Ford har vidareutvecklat antisladdsystemet ESC (Electronic Stability Control) så att systemet nu kan förutspå när en sladd är på väg att uppstå. Ford kallar detta system för Enchanged Transitional Stability. ETS analyserar bilens rörelser hela tiden och har programmerats för att kunna ingripa i ett tidigare skede, dvs redan innan bilen börjat sladda. Tidigare system upptäcker problemet först när sladden börjar uppstå och går först då in för att häva denna. Nu analyserar ETS bilens hastighet, rattens position  och hur snabbt föraren hanterar ratten och kan vid behov aktivera sladdförebyggande inbromsning vis ESC (Antisladdsystemet), allt för att bilen ska ha en jämn körning.

Fords mål med detta uppdaterade antisladdsystem är att beräkna när en sladd sannolikt är på väg att uppstå och förhindra denna, utan att föraren ens ska märka av det. Det slutliga målet är givetvis att förhindra att föraren tappar greppet om bilen med efterföljande olycka. Systemet bidrar därmed både med högre säkerhet och komfort för alla som åker i bilen.

Det är jättebra att biltillverkare vidareutvecklar sina system in i detalj, det är idag fortfarande allt för många som krockar och kör av vägen.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.