Test Subaru XV 2.0i Summit, bensin 156 hk
Subaru XV är en riktigt trevlig bil som vi inte kan hitta någon större svaghet hos. Subaru XV har en snygg exteriör design och är lagom stor vilket gör denna bil till en riktig vinnare! Köregenskaperna är utmärkta och XV är en bil vi gärna kör varje dag året runt. Nya Subaru XV är en helt ny bil från grunden och är byggd på en ny plattform. Säkerhetssystemet Eyesight är standard.
Att köra
Subaru XV finns i två bensinversioner och vi prövar den starkare på 156 hästkrafter. Det är inte någon sportbilsprestanda men XV går alldeles utmärkt i alla vardagliga situationer. Fjädringen är jämt balanserad mellan komfort och körkänsla. Subaru XV är fyrhjulsdriven som standard och dessutom är fyrhjulsdriften ständigt inkopplad med automatiskt fördelning mellan fram och bakhjul om max 60-40%
Subaru XV passar bra i storstan fast kanske än bättre ute på landsbygden, därför tar vi den ut på avsides landsvägar för testkörning. Vägarna vi kör på är isiga och snöiga, de har hårda isiga ojämnheter och gropar samt skarpa hjulspår och kanter. Detta passar Subaru XV utmärkt. Vi möter en del bilar på vägen och vi kan lätt dra oss mot högerkanten för smidig passage. De gropiga vägarna känns till viss del i karossen då bilen blir stötig ibland. Det finns bilar med mjukare fjädring men å andra sidan har Subaru XV även utmärkt väghållning på vanlig asfalterad väg. Vi gillar just att fjädringen är lagom balanserad vilket gör att bilen har bra köregenskaper för de flesta situationer. För att få bättre egenskaper mellan gropiga vägar och raka krävs luftfjädring vilket främst hittas hos bilar som är avsevärt dyrare. Fyrhjulsdriften ger Subaru ett riktigt bra grepp på den snöiga och isiga väg vi färdas på och tidvis känns det som att det knappt skulle varit möjligt att köra på denna väg med en vanlig småbil. Subaru XV är en riktigt bra bil för dig som bor vid sidan om de stora lederna.
I stan gör sig Subaru XV istället bra genom att bilen är pigg i starten och inte är allt för stor och bufflig, vi kommer också högre upp i trafiken vilket ger bra framförhållning. Växellådan är steglös men Subaru har programmerat den för att ge den en europeisk karaktär, detta fungerar bra och vi trivs med bilens köregenskaper inklusive växellådan. Backkameran är toppen och man ser brett och tydligt vad som händer bakom bilen. Det vi saknar är backsensorer med ljud vilket inte finns till Subaru XV.
Komfort och praktiska egenskaper
Komforten är riktigt god och vi sitter toppenbra i framsätena. Passagerarstolen kan inte höjas vilket dock är ett litet minus. Armstöd finns på båda sidor. Det är lagom med benutrymme för baksätespassagerarna och bilens mått är bra fördelade. Lastutrymmet är bra och mugghållare samt småförvaring finns. Stolsvärmen är okej och rattvärmen är ett uppskattat inslag när vi testkör Subaru XV i -12 graders utetemperatur. Asiatiska bilar är kända för att vara mer bullriga. En av förbättringarna hos nya Subaru XV är lägre bullernivå vilket vi också märker av. Detta är inte den tystaste bilen vi åkt i men ligger nu på en fullt acceptabel och genomsnittlig nivå.
Det vi saknar hos Subaru XV är att takluckan kunde ha varit generösare i storlek. Övriga biltillverkare erbjuder idag stora panoramamått. Den dyrare versionen av XV gärna kunde också ha lite mera stämningsbelysning inne i kupén som syns i mörkerkörning, men detta är ändå bara i slutändan oviktiga detaljer. Enda egentliga anledningen till att vi tar upp det är att vi inte hittar så mycket mer att gnälla över, och det är ju bra!
Instrumentering och teknik
I japansk anda finns det ett överskott av displayer och information. Det mesta har du inte någon större nytta utav men samtidigt saknas inget heller. Allt är lätt att förstå och nyttja förutom GPS-navigationen. Vi lyckas inte knappa in husnummer för destinationen hur vi än försöker och detta resulterar i att vi i stadsmiljön inte riktigt alltid kommer rätt och får leta oss vidare när vi är framme. På landsvägen så stämmer inte navigationens angivna destination i många fall inte alls med vad som står på skyltarna, detta är dock inte unikt för bara denna bil. Så länge vi följer bilens karta som visar vart vi ska och struntar i vägskyltarna så går det bra. Navigationen är den funktion vi kommer minst överens med hos XV. Lättare är det att hantera radion och mediasystemet fast ljudbilden är inte den bästa som finns på marknaden, de flesta kommer ändå att vara nöjda tror vi.
Prisbild och ekonomi
Subaru XV är inte den billigaste bilen på marknaden men inte heller den dyraste. Subaru har Sveriges mest nöjda kunder och det är något andra bilmärken bara kan sukta över. Vår bensinförbrukning har legat på straxt över 0,7 liter per mil under testperioden som omfattat cirka 50% motorvägskörning. Reservdelspriserna är fullt acceptabla för de vanligaste reparationsdelarna och arbetskostnaden är riktigt låg så att det är ingen ide att fundera på att göra jobbet själv. Detta visar att Subaru XV är en genomtänkt bil även avseende reparationer. Här kan du läsa mer om service och reparation av XV
Prisbilen: Grundutförande 244 900 kr, tillägg för motor 2.0: 20 000 kr. Tillvalspaket: Active 25 000, Ridge + 10 000 kr, Summit +30 000 kr (En Subaru XV 2.0i Summit kostar därmed 329 900 kr)
Summering
Subaru XV är en toppenbil att färdas i under alla årets dagar! Vi rekommenderar starkt köp av Subaru XV! Även om Subaru XV inte direkt erbjuder något unikt och extra utöver Subarus goda varumärke så är det just det faktum att vi inte hittar några större svagheter som gör XV till en så pass bra bil.
Tack för ett fint test av Subaru XV.
En kommentar dock. Bilen är just utrustad med backradar (något du skrev saknas) med ett ”synfält” på 70m runt bakre delen av bilen. Det bilen dock saknar är backsensorer, stor skillnad på dessa. Finns som tillval att köpa till för ca 6000kr monterat och klart. Anledningen till att Subaru inte har det som standard är just bristen på hållbarhet på dessa system, vilket det talas om på alla märken. Är inte en fråga om dom går sönder utan när. Men som sagt finns som tillval.
Tack för fin läsning och Glad Påsk.
Mvh
Daniel Johansson, Landrins Bil, Subaru i Västerås 021-382960
Tack Daniel för din kommentar, jag har ändrat i texten till backsensorer istället och förtydligat extra att bilden från backkameran är bred vilket den är. I folkmun upplever jag dock att ordet ”Backradar” används för ”ljud-blipparna”, och backkamera för bild.