Test av Ford Focus 2015:

Ford Focus är en av världens mest sålda bilmodeller och i Sverige låg Ford Focus på plats 16 på topplistan för november 2014. Ford har flera fabriker som tillverkar Focus och totalt finns kapacitet att tillverka över 1,5 miljoner Focus bilar per år. Inför 2015 fick Ford Focus en rejäl ansiktslyftning och både exteriört och interiört så finns det nyheter. Bottenplattan är fortfarande densamma men Ford har fintrimmat chassit för bättre körupplevelse samt att bilen nu har ännu bättre ljudisolering. Ford Focus har också fått nya motorer i modellprogrammet. Focus är den bil i ekonomiklassen som idag erbjuder mest premiumkänsla, Ford Focus har aldrig varit bättre än nu!

Ford Focus 2015 (4) (1024x683)

Testbilen: Ford Focus 1,5 TDCI Titanium med en dieselmotor på 120 hk. Prestanda 0-100 på 10.5 sekunder. Utrustning: Bland annat 8″ SYNC2 touchskärm med Sony ljud. Bilens angivna bränsleförbrukning: 0,38 l/mil blandad körning. Min förbrukning under testperiod: 0,5 l/mil vid körning i både stadstrafik och på landsväg, körförhållande: inte bränsleoptimal. (Garanti 5 år/10 000 mil vilket som kommer först, garantin följer med bilen).

Nyheter Exteriör

Ford Focus har alltid haft en diskret men modern design vilket även inkluderar denna nya version. Sett från sidan så ser man inga större skillnader jämte föregångaren. Baksidan har fått ny design avseende belysning. Den största skillnaden hittar man i frontpartiet, hela fronten har fått ny design och följer samma form som nya Mondeo.

Nyheter interiört:

Instrumenteringen har fått en rejäl genomgång. Förarpanelen är förvisso uppbyggd på samma sätt som tidigare men den stora och tydliga färddatordisplayen har fått förbättrad grafisk design. Mittpanelen har fått ett enormt lyft. Borta är den något röriga (men lättanvända) panelen, som tillval kan du dessutom köpa en ny 8″ stor touch-färgdisplay till mittpanelen.

8″ displayen är ett riktigt lyft för Ford. Displayen är i utgångsläget uppdelad i fyra sektioner: Radio, Telefon, Klimatanläggning och Navigation (Extra tillval för 13 700 kr med 8″ displayen inkluderad) Användarvänligheten i systemet är överlag bra men får inte riktigt full pott. Snabbvalen för radiokanalerna fungerar bra i radioläge, i kombinationsläget är de något små och man trycker lätt fel. Men här kommer rattknapparna i och räddar situationen, du skiftar lätt mellan snabbvalen via rattknapparna. Att hitta hela radiostationslistan är inte lätt, denna nås genom att trycka på val “Sök” vilket inte helt självklart kan man tycka. Att navigera i denna lista när man kör är inte att rekommendera då det lätt kan bli trafikfarligt. Ställ i dina snabbval för radiokanalerna när du står stilla och låt det vara så när du sen kör bilen. Rent generellt är touchpanelen placerad lite för långt ifrån föraren som måste luta sig lite framåt för att navigera i panelen. Att använda touchpanelen vid körning bör undvikas, använd då istället rattknapparna som funkar smidigare vid körning. Fördelen med touchskärmens något högre placering är att föraren inte behöver släppa blicken från vägen allt för mycket för att se information i displayen.

Att styra bluetoothtelefonen från bilens panel är inte så smidigt som man skulle önska, det blir lätt en del knapptryckningar vilket inte är bra i trafiksäkerhetssynpunkt. Röststyrning finns men inte på Svenska. Idag finns inga röstkommandon för svenska, inte heller GPS navigationen har Svensk röst. Här har Ford en del kvar jämte konkurrenterna där flertalet numera stödjer Svenska, inte minst avseende röstinformation från GPS-navigationen.

Att köra

Körkänslan är den starkaste egenskapen hos Ford Focus, inte minst med 1,5 TDCI dieselmotorn som är pigg och går tyst och fint. Denna motor är en av de bästa dieselmotorerna i klassen jag kört hittills. Dieselmotorn är stark redan från start vilket gör bilen mycket lättkörd, inte minst i stadstrafik. Även i högre hastigheter upplevs denna motor som stark. Motorljudet låter inte som en gammal brölande diesel utan låter dovt och mullrar på ett sätt som får en att tänka på betydligt större motorer, motorljudet är dock över lag tyst och inte störande. Visst har denna motor sina begränsningar men Ford har verkligen lyckats optimera den för alla situationer samtidigt som den är bränslesnål. Bilens chassi och fjädring är väl inställt av Ford vilket bidrar till både komfort och bra körkänsla.

Förarstolen är bra men når inte riktigt upp i samma nivå som Volvo och BMW. Armstödet på vänster sida är bra men kunde ändå varit placerat någon cm högre upp. Mittarmstöd på höger sida finns och är föredömligt bra, dessutom är det justerbart i längsled så du själv kan välja hur du vill ha det.

