Warning: A non-numeric value encountered in /storage/content/60/135660/bytabil.net/public_html/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1593
Test Ford Focus Ecoboost 125 - Toppen som vardagsbil!
Att köra6
Komfort9
Praktiska egenskaper9
Instrumentering9
8.3Ford Focus 2018

Test Ford Focus 2019 – En riktigt bra vardagsbil!

Ford Focus är en av världens mest sålda bilmodeller som kommit i en ny version. Kombinationen av storlek, pris, teknik och komfort är något som Ford lyckats bra med hos Focus. Vi har i detta fall testat nya Ford Focus i standardstorlek med 125 hk Ecoboost bensinmotor.

Testbilen: Ford Focus, 3-cylindrig bensinmotor 125 hk, manuell växellåda. Vår bränsleförbrukning under testperioden 0,6 liter/mil

Komfort

Det bästa med Ford Focus är komforten. Bilen går alldeles lagom mjukt utan att körkänslan påverkas negativt. Jag sitter bra i förarstolen som även har ställbar framkant. Bilen är tystare inne i kupén jämte de flesta konkurrenter i samma bilklass. Benutrymmet för baksätespassagerarna är inte jättestort men lagom.

Att köra

Körmässigt går motorn bra. Den manuella växellådan är bra placerad mot handen och har en bra känsla. Vid kraftigare accelerationer så slår det karakteristiska tre cylindriga motorljudet in i kupén. Denna låter lite som en trimmad symaskin. Idag har många, eller kanske till och med de flesta biltillverkarna 3-cylindriga motorer i sitt bilprogram. Konkurrenter från framför allt dyrare märken lyckas bättre med att få bort motorljudet in i kupén men i de flesta normala situationer så hörs inget alls från motorn i Ford Focus. Den 125 hästkrafter starka bensinmotor räcker utmärkt för Focus, och sannolikt likaså även den något svagare 100 hk versionen.

 

Praktiska egenskaper

Ford Focus är en mycket praktisk bil och även i detta standardutförande är lastutrymmet bra. Focus finns även i kombiutförande vilket gör bilen ännu mer praktisk. Personligen gillar jag denna något mindre varianten bättre men jag rekommenderar ändå att man köper kombin vid nybilsköp då pristillägget endast är 6000 kronor. Kombimodellen är mer lättsåld som begagnad och värderas ofta högre än vad pristillägget är, vid vår kontroll så betalade beghandlaren 8000 kronor mer för kombin i inbyte jämte den vanliga varianten av Ford Focus.

Teknik

Ford hänger med bra avseende de tekniska bitarna. Nya Ford Focus har en stor och fin pekskärm som är lättanvänd och bra. Focus har automatisk SOS alarmering vid kollission om du har din telefon kopplad till bilen via bluetooth. Förarinstrumenteringen är bra, rattknapparna är dock många och tar ett tag att lära sig men sen funkar det jättebra. Det går att få hastighetsvisning med siffror och det går även att få Head-up display till bilen. Mycket av de tekniska funktionerna är dock tillval och finns ej som standard. Stereon från B&O har bra ljud.

Ekonomi

Orinarie pris för nya Ford focus börjar från 190 000 kronor för 100 hk bensinmotorversionen, kampanjpris i skrivande stund är 180 000 kronor för densamma. Som vanligt har Ford ett avancerat tillvalssystem i olika varianter, ofta prisvärda men var riktigt försiktig att välja för mycket då sannolikheten är stor att det inte värderas extra när du säljer bilen. Den låga bränsleförbrukningen har faktiskt förvånat vid vår testkörning. En mellanstor bil med bensinmotor som inte drar över 0,6 liter/mil är godkänt för oss. Vår körsträcka har i detta fall nästan enbart varit motorväg och stadskörning vilket är de mest bränsleförbrukande körningssituationerna. Från tidigare erfarenheter vet vi dock att denna motortyp gärna sticker iväg i förbrukning, speciellt om man ofta gör kraftiga accelerationer som många omkörningar på landsväg.

Ford Focus VS konkurrenter

Det finns många konkurrenter på marknaden i denna bilklass. Renault Megane, Kia Ceed med flera, dessa har alla sina olika styrkor och svagheter. Avseende komfort, teknik och premiumkänsla så är nya Ford Fucus ett snäpp vassare än dessa. Ford Focus är bilen från ekonomiklassen med mest premiumkänsla.

För vem

Dig som vill ha prisvärd komfort.

Summerat

Nya Ford Focus är tyst och komfortabel och jag åker gärna i en Focus varje dag!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.