Tänkvärt för dig som vill välja miljödäck

I Sverige kan vi vara stolta över att vara ett folk med ett stort miljömedvetande och allt fler människor väljer miljövänliga produkter för att dra sitt strå till stacken. Nuförtiden går det även att göra detta val när det gäller däck. Miljödäck är särskilt utvecklade för att slita så lite så som möjligt på naturen. Detta uppnås på tre sätt: genom miljövänligare tillverkningsprocesser och material, däckets funktion och återvinning av gamla däck.

Flera av de större däcktillverkarna som Goodyear, Michelin, Nokian m.fl. har idag miljöprogram för att utveckla särskilda miljödäck. Även om du inte vill satsa på ett uttalat miljödäck så kan du genom EU:s så kallade eko-märkning köpa ett däck som drar så lite bensin och bullrar så lite så möjligt för att minimera din negativa inverkan på miljön. Välj ett däck med “A”-märkning vilket visar att det är bensinsnålt.

  1. Miljövänliga tillverkningsprocesser och material  

Miljöpåverkan för vilken produkt som helst börjar i fabriken. Främst handlar det om vilken slags energi som används, vilka slags avfallsmaterial som bildas under processen och hur dessa tas om hand. För miljödäck används bättre råmaterial som inte är lika skadliga för miljön som andra material. Framförallt jobbar däckindustrin för att utesluta tungmetaller och högaromatiska oljor (HA-oljor). Högaromatiska oljor har kopplats till ökad cancerrisk för människor. Det satsas också på mer naturliga material som naturgummi och vegetabiliska oljor.

  1. Miljövänliga funktioner

Framförallt när det handlar om miljödäck talar man dock om lägre bensinförbrukning. Genom lägre bensinförbrukning minskar koldioxidutsläppen. (Även de som av rent ekonomiska skäl vill minska sina bensinkostnader kan vara intresserade av miljödäck.) Miljödäck är utvecklade för att minimera friktionen mellan däcket och underlaget vilket gör att det krävs mindre energi för bilen att rulla. Tyvärr kan den minskade friktionen också innebära sämre grepp och förlängd bromssträcka vilket är den främsta kritik som framförs mot miljödäcken. Innan du bestämmer dig för ett miljödäck försäkra dig om att det är säkert för den typ av bilförare du är och de underlag som du mestadels kör på.

Att minska på bullret från trafiken är också en viktig miljöfaktor främst i storstadsområden. Genom EU:s eko-märkning kan du också välja ett däck som går så tyst som möjligt. Välj då ett däck med endast ett streck i den högtalare som används för att ange bullernivå.

  1. Återvinning av däck

Otaliga ton däck slängs årligen. Att i största möjliga mån hantera detta avfall på ett miljövänligt sätt eller att till och med återvinna däcken är ytterligare en aspekt att tänka på om du vill vara så miljövänlig som möjligt. Med utpräglade miljödäck följer ofta ett löfte om att de ska återvinnas. Även om du köper “vanliga” däck lämna in gamla däck hos en däckhandlare som samarbetar med Svensk Däckåtervinning AB.

  1. Framtiden för miljödäck

Det första miljödäcket tillverkades 1992 av Michelin och teknologin går ständigt framåt. Antal biltillverkare som satsar på miljövänligare bilar ökar i takt med att medvetenheten hos konsumenterna blir större. Sannolikt kommer detta också att skapa motsvarande tryck på däckindustrin att satsa på “grön” teknologi. Just nu satsar man främst på ökad hållbarhet vilket på längre sikt kommer att minska antal däck som slängs varje år.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.