Test Subaru Outback 2015
Subaru Outback är Subarus bästsäljande bilmodell i Sverige. Subaru Outback är en bra familjebil likaså en bra och praktisk fyrhjulsdriven bil som klarar tuffa miljöer. Nya Outback 2015 är generation fem i ordningen och är en helt ny bil från grunden. Även motorerna har fått en så pass stor översyn att man i stort sett kan klassa dem som nya, speciellt dieselmotorn som består av 80% nya delar. Samtliga Subarubilar som säljs i Norden tillverkas i Japan. I Sverige beställdes 1200 Subaru Outback innan kunderna ens hade sett bilen i verkligheten.
Kortfattat om Subaru:
Subaru i Japan har aldrig gått i förlust, oavsett kriser i omvärlden vilket påvisar hur stabil denna biltillverkare är ekonomiskt. I Sverige styrs försäljningen via Subaru Nordic i Malmö. Försäljningen ökar successivt hela tiden och i år tror man på 2,1% marknadsandel i Sverige. Det är faktiskt så att Subaru Nordic inte får tilldelat antalet bilar till norden som de önskar och alla bilar som kommer är sålda, inga bilar stående i hamn för Subaru i norden minsann. Många av köparna av nya Subarubilar är tidigare Subaruägare, hela 80% av försäljningen går till återköpare. Samtliga Subarubilar är fyrhjulsdrivna förutom sportcupén BRZ som är bakhjulsdriven.
Testbilen: Subaru Outback 2015 2.0D Lineartronic Summit. Dieselmotor på 150 hästkrafter och 350 Nm i vridmoment, 0-100 km/h: 9,9 s. Deklarerad förbrukning 0,61 l/mil (Värt att känna till är att Subaru har en relativt ärligt angiven bränsleförbrukning vilket bekräftas av Teknikens Världs egen test ”Sverigecykeln” som uppmätt exakt samma förbrukning som deklareras av Subaru).
Att köra Subaru Outback 2.0D
Dieselmotorn på 150 hästkrafter gör helt klart bra ifrån sig i Outback, men sportigt blir det aldrig. Outback upplevs som stark och pigg från stillastående men väl uppe i fart så får motorn mer mjuka egenskaper än sportiga. För de som mognat som förare och uppskattar en lugnare körstil så kommer denna motor att upplevas som alldeles utmärkt då bilen är absolut inte orkeslös, utan det handlar mer om motorkaraktär. Styrningen och väghållningen är föredömligt bra, ja den är riktigt bra faktiskt! Styrkänslan är direkt och man har full kontroll över bilen som går mycket kontrollerat även när den pressas i skarpa kurvor. Fjädringen är väldigt bra avstämd och bilen går fint över ojämnheter i marken utan att pruta på bilens köregenskaper. Att körkänslan i nya Subaru Outback 2015 är bra är inte alls konstigt då Subaru har sett över hela systemet med styrning och fjädring. Nya Outback uppges ha nästintill samma styregenskaper som deras rallymodell ”WRX STI”.
Komfort och praktiska egenskaper
Komforten i Subaru Outback är i toppklass och kan absolut mäta sig med märken som Volvo, BMW och Volkswagen. Förarstolen är mycket skön och komfortabel. Armstöd finns på båda sidor och är bra placerade. Förarställningen är något upprätt men det är långt ifrån någon busskänsla, detta är faktiskt en perfekt körställning till vardags. Bilens högre höjd gör att det är lätt att kliva i och ut ur bilen. Komforten är god även i baksätet där det också finns bra med benutrymme. Subaru har speciellt bearbetat nya Outback för ett bättre utrymme för baksätespassagerarna. Till baksätet finns det även separata luftutblås för bättre luftkonditionering och stolsvärme är standard för baksätet.
Att Subaru Outback är en praktisk bil råder det ingen tvekan om. Det finns fotstöd i dörröppningarna som hjälper till när du ska fästa saker på takräcket. Lastutrymmet är bra och fälls baksätet så uppstår ett lastutrymme större än i både Volvo V70 och VW Passat. Det finns även mugghållare mellan framstolarna, plats för småförvaring samt glasögonhållare infällt i taket.
