Test av Mercedes GLB 250 4matic SE-edition
Mercedes GLB är en stor och praktisk bil som förgyller vardagen för sina ägare. GLB är en viktig bil i Mercedes utbud då denna biltyp har blivit riktigt populär de senaste åren. Mercedes GLB ska konkurrera mot storsäljare som svenskdesignade XC60 med flera, så hur klarar sig nya Mercedes GLB då? Bilen är inte riktigt i topp på allt men Mercedes ger fortfarande det där lilla extra till sina kunder som andra inte får till, välkommen att läsa vidare!
Testbilen: Mercedes GLB 250, 224 hk, 4-hjulsdriven. 8-stegad automat, angiven förbrukning 0,78 l/mil. utsläpp: 176 CO2. Därutöver: premiumpaket, parkeringspaket, AMG-Line och en massa mer. Testbilens pris: ca 510 000 kr.
Skribent: Testförare Richard Ullstrand
En lyxig familje-SUV är bästa sättet att beskriva Mercedes Benz nya GLB 250. Känslan man får när man sätter sig i Mercedes GLB är en stor och rymlig bil med högt i tak. Mercedes använder multimediasystemet MBUX (Mercedes Benz User Experience) där man kan göra inställningarna från multifunktionsratten, touchpaden och touchskärmen (röststyrning finns som tillval). Här finns det mängder med inställningar som är lättöverskådliga och indelade i olika kategorier. Genom systemet ställs anpassningar, ljussättningar och körläge in och det kan även lära sig din favoritmusik!
Baksätet har justerbara säten som är uppdelade i tre sektioner. Långa personer har inga problem att få rum med benen. Som småbarnsförälder med barn sittande i barnstol kan man glädjas av att barnen kommer upp högt och kan se ut genom fönstret utan att sträcka på sig eller flytta sig ur stolen. Detta gör att barnen sitter säkrare och föraren får en lugnare biltur. Bilen finns även att få i en 7-sitsig konfiguration men då får man välja bort det justerbara baksätet.
Lastutrymmet i 5-sitsiga modellen är generöst tilltaget och det är inga problem att få rum med ett flertal resväskor. Det stora utrymmet och det plana golvet gör också att bilen lämpar sig bra till hundägare där hunden kan hoppa in och ur utan problem.
GLB har nyckelfritt system som antingen låses upp genom att trycka på nyckeln, eller enklast med nyckeln liggande i fickan och bara ta tag i dörrhandtaget så öppnar sig bilen. När man sen sätter sig och stänger dörren så känner man att dörrarna är ganska tröga och ofta lyckas man inte stänga dörren ordentligt på första försöket utan man får öppna igen och ta i ganska ordentligt för att lyckas stänga, om detta berör enbart testbilen eller gäller generellt vet vi inte.
Mercedes GLB är en skön bil att åka runt med i stan där man får en bra överblick ut över trafiken, cyklister och gående. Takstolparna vid framrutan har en vinkel som ger en bra sikt mot gående och cyklister. Däremot skulle jag önskat att solskyddet var lite större då det ger dålig täckning på sidorutan när solen ligger på. Backspegeln inne i bilen skulle också kunnat vara lite större.
Inne i stan och på kringleder är Mercedes GLB en riktigt skön och behaglig bil att åka i, farthinder i villaområden passeras även de med behaglig komfort. När man däremot kommer upp på motorvägen så låter GLB mycket och man behöver öka volymen på rösten för att hålla en konversation.
På modellen vi provkörde fanns eldrivna stolinställningar med 3st minnesinställningar på både förar- och passagerarsidan. Vilket är bra om man är fler i familjen som kör bilen, ventilerade säten finns som extra tillval.
Säkerhetsystem hos Mercedes GLB finns det gott om. Bilen blippar och varnar när man närmar mig fordon lite för snabbt, systemet varnar även för bilar som är på väg att köra förbi bakom bilen när man backar ut från parkeringen. Bilen varnar också för gående och givetvis som en klassisk parkeringsradar när det börjar bli kort avstånd till övriga fordon vid parkering.
Jag tycker att nya Mercedes GLB passar bäst för stads och landsvägskörning där bilen känns riktigt lyxig och bekväm.
Joakim tillägger:
Även jag har testkört nya Mercedes GLB en hel del, och då främst i stadsmiljö. I stadsmiljö är GLB 250 riktigt pigg, speciellt om sportläget är inställt. Att Mercedes GLB är rymlig råder det inget tvivel om, men det har sitt pris i stan då bilen trots allt är stor. I trånga ytor så har GLB sina största svagheter i tätorten, precis som alla andra motsvarande bilar. Vill man ha en stor bil i stan så ryms man inte överallt helt enkelt. När jag kört på de större lederna så håller jag med Richard om att det tränger in lite mer vägbuller än hos andra Mercedesbilar jag provat, detta kan även bero på däcken.
Chassit är riktigt bra. GLB 250 har en dragning mer mot det komfortabla hållet vilket är helt rätt för denna bil. Pressas bilen lite extra så kränger den lite och det är inte en sportbilskänsla som uppstår om någon nu anser att en SUV av denna typ ska ha det? Inte gör jag det i alla fall.
Jag vill också ge beröm till instrumenteringens design som ger Mercedesägarna något som inte andra har. Denna instrumentering har funnits hos Mercedes ett tag nu men har du aldrig sett det tidigare så är instrumenteringen något utöver det vanliga! Likaså är ambientbelysningen i bilen riktigt snygg och köper du till Burmeister stereon så får du toppenbra ljud, dock skulle ljudvolymen gärna kunnat dras upp lite till för den som vill kunna dränkas i högljudd musik.
Jag summerer nya Mercedes GLB 250 4Matic så här: En rymlig, komfortabel och praktisk bil som har det där lilla extra!
Prisbild, utgångspriser:
GLB 180: 349 000 kr
GLB 200: 364 000 kr
GLB 250: 417 000 kronor.
GLB 35 4Matic 503 000
Lägg till 10 000 kr för dieselversion och notera att 4MATIC fyrhjulsdrift inte är standard för alla modeller.