Nya Ford Focus är tyst i kupén. Minimalt med vägbuller och vindbrus tränger in i kupén vilket gör bilen väldigt harmonisk att köra, så här tyst brukar det bara vara i dyrare bilar.

Praktisk hanterbarhet

Lastutrymmet är bra om du väljer Ford Focus som kombi (+5000 kr). Småförvaring finns det gott om, här har Ford verkligen tänkt till. Mellan framstolarna finns förvaring med reglerbara fördelare. Du ställer själv in dessa som du vill, exempelvis efter storleken på en flaska. Har du en större flaska kan du dra åt sidan en liten lucka så öppnar sig ännu mera förvaring i djupet, här kan du sen ställa ner din flaska utan risk för att den sen ska välta. Det finns flera USB uttag, lättillgängligt i mittpanelen och dolt under lock för laddning av telefon.

Baksätet är Ford Focus största brist. Det är trångt med benutrymme och ryggstödet är dessutom ganska upprätt och ger ingen vidare komfort till passagerarna. Ska baksätet användas regelbundet så provsitt detta noga innan köp. Testpatrullens 17 åring gav tummen ned i betyg för baksätet.

Ford focus instrument 2015 (6)

Ställbar mugghållare

Tekniska innovationer

Ford ligger långt fram inom bilteknik och det finns en hel del tekniska hjälpmedel att få till nya Ford Focus, här är några som testades:

Fickparkeringshjälp: Detta system fungerar i två situationer, klassisk fickparkering mellan två bilar utmed en gata samt parkering i klassisk parkeringsruta genom att backa in mellan två bilar, kallad vinkelrät parkering. Den första varianten att fickparkera mellan två bilar ut med en gata fungerar utmärkt. Variant två, vinkelrät parkering genom att backa in i en klassisk parkeringsruta fungerar bara om det står två bilar på var sin sida. Manövern känns något tillkrånglad även om den fungerar, detta bör de flesta klara bättre och smidigare på egen hand. Denna funktion kan dock vara bekväm att ha om du har en p-plats i ett trångt parkeringsgarage där du parkerar varje dag.

Automatiskt helljus: I autoläge för belysningen växlar bilen automatiskt mellan varselljus, halvljus och helljus. Detta ser du i förarpanelen genom att en symbol liknande en lykta med ett litet “A” i lyser. Helljusautomatiken fungerade inte alls till en början när jag körde i mörker, inget hände. Men rätt som det var så kom automatiken igång och sen funkade det okej, automatiken slår gärna av helljuset lite väl snabbt ibland när jag själv hade behållit helljuset på lite längre. Tanken är att helt undvika att störa andra fordon. Vill du istället sköta helljuset själv så är det lätt att växla mellan manuellt och automatiskt läge när du väl satt dig in i hur det fungerar.

Mediasystemet med Sony ljud: Ljudsystemet från Sony är bra och rekommenderas. Du bör dock inte blanda manuella inställningar för bas och diskant med förvalda ljudbild-program typ “Pop”, “Rock” med flera för då kan vad som helst hända med ljudet.

Rattvärme: Värmen kommer snabbt i ratten och är ett trevligt inslag när det är minusgrader ute. Du slipper använda vantar vilket förenklar användningen av alla rattreglage.

Färddator: Färddatorn med den större displayvarianten förarpanelen är exemplarisk. Ford har en av de bästa färddatorerna som finns. Du kan exempelvis välja ett fönster som visar fyra stycken av de viktigaste informationsvärdena som körd sträcka, körsträcka kvar till tom tank och medelförbrukning. Du sköter färddatorn lätt via rattens vänstra kontroller.

Dörruppslagsskydd: När du öppnar dörrarna så fälls det automatiskt ut dörruppslagsskydd i gummi (+700 kr). Gummit har en mjuk yta och som inte kommer att repa bilen bredvid eller orsaka små bucklor. Skulle dörren slås upp med stor kraft så blir det nog en buckla trots allt men detta är ett stort steg att förhindra småbucklor och repor. Allt sker med mekanik vilket säkerställer bästa möjliga funktion, dock så kunde jag märka att dörrarna var något trögare att stänga än normalt vilket kan bero på dörruppslagningsskydden. Det är bara att hoppas att alla bilar får dessa skydd, samt att de monteras som standard.

Urval av funktioner till Ford Focus 2015 som inte testades av bytabil.net vid detta tillfälle:

Backkamera: Lite lustigt så finns inte backkamera med i något utrustningspaket, men kan köpas för 2000 kronor vilket ändå kan anses vara prisvärt jämte konkurrenterna (Kräver att du minst köper Titanium nivå/SYNC-mediasystem). Backkamera fanns inte i testbilen och testades därmed inte.