Nya Subaru Outback 2015 har fått förbättrad ljudisolering och bilen upplevs som tyst i stadstrafik. På motorvägen och på grov asfalt ökar bullernivån som i de flesta bilar men det blir aldrig besvärande, lite vindbrus tillkommer vid ca: 100 km/h. Helhetsmässigt så upplevs Outback som en tyst och behaglig bil att åka i.
Barn i bilen
Dörröppningen till baksätet är bra och det är lätt att kliva i och ut ur bilen, mindre barn kan dock behöva lite extrahjälp på grund av den högre markfrigången. Att bilen är lite högre gör det lätt och bekvämt att luta sig in i bilen för att spänna fast barnen. Det finns bältesvarnare som visar och varnar med ljudsignal om någon i baksätet tar av sig bältet under färd. Lite mindre bra är att bältet till mittplatsen bak är förankrat i taket en bit bakom baksätet. Det finns isofixanslutningar för bilbarnstolar.
Infotainment
Infotainmentsystemet med fullfärg och pekskärm är lättanvänt. Ibland krävs två tryck för att återgå till radions huvudsida vilket känns lite onödigt men i sin helhet fungerar systemet bra. Skärmen har en elegant glansig yta som dock tyvärr ger reflektioner. När solen lyser in i bilen från sidan så blir det väldigt svårt att se bilden i mediasystemet. Ljudet från Harman Kardon är bättre än genomsnittet. Rattknapparna är okej men upplevs som en aning pillriga. I mitten av förardisplayen finns en stor och tydlig färddatordisplay. Denna styrs med rejäla knappar som sitter lättåtkomligt straxt bakom ratten. Du kan skifta mellan olika funktioner som visar förbrukning och körsträcka kvar till tankning, eller så väljer du att få hastighetsvisning med stora tydliga siffror.
Det finns vissa appar och synkroniseringsmöjligheter för mobiltelefoner. Men framför allt informerar Subaru att systemet är gjort för att kunna uppdateras i framtiden då det händer en hel del utveckling på denna front just nu.
Subaru Outback i terräng
Fyrhjulsdriften är permanent och alltid i drift. I normalläge är kraften fördelad 60/40, med 60% kraft på framhjulen och 40% på bakhjulen. Kraften kan sedan vid behov fördelas olika mellan fram och bakhjul. Den markfria gången är 20 cm vilket ger bättre möjlighet till framkomlighet jämfört med vanliga personbilar. Det finns två hjälpsystem vid körning i svårare terräng. X-mode, ger bilen andra egenskaper som är bättre vid körning utanför vanlig väg. X-mode gör så du får långsammare gasrespons och annorlunda VDC egenskaper (Antisladd), detta hjälper exempelvis vid körning i djup snö. Hill Descent Control finns också vilket hjälper dig att köra nedför branta utförsbackar.
Säkerhet
Subaru har följande säkerhetsuppdelning:
Aktiv säkerhet: Fyrhjulsdrift, ABS bromsar och antisladdsystem
Passiv säkerhet: Säkerhetskaross (Konstruktion för att absorbera kollision på bästa och säkraste sätt) och airbags.
Förebyggande säkerhet: EyeSight autobroms som hjälper till att förhindra eller mildra kollision.
Alla nya Subaru Outback är utrustade med EyeSight autobroms som standard. Detta är den mer avancerade typen av autobroms som även analyserar omgivningen. EyeSight använder sig av två kameror i bilens framruta, genom att jämföra bilderna från kamerorna kan systemet bedöma avstånd med mera. Subarus EyeSight är verksamt upp till ca: 190 km/h. I hastigheter upp till 50 km/h uppges bilen klara av att stanna helt utan kollision, i hastighet upp till 190 km/h minimeras effekten och skadorna vid kollision. Det toppklassade systemet är verksamt både i dagsljus och i mörker med hjälp av bilens lysen.
