Test: Nya Ford Fiesta – En liten bil som klarar mycket!

Ford Fiesta har just kommit i en ny version fast utseendemässigt är nya Ford Fiesta väldigt lik den förra versionen. Bilen har dock fräschats upp en hel del med bland annat ny teknik. Ford Fiesta tillhör den mindre bilklassen som står sig riktigt bra när man klarar sig med lite mindre mått. Fler klarar sig med en Ford Fiesta än man kan tro och varför inte kombinera med hemkörning eller hyr en större bil de gångerna en större bil verkligen behövs? Belöningen när du köper en bil likt Ford Fiesta kommer i form av lägre inköpspris och lägre bränsleförbrukning, och det är pengar som kan användas till annat! Mot konkurrenterna står sig nya Ford Fiesta riktigt bra och är en av de bättre småbilarna som finns på nybilsmarknaden just nu!

Testbilen: Ford FIesta 1.0T 3-cylindrig bensinmotor på 100 hk, startpris ca: 143 000 kr, testbilens pris: 209 000 kr inklusive extrautrustning

Att köra

Testbilen vi kör har en tre cylindrig Ecoboost bensinturbomotor på 1 liter och 100 hästkrafter, dessutom är den manuellt växlad. Allt fler tillverkare har bilar som är trecylindriga som då kombineras med turbo. Ford Fiesta 1.0T går utmärkt och den känns inte alls orkeslös när vi kör. Fiesta 1.0T är pigg i starten och ligger bra på vägen i alla situationer och vi konstaterar snabbt att nya Fiestan är riktigt körglad! Den enda svagheten är att den lilla motorn kräver lite mera växling än bilar som har större motorer.

Stadskörning: En liten bil i storstan funkar utmärkt förstås. Fiesta är lättmanövrerad och storleken gör den smidig i parkeringssituationer. Komplettera med parkeringsradar och backkamera är något vi rekommenderar då detta underlättar väldigt mycket och kommer att nyttjas dagligen i stadsmiljö.

Landsväg: Ford Fiesta ligger fint på landsvägen och det är relativt tyst inne i kupén. Vi kör om några bilar på vägar med hastighetsbegränsning på 70 och 90 km/h vilket går utmärkt. Ford Fiesta 100 hk är naturligtvis inte någon sportbil och det krävs fortfarande lite marginal och god framförhållning vid omkörning. Motorn känns lagom när vi kört den ett tag på landsvägen och fungerar bra i de flesta vanliga situationer.

Motorväg: På motorvägen är Fiesta 1.0T inte så stark men räcker gott och väl då motorvägarna är dubbelfiliga. Motorljudet är bra isolerad från kupén och upplevs inte som surrig.

Komfort

Fjädringen är lagom avstämd mellan körkontroll och komfort. Framsätena är riktigt bra och armstöd finns på båda sidor. Benutrymmet i baksätet är begränsat vilket blir en av svagheterna hos Fiestan samtidigt som det är helt normalt i denna lite mindre bilklass, nya Fiestan känns faktiskt riktigt välbalanserad avseende bilens fördelning av personutrymmen och last. En Ford Fiesta är och ska ju vara en mindre bil. I Framsätena upplevs dock inte detta som en liten bil och bilen upplevs som rymlig. Bullernivån inne i kupén upplever vi som generellt lägre än genomsnittsbilen även om vi kört några bilar som är ännu tystare. Från motorn hörs nästan ingenting och endast vid riktigt kraftiga gaspådrag kan det tränga igenom lite morrande ljud från den trecylindriga motorn. Ford har lyckats riktigt bra med nya Fiesta avseende komfort.

När det gäller de praktiska bitarna så finns det bra med förvaring för småsaker och muggar. Baksätet kan fällas i två steg men tyvärr kan inte ryggen på passagerarsidans framstol fällas vilket hade ökat möjligheterna att frakta större saker i Fiestan.

Instrumentering

Ford Fiesta har väldigt mycket med ny teknik och det kräver mycket i form av instrumentering och menyhantering. En viss inlärning krävs men genomgående är Fiestans instrumentering lätt att hantera. Numera går det också att få hastighetsvisning med stora siffror i förarpanelen vilket vi uppskattar. Dock så går det inte att kombinera med annan färddata likt sträcka till tom tank med mera, men å andra sidan är denna information bara ett litet knapptryck ifrån så det är inget större problem. Köp den större mediapanelen och du får ett riktigt smidigt mediasystem som är lätt att navigera i. Apple och Andriod-integration stöds via USB.  Spotifyintegration via bluetooth finns också och då kommer du åt dina spellistor direkt på bilens pekskärm. Under testperioden så händer det dock ibland att Spotifyuppkopplingen via bluetooth inte alltid fungerar och att det krävs att uppspelning först startas via mobiltelefonen för att hanteringen ska komma igång via bilens pekskärm. Testat ljudsystem är Bang Olufsen vilket låter bra och är bättre än genomsnittet hos dagens nya standard-bilstereons. Avancerad parkeringsradar med kamera finns som tillbehör vilken också kan varna för kommande föremål bakom bilen vilket är en mycket bra funktion. Då Ford Fiesta är en så pass modern bil tekniskt sett så saknar vi dock en integrerad laddplatta för mobiltelefoner.

Automatiskt helljus

Automatiskt helljus är en otroligt bekväm funktion för dig som åker mycket på landsvägar utanför storstan. Funktionen fungerar genomgående bra men ibland strular det lite när vi testkör på mörk landsväg. I dimma får systemet problem vilket inte är så märkligt då sikten försämras avsevärt. Vad som framför allt händer i dimma är att belysningen slås av senare än normalt då mötande bilar detekteras senare. Ibland så slås helljuset inte på igen direkt efter mötet vilket är irriterande och gör att funktionen inte riktigt fungerar som önskat då detta sker även när det inte är dimma, i det stora hela så fungerar ändå belysningen riktigt bra och rekommenderas. Något vi alla kommer att få vänja oss vid framöver är att helljus med automatik slås på ibland kortvarigt för att sedan slås av igen vid möten i backar, kurvor och andra liknande situationer. Detta är en följd av att systemet inte är förutseende och ser att det straxt kommer en till bil som är skymd efter ett tidigare möte, då kan det misstolkas som att man signalerar med helljuset.

Summering

Nya Ford Fiesta 2018 är en modern, trevlig och praktisk bil som är toppen att köra!

Vill du veta mer om Ford Fiesta serviceintervaller, priser, utsläppsvärden och reparationer, tryck och läs här.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.