MyKey: Programmera en av bilnycklar så att den som kör bilen får begränsningar, exempelvis när bilen lånas ut till någon ungdom i familjen. Bilens maxhastighet och mediasystemets ljudvolym kan begränsas. Visst kan det vara farligt att sätta allt för snäva begränsningar, exempelvis vid omkörningar. Men att begränsa bilen till att inte kunna köras över 130 km/h är kanske inte helt orimligt. Utöver detta kan bilen spärrar mot att avaktivera säkerhetsfunktioner, exempelvis antisladdsystemet. Slut med buskörningar men mamma och pappas bil!

ETS antisladdsystem: Detta är ett utökat antisladdsystem som förutspår när en sladd är på väg att uppstå.

Adaptiva strålkastare: Bilen styr belysningen automatiskt efter rådande förhållanden. Belysningen svänger med i kurvorna och styrs upp på motorvägen och sänks ned vid långsam stadskörning m.m.

Styrkor Ford Focus 2015

 • Lastutrymme (kombi)
 • Tyst i kupén
 • Bra körkänsla
 • 1,5 TDCI motorn snål och fantastisk att köra!
 • Prisvärd och många prisvärda tillval
 • Smarta småfack
 • Modern bilsäkerhetsteknik i Titanium versionen

Svagheter

 • Baksätet, trångt och inte så bekvämt
 • Svensk röststyrning saknas
 • Dyr GPS-navigation
 • Bältespåminnare bak är inte standard

Prisbild

Priset börjar på 163 400 kr för Ecoboost bensinturbo på 100 hk, utrustningsnivå: Trend (Manuell AC m.m.)

Titanium är bästa valet då detta innehåller de bästa basfunktionerna: Automatisk klimatanläggning, Autobroms (Active City Stop), elfönsterhissar fram/bak, eluppvärmd vindruta+spolarmunstycken, aluminiumfälgar, eluppvärmda backspeglar, farthållare, förardisplay i färg, hållare för solglasögon i taket+diverse designdetaljer.

Pris 1.oT 100 hk bensintubro Ecoboost Titanium: 183 400 kr (+5000 kr för kombi).
Rekommenderas utöver Titanium:

 • Barnsäkerhetspaket (Elektriskt barnsäkerhetslås + bältespåminnare bak) + 500 kr
 • Dörruppslagsskydd + 700 kr
 • Förarassistanspaket (OBS! Automatiskt halvljus! utan detta får du slå på manuellt varje gång du kör bilen, automatiskt helljus, filhållningshjälp, identifiering av trafikskyltar m.m.) + 3400 kr
 • Parkeringspaket: Backsensorer + automatiskt infällbara backspeglar + 2500 kr (Lägg till ytterligare 3600 kr för sensorer fram samt parkeringsassistans)
 • Sync2: 8″ touchskärm för mediasystem 3500 kr (Lägg till ytterligare 3000 kr för Sonyhögtalarna). Standard för Titanium är annars 4.2″ färgdisplay Sync1.1 vilken är densamma som Ford haft i förra generationens Focus, det är en mindre färgskärm som inte är av touchtyp.
 • Backkamera (Kräver Sync) + 2000 kr.
 • Vändbar bagagerumsmatta + 300 kr

Totalt för denna extrautrustning: 12 600 – 19 200. Dessa extrapaket/tillval är mycket prisvärda men ha i åtanke att det finns en risk för att allt inte finns med i värderingslistorna vid inbyte.

Lägg till för motorer utöver Ecoboost 100 hk (Bensin):

 • +12 000 kr Ecoboost 125 hk (Bensin)
 • +24 000 kr Ecoboost 150 hk (Bensin)
 • +36 000 kr Ecoboost 180 hk (Bensin)
 • +20 000 kr 1,6 TDCI 95 hk (Diesel)
 • +32 000 kr 1,6 TDCI 115 hk (Diesel)
 • +46 000 kr 2,0 TDCI 150 hk (Diesel), kan även fås med automatväxel +15 000 kr

I skrivande stund finns inget pris på 1,5l TDCI 120 hk som bilen i denna artikel hade, troligen så utgår ovanstående 1,6 l/TDCI 115 hk inom kort och ersätts av den nyare 1,5 TDCI 120 hk. Automatväxel kommer i början av 2015 även till 1.0 Ecoboost 125 hk.

Ford Focus finns också i en sportigare ST version (Även som kombi) med bensinmotor på 250 hk samt diesel på 180hk.

Not: Det finns mycket med utrustningsnivåer, paket och extra tillval till Ford Focus, allt i denna artikel är inte standard. Du bör kontrollera vad som ingår innan köp.

 

 

Test Ford Focus 2015
Svårslagen premiumkänsla i ekonomiklassen!
Så bra är nya Ford Focus 2015
4.5Betyg
Reader Rating: (108 Votes)

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

2 Kommentarer

 1. Göran Sandberg

  En ny 1,5 TDC 120 hk finns den i Ford Focus nu, tillsammans med en ny Automatväxel? Den ska ha kommit i början av 2015.

  Svara
  • Joakim

   I Bilias prislista fanns den med nu, och tillsammans med automat, från 217 000 kr och uppåt.

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.