Warning: A non-numeric value encountered in /storage/content/60/135660/bytabil.net/public_html/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1593

Test: Volkswagen Up! GTI – Liten bil med stor körkänsla

Volkswagen Up! är en 100% kompaktbil perfekt för stadskörning och den är den minsta bilen i Volkswagens bilprogram. Up! är så effektivt utformad en liten citybil sågonsin kan bli. Detta är en riktigt bra bil för dig som vill ha en så liten kompaktbil som möjligt. GTI versionen av Volkswagen Up! som vi testat denna gång har dessutom en starkare motor för ökad körglädje.

Testbilen: Volkswagen Up! GTI, 3 cylindrig motor på 115 hästkrafter och manuell växellåda

Att köra

Volkswagen Up! GTI är pigg och körglad, speciellt i lägre hastigheter. GTI motorn har sin absoluta styrka i stadsmiljö där den tar sig an storstadens puls galant! Motorn svarar bra från start och har ett motorljud som för tankarna till hur en ilsken gräsklippare kan tänkas låta. Det är kombinationen med den 3-cylindriga motorn ihop med motorljudet som tillåts tränga igenom som ger den fräsiga motorkänslan. Volkswagen lyckas dock inte riktigt skapa samma motorljudscharm som exempelvis Ford Fiesta ST och Renault Clio RS. Ljudmässigt sett så har Up! GTI därmed lite mer att önska. Nu är det dock inte ljudet som är det viktigaste hos denna bil.

I stadsmiljö gör sig bilen som redan nämnt toppenbra körmässigt och får inte bilen plats på parkeringen så ryms ingen annan bil heller! Den lilla storleken gör Up! supersmidig att köra i storstan. Enda svagheten är den stötiga fjädringen.

På landsvägen går Volkswagen Up! fortfarande bra även om bilen komfortmässigt inte glider fram lika mjukt som större bilar. Omkörningar går bra med GTI motorn då bilen är så liten och lätt. Vägbuller tränger igenom in i kupén och ibland även luftbrus. Detta är inte den tystaste bilen att färdas i.

På motorvägen blir det sämre. Vindljud och vägbuller tränger in och kan ibland upplevas något störande. Även motorljudet kan upplevas ansträngande. Bilen är liten och smal vilket gör att väghållningen inte upplevs lika stabil i högre hastigheter men Up! står sig ändå bra mot liknande småbilar som kan vara mycket värre.

Bränsleförbrukningen har legat på straxt ovanför 0,5 liter per milen vilket är att klassa som lågt med tanke på att det är en GTI-bil. Vi har dessutom testat bilen en hel del på motorväg och genomfört en många okörningar på landsväg. Volkswagen Up! GTI ger alltså hög körglädje till en låg kostnad vilket är en av de största styrkorna hos Volkswagen Up! GTI.

Komfort

Framstolarna är inte i topp avseende komfort men är ändå bra för en sån här liten bil! Bilens fjädring och chassiupphängning har sina begränsningar och bilen är stötig vid körning över ojämnheter.  Detta är typiskt för småbilar och speciellt desginade i Tyskland för körning på autobahn. Benutrymmet och baksätesplatserna är självklart starkt begränsade, detta är ju en jätteliten bil.

Praktiskt nyttjande

Trots att Volkswagen Up! är en så pass liten har den en hel del praktiska inslag. Bilen har bakdörrar vilket ger ett mycket bättre nyttjande vare sig det sitter passagerare där eller om man bara ska slänga in en väska. Den raka bakluckan ger ett lastutrymme som, nåja inte är stort men bättre uppfyller sitt syfte. Det finns även en bra mobiltelefonhållare som lätt och snabbt kan anpassas för olika telefonstorlekar vilket gör det busenkelt att sätta i och ta ur telefonen, en riktigt bra lösning! Det finns två mugghållare mellan framstolarna som fungerar bra men inte är optimalt placerade. Den ena delar utrymme med facket för småsaker samt att den andra är placerad mot baksätet vilket gör den lite bökig att komma åt från framsätet. Då detta är en bil som man främst färdas två i så skulle gärna mugghållarnas placering fått vara något bättre, men småbilar innebär kompromisser och detta är en kompromiss som känns okej. Köper du till backkamera så får du en kamerabild i skärmen som matchar bilens storlek, alltså superliten och kompakt.

Interiör

Interiören är trevlig även om den är avskalad. Ovansidorna på dörrarna är av plåt men ger ändå en snyggt matchande design då lackeringen har samma färg som utsidan av bilen. Volkswagen har försökt poppa till panelerna i bilens frampanel vilket från håll ser bra ut men från nära håll så får ögonen svårt att fokusera, lite grövre mönster i panelen hade varit bättre. Förarinstrumenteringen är enkel men snyggt designad och passar bilen utmärkt. Stereon från beats låter faktiskt bättre i denna lilla bil än hos de större bilarna. Något extratryck från basen likt stereon från Fender som fanns till Up! tidigare saknas och den tidigare Fenderstereon var betydligt bättre.

Styrkor och svagheter

Styrkor

  • Citykompakt
  • Bränslesnål
  • Billig
  • Bra takhöjd

Svagheter

  • Bullrig
  • Stötig

Prisbild:

Baspris 132 000 kronor för grundversionen High Up!

GTI versionen som utöver starkare motor även är bättre utrustad än High Up! börjar från 172 000 kronor. Utöver detta finns det knappt några tillval. Du kan välja färg, öppningsbart soltak +8600 kr, backkamera+2700kr och Beats audiosystem +3400kr. Fundera på soltaket som faktiskt är ett trevligt inslag för denna bil, resterande tillval är så pass billiga så det blir köprekommendation på dem trots att backkamerans bild är jätteliten.

 

Test av: Volkswagen Up! GTI, en superkompakt citybil!
Att köra8.5
Komfort2
Praktiska egenskaper9
Instrumentering7
6.6Volkswagen Up! GTI

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.