De som köper en bil via en bilhandlare får ofta erbjudande om att finansiera bilen via ett billån där bilen är som säkerhet för lånet. Tack vare säkerheten är det inte ovanligt att räntor erbjuds kring 1-3% vilket är betydligt lägre än på lån där ingen säkerhet finns.

Nu innefattar dessa lån betydlig fler krav gällande både amorteringstid, krav på försäkring och lånebelopp men ser man enbart på räntekostnaden så är de klart fördelaktiga. Men det är inte bara räntor och villkor som skiljer billån med säkerhet åt mot billån utan säkerhet. En annan skillnad är att hur lätta de är att jämföra.

Svårt att jämföra dem

Vill man jämföra lån utan säkerhet kan detta ske mycket enkelt online. Ett snabbt sätt är att gå via en låneförmedlare då de ställer bankerna mot varandra och därmed kan de jämföra upp till 20 banker mycket effektivt. Men vill man istället ha bilen som säkerhet, för att pressa räntan, blir det betydligt svårare att genomföra en räntejämförelse mellan flera olika aktörer.

I en större jämförelse av 12 långivare som uppger sig erbjuda billån hittas inte en enda som erbjuder lån med bilen som säkerhet. Även om man granskar låneförmedlarna så är det ytterst sällan som dessa lån jämförs och förmedlas.

Att gå till bilföretaget och teckna billånet hos dem innebär alltså att man generellt får en lägre ränta. Men, som alltid när det gäller lån, kan man tjäna på att jämföra olika kreditgivare. Det är däremot mycket svårt då ytterst få kreditgivare erbjuder billån med säkerhet över internet.

Ser man på ovan nämnda 12 långivarna så anger de att det är ett ”billån” som erbjuds. De lånar ut pengar till bilinköpet så på det sättet kan lånen klassas som billån. Men ingen av dem kräver säkerhet. I detta fall kan man alltså lika gärna jämföra vanliga privatlån för att därigenom hitta lägsta räntan.

Inte ens alltid lägst ränta

En av de aktörer som erbjuder både privatlån och billån är Ikano Bank. För de som ska köpa bil kan det låta självklart att ansöka om billånet. I ansökningsprocessen anger man även registreringsnumret vilket gör att det är lätt att tro att det är ett lån med bilen som säkerhet.

Men bilen sätts inte som säkerhet för lånet och räntemässigt behöver det inte heller vara bättre än deras privatlån. På billånet erbjöd de 4,95% i ränta i februari 2017 medan det på deras privatlån gick att få en ränta ner till 3,50%. Med billånet kommer visserligen andra fördelar men ser man enbart på räntenivån är inte alltid billån det bästa alternativet – även om detta bör ses som ett undantag.

Slutsats

De allra flesta långivarna som erbjuder billån över internet gör detta utan att bilen används som säkerhet. Att teckna ett sådant lån skapar större flexibilitet än om man väljer att ha bilen som säkerhet. Eftersom det inte krävs någon säkerhet kan man lika gärna jämföra ett stort antal privatlån. Detta sker mycket enkelt via låneförmedlare.

En del långivare har även lån som till viss del är utformade som billån med säkerhet men inte är detta. Detta gör att jämförelserna kan upplevas ännu svårare.

Vill man jämföra billån med säkerhet är detta däremot mycket svårt. De flesta tecknar dessa lån via bilhandlarna vilket till viss del kan bero på det dåliga utbudet online.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.