Warning: A non-numeric value encountered in /storage/content/60/135660/bytabil.net/public_html/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1593

Test Renault Talisman TCe- En klassisk kombi, å den e bra!

Renault Talisman kombi känns som en svensk klassiker. Talisman uppfyller alla typiska och praktiska egenskaper vi förväntar oss från denna typ av bil. Dessutom finns Talisman med 4-hjulsstyrning vilket är en unik egenskap för extra smidig styrning. I skuggan av SUV-trenden så kvarstår de klassiska kombibilarna och i slutändan är dessa vinnare i många fall. En klassisk kombibil är lägre och ligger fint på vägen vilket bidrar till bra köregenskaper och god bränsleekonomi, en klassisk kombi är praktisk och rymlig, en