Test Mazda MX5 RF

Mazda MX-5 är en bil som gör fina sommardagar till en riktigt njutning! Fast Mazda MX-5 kan köras året runt för den som önskar och speciellt RF varianten med nedfällbart hardtop tak. En cabriolet kan faktiskt köras betydligt mer i svenskt klimat än vad många tror! När du lärt dig att ställa värmen i bilen rätt och ibland köra med sidorutorna uppfällda så kan du faktiskt köra nedcabbat ända ner till cirka 10 graders utetemperatur. Mazda MX-5 är en härlig bil med klassiskt mjuka sportbilsformer som ger ägarna en av de bästa bilupplevelserna idag, dessutom till ett överkomligt pris!

Mazda MX-5 2017 RF (6)e

Testbilen: Mazda MX-5 RF, 2.0 liter 160 hk bensinmotor, manuell växel. Vår bränsleförbrukning under testperioden: 0,6-0,7 l/mil, avstämt både mot färddator och vid tankning. Pris: från 225 000 kronor (1,5l 131 hk).

Varianter: Mazda MX-5 kan numera både fås med klassiskt tygtak som kan fällas bort helt och RF varianten med hardtop.
Uppdaterat Juli 2019: Läs vår test av MX-5 30 år jubileumsutgåva med tygtak.

Hardtoptaket är fällbart med automatik, dock så kvarstår ett bakparti vilket innebär att bilen får det så kallade Targa-utförandet vilket ger ett coolare utseende samtidigt som bilens öppna upplevelse fortfarande är lika stor som hos en vanlig cabriolet.

Mazda MX 5 RF 2017 (3)e

Att köra

Mazda MX-5 är känd sedan länge för sin höga körglädje trots inte allt för starka motorer och MX-5 är just beviset på att körglädje inte bara sitter i motorns effekt! MX-5 med 160 hästkrafters motor är en riktig njutning att köra. Responsen från motorn är extremt snabb i alla lägen oavsett vid start från stillastående eller i landsvägsfart. Den manuella växellådan har perfekt känsla. Ljudet från avgassystemet är lagom maffigt utan att det går till överdrift och bidrar helt klart till att öka körupplevelsen. Även om vi testat den större motorn så är vi övertygade om att även den mindre 1,5 litersmotorn på 131 hästkrafter också passar denna bil utmärkt. Det är nämligen inte bilens motorkraft som ger den stora bilupplevelsen utan det är känslan! Fjädringen är åt det hårdare hållet vilket ger sportiga köregenskaper och bilen har en mycket direkt styrning, speciellt när det svänger lite på vägen. Möjligen så skulle kanske en mjukare fjädring i kombination med den automatlåda som erbjuds ge en ännu större njutning för den som mer vill glida fram på vägen under varma sommardagar. Fast nu är det dock så att MX-5 är känd och älskad för sina egenskaper och inte ska man ändra på ett vinnande koncept! Taket kan fällas upp och ned i hastighet upp till 10 km/h.

Stadskörning: Liten bil med bra styrning, ja det kan ju inte gå fel i storstan. Att glida fram med öppet tak under soliga dagar i citykärnan är härligt. Parkeringsplats för denna lilla bil hittas lätt.

Landsväg: Mazda MX-5 kommer till sin absolut fulla rätt på landsvägen! Speciell i runt 70 km/h så är njutningen som allra bäst. I 90 km/h så blir börjar vindbruset stiga men det är fortfarande inga problem att njuta av bilfärden. Omkörningar går som en dans med 160 hk motorn. Tänk bara på att bilen är bakhjulsdriven när det regnar ute och vägen är blöt vilket ökar risken för sladd. På mindre och avsides liggande landsvägar där asfalten är bucklig så känns det att bilen har hård fjädring och bilfärden kan bli lite stötig.

Motorväg: Utan tak så dånar det högt i Mazda MX-5 vid körning på motorvägen. Lite mindre blir det om sidorutorna fälls upp. I slutändan handlar det om tycke och smak samt hur man vill färdas. De som köper en cabriolet vill givetvis uppleva omgivningen och naturupplevelsen istället för att färdas i en knäpptyst kupé. Alltså kör man nedcabbat även på motorvägen!

Regnkörning: Vid högre hastighet så trycks regnet över kupén och man kan köra betydligt längre än man tror även när det regnar ute. Det kan faktiskt regna ganska rejält och man kan köra flera kilometer på landsvägen eller motorvägen för att hitta en lämplig plats att stanna till för att fälla upp taket, och det utan att mer än några droppar kommit in i kupén. Det är framför allt via sidorna på a-stolparna som det slutligen droppar in på grund av vattnet som trycks runt bilens framruta.

Mazda MX 5 RF 2017 (8)e

Komfort och instrumentering

Sittkomforten är riktigt bra i bilen för både förare och passagerare, när man väl kommit ner i bilen. Att stiga i och ut ur bilen är bökigt då bilen är så pass låg, men det är ju också det som är grejen med denna bil så det är bara att ta! Instrumenteringen är enkel och lätthanterlig med undantag för GPS navigationen som tar lite längre tid att lära sig än normalt, men sen funkar den med. Pekskärmen fungerar inte med pekkontrollen när bilen körs utan då används kontrollerna mellan stolarna istället för navigering av bilens funktioner, säkerhetstänkande från Mazda.

Värmereglagen hos Mazda MX5 är något som du måste lära dig hantera! Visst finns det automatisk klimatanläggning men med öppet tak så är det manuella reglage som gäller och som då riktas mot händer samt kropp för att jämna ut temperaturen. Det är när du väl lärt dig detta som bilen kan njutas nästan året runt!

Mazda MX 5 RF 2017 (7)e

Praktiskt nyttjande

Mazda MX-5 har plats för två, några få platser för småförvaring i kupén som inte är speciellt bra och ett lastutrymme knappt större än en brevlåda. Behövs något mer tilläggas? Sammanfattat så kan man säga att det går att få med sig lättare packning för två personer, mobiltelefon, näsdukar och två stycken vattenflaskor och det är ju så det ska vara! Dryckeshållarna är dessutom placerade på sådant sätt att det nästan är omöjligt att nå dem från förarsidan.

Sammanfattat

Mazda MX-5 är en liten öppen bil med suveräna köregenskaper och perfekt för en weekendresa med boende på hotell, ja tack det passar mig! Mazda MX-5 rekommenderas varmt av Bytabil.net!

Mazda MX 5 RF 2017 (1)e

Mazda MX 5 RF 2017 (2)e4

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.