Test av Hyundai i30 2017

Nya Hyundai i30 är en härlig lagomstor bil som briljerar på många punkter. Idag är det nästan helt jämt lopp mellan de flesta biltillverkare och bil efter bil som släpps på marknaden känns komfortabla, moderna och praktiska för den bilklass de tillhör. Hyundai i30 är inget undantag utan håller jämna steg med dagens bilmarknad. Tekniken, motorerna, växellådan, designen, ja det mesta är modernt och ligger rätt i tiden hos nya Hyundai i30. Hyundai i30 är en bil att trivas i och en bil som man gärna åker i varje dag.

Hyundai i30 2017 (2)e

Testbilen: Hyundai i30 1,4T 140 hk bensinmotor med automat (dubbelkoppling), utrustningsnivå: Premium med säkerhetspaket. Autobroms, navigation, backkamera, öppningsbart soltak m.m.

Att köra

Hyundai i30 är väldigt trevlig att köra till vardags. Fjädringen är väl avstämd mellan komfort och körbarhet. Det är först när bilen pressas extra hårt som fjädringen kränger lite men ändå fortfarande med bra kontroll, i gengäld så åker bilen fint över ojämnheter på marken. Det allmänna intrycket avseende normal körning är att bilen är pigg och rolig att köra till vardags.

Stadskörning: Bilen är helt okej i stan, bra grunddrag hos motorn och smidig att köra. Backkameran syns på en stor skärm med generös blick bakåt och parkeringssensorerna är ett bra hjälpmedel för trånga situationer.

Landsväg: Hyundai i30 1,4T går fint på landsvägen. Det öppningsbara soltaket gör resan extra trevlig, vindbruset finns där men till en acceptabel nivå. Det finns en viss fördröjning i automatväxellådan vid snabbt gaspådrag inför omkörning, fördröjningen är ändå acceptabel och det finns långsammare automatlådor på marknaden. Motorn på 140 hk är pigg och de vanliga omkörningarna går utmärkt att genomföra. Å autobromsen fungerar utmärkt!

Motorväg: i30 går bra på motorvägen och bullernivån i bilen är fortfarande okej och i lika nivå som hos de flesta bilar idag.

Hyundai i30 2017 (4)e

Komfort och praktiskt nyttjande

Förarkomforten är god och det finns ett okej benutrymme kvar till baksätet. Det finns armstöd på båda sidor som fungerar bra. Solglasögonförvaring finns inbyggt i innertaket. Instrumentering fungerar mycket bra och menynavigeringarna kommer man lätt överens med, men det finns ändå en hel del teknik att sätta sig in i vilket tar sin tid. Stereon har bra ljudkvalité i nivå som de flesta andra bilar på marknaden idag. I förarinstrumenteringen kan du välja att se hastigheten med stora siffror och du har fortfarande möjlighet att se sträcka kvar till tankning. Lastutrymmet är praktiskt utformat men givetvis inte lika rymligt som i en kombibil. Lastutrummet hos Hyundai i30 räcker dock utmärkt för de flesta storhandlingar till vardags och vid lite större inköp så kan man fälla baksäteta för större lastutrymme.

Hyundai i30 2017 (3)e

Summering:

Nya Hyundai i30 är snyggt designad, komfortabel, trevlig att köra och lagom stor. Det finns inga större svagheter hos bilen och den kommer att ge dig en utmärkt vardag!

Prisbild:

Ja, den enda nackdelen hos nya Hyundai i30 är kanske att priset börjar dra iväg lite, speciellt avseende dieselversionerna. Prisnivån börjar på 175 000 kr (1.0T 120 hk bensinmotor), 195 000 kr (1,4T 140 hk bensinmotor) 210 000 kr (1,6 l 110 hk dieselmotor), 250 000 kr (1,6l 136 hk dieselmotor). +15 000 kr för automat (finns ej till 1.0T). Därutöver finns ett antal utrustningspaket att köpa extra.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.