Ett exempel på en funktion i systemet kallas Pre Collision och hjälper till vid så kallade ”Rondellstopp”. Du står vid en vältrafikerad rondell eller korsning och bilen framför dig börjar köra från stillastående men ångrar sig straxt därefter och stannar. Du själv har börjat att köra efter framförvarande bil då denne startade men du håller blicken åt vänster för att hålla koll på korsande trafik, du räknar inte med att bilen framför som just börjat köra ska ångra sig och bromsa snabbt. Subarus bil känner av att framförvarande bil har stannat och bromsar din bil trots att du har foten på gaspedalen.
Krockbetyg i EuroNCAP är 5 av 5. I Amerikanska Insurance Institute for Highway Safety har Subaru Outback också fått bra betyg likaså hos flertalet andra krocksäkerhetslabb. Tidningen Auto Motor och Sport har gjort egna autobromstester och Alrik Söderlund skriver i utgåva nr 12 2015 att Subaru och Volvos system klarade deras tester bäst.
Favoritfunktion
En smart bonusfunktion i Subarus EyeSight system är att den påminner dig att starta om bilen framför kör men du står kvar. Ibland i köer så riktas uppmärksamheten åt något annat håll och du missar att framförvarande bil börjat köra, vilket inte minst irriterar bilarna bakom dig. Nu piper bilen till när framförvarande bil kört 3 meter och du fortfarande står stilla, jag har provat och det funkar bra!
Lineartronic automatväxel
Japanerna gillar att utveckla steglösa automatlådor vilka vi Europeér inte är lika förtjusta i. Japanerna tycker dessa är det effektivaste sättet att nyttja motorn på medans vi Europeér tycker körkänslan inte är lika bra som hos de ”vanliga” automatlådorna vi är vana vid. De steglösa automatlådorna drivs ofta med en rem. När Subarus tekniker började upptäcka att vi i Europa ville ha dieselbilar samt att vi ofta har tunga släp efter bilen uppstod ett problem. Den vanliga remdrivna automatlådan har svårt att klara kraftiga vridmoment och tunga släpvikter. Därför utvecklade Subaru automatväxellådan Lineartronic. Lineartronic har kedja istället för rem vilket ger bättre tålighet samt att teknikerna har programmerat växellådan att bete sig mer som de växellådor vi är vana vid. Lineartronic växlar steglöst i början av gaspådraget och övergår sedan till att växla stegvist. Detta ger en mer naturlig och bekant växling för oss Europeér och motorljudet rusar inte lika mycket som hos de helt steglösa automatväxellådorna.
Styrkor och svagheter
Styrkor
- Komfortabel
- Praktisk
- Bra körkänsla
- Fyrhjulsdriven
- Smidig att stiga i och ur
- Bra familjebil
- Bilen har en lugn och harmonisk karaktär
Svagheter
- Backradar finns inte
- Automatisk parkeringsassistans finns inte
- Automatisk skyltavläsning finns inte
- Ej för den som egentligen vill köra en sportbil
- Den glansiga pekskärmen ger reflektioner och är känslig för solljus.
- Krånglig bälteshantering för mittplatsen bak.
Subaru Outback ställd mot vanliga fördomar
De flesta känner till Subaru men vet inte så mycket om bilarna. Det svävar lite mystik över varumärket. Många är nyfikna på Subaru då det lilla de hört ofta är positivt vilket ställs mot deras fördomar. Att ha fördomar är normalt när man möter okända saker, inte minst asiatiska bilmärken. Så jag radar upp några typiska fördomar och ställer dessa mot min egen upplevelse av nya Subaru Outback:
- Anonym – Sant, Outback har en diskret design i samma stil som de flesta moderna europeiska bilar idag. Ändå ser jag hela tiden blickar hållas kvar mot bilen, inte för bilens skull utan för att folk är nyfikna på ”hur en sån där Subaruägare ser ut”. Se till att hålla koll på frillan!
- Tråkig – Sant, köparen kommer sannolikt inte vilja byta bil de nästkommande 10 åren och det är ju en tråkig tanke tycker jag.
- Bullrig – Falskt, nya Outback har fått extra ljudisolering vilket märks då bullernivån inte upplevs som besvärande.
- Inte körglad – Falskt. Visst det är ingen sportbil och har inte samma motorkaraktär som BMW:s bilar. Men väghållning, fjädring och styrrespons är riktigt bra, och jag blir glad när jag kör. Då måste den ju vara körglad?
- Bara anpassad för korta förare – Falskt, förarstolen håller toppklass och är likvärdig de bästa europeiska bilarna.
Subarus kundnöjdhet i topp
I undersökningen Autoindex ligger Subaru i översta toppskiktet. Bytabil.net ställde frågan ”Vad gör kunderna så nöjda?” till Thomas Possling PR Manager på Subaru som ger svaret ”Bra bilar, hög kvalité, engagerade verkstäder, bra bemötande hos bilhandlarna, ägarna gillar bilarna, och hög lojalitet med 80% återköpare”. Ett enkelt recept för att få nöjda kunder kan tyckas, ändå är inte alla där.
Prisbild
Standard i Outback är bland annat: Lineartronic automatväxel, eluppvärmt baksäte, backkamera, automatisk klimatanläggning, stereo inklusive digitalradio, 7″ pekskärm och eljusterbar förarstol.
Subaru Outback 2015 finns i två motorversioner:
2,5i 175 hk bensintubro: 319 900 kr
2.0D 150 hk turbodiesel: 333 700 kr
Utrustningspaket:
Ridge: +19 000 kr (Läderklädsel, minne till förarstolen samt nyckellöst system.)
Summit: +57 000 kr (Allt från Ridge paketet samt: Harman Kardon stereo med 12 högtalare, GPS navigation, 7″ pekskärm med fullfärgsvisning. Taklucka i glas, 18″ fälgar, elektrisk baklucka, tonade rutor och eljusterbar passagerarstol)
Metalliclack: 6900 kr
Mest Outback för pengarna får du redan i basversionen ”Base”. Köp till en lös GPS navigator och du får en prisvärd och komfortabel bil gjord för alla väder.
Fakta Subaru Outback
Längd: 4,8 m.
Bredd: 1,8 m.
Höjd: 1,6 m.
Markfri gång: 20 cm.
Infallsvinkel fram: 18,6 grader
Infallsvinkel bak: 23,1 grader
Lastutrymme: 559 liter (Med nedfällt baksäte: 1848 liter)
Dragvikt: 2,5i (Bensinmotor): 2000 kg
Dragvikt: 2,0D (Dieselmotor): 1800 kg
Lä också vår test av Subaru XV, toppenbil från Subaru!
vad ska man med backradar till då de sitter en backkamera bak för ? Den funkar ju utmärkt ?
Jag tycker ofta ljudet kan vara enklare att koppla avståndet till, samt att kameran ofta blir smutsig i den svenska vinterslasken. Då kompletterar backradarn bra. Dessutom gillar jag även att ha radarsignal från fronten i stadsmiljö. Men visst klarar man sig oftast bra med bara kamera.
De har du ju också rätt i. Jag var lite nyfiken på nya modellen, men aldrig direkt ett fan av automat och då jag hört att den inte är lika kul som den manuella och att jag fått vetskap om att dem haft problem med lineartronic lådan så behåller jag min 12:a trots att den saknar vissa bekväma saker men den går hur fint som helst och är starkare än vad vridmomentet säger, drar släp till fjällen ofta tunga lass med 6 meters släp och den behöver inte mer än 0,85 ! helt sjukt den imponerar i alla lägen 🙂
150 hk/ 350 nm är ju inget nån lyfter ögonbrynen åt som sagt men den är riktigt stark, och en bra dragbil 🙂
Att behålla en bil man är nöjd med är ofta ekonomiskt i längden, roligt att du är nöjd med din bil!