liter per mil. Då ska det tilläggas att bilen var ganska ny och gått ca 200 mil vilket är långt ifrån inkörd, så förbrukningen kommer att minska något hos testbilen när den gått mer på vägen.

Läs mer, vi har även testat Volkswagen Up! GTI 2018, tryck här för att läsa mer

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.