Ford har tagit fram en anpassningsbar bilbelysning (Adaptiva strålkastare). Dessa strålkastare har en avancerad styrning som anpassar sig efter rådande situation för att skapa bästa möjliga belysning för föraren och minsta möjliga störningar för mötande och framförvarande fordon.

Systemet som finns till Fords Bi-Xenon HID-strålkastare analyserar ljuset i omgivningen samt andra föremål på vägen. Utöver detta samlas data in avseende fart, avstånd till framförvarande objekt och styrvinkel. Baserat på dessa data så ställer systemet automatiskt in belysningen för rådande förhållanden. Strålkastarnas vinkel och intensitet (ljusstyrka) har sju lägen som systemet väljer mellan, några exempel:

  • På motorvägen ges förare längre och rakare belysning för bättre sikt på avstånd, bland annat genom att belysningen höjs upp.
  • I stadstrafik blir ljuskäglan bredare med strålkastarna riktas mer nedåt.
  • Vid kurvtagning i låga hastigheter riktas ljusen åt sidan för lättare upptäcka fotgångare och cyklister
  • Vid kurvtagning i höga hastigheter riktas strålkastarna för att ge mer ljus längre fram i kurvan, allt för förbättrad sikt.

OBS! Adaptiva strålkastare till Ford är inte standard och kanske inte finns till alla Fordbilar i skrivande stund. Systemet ingår i lanseringen av nya Ford Focus 2015. Kontrollera alltid innan köp vad som ingår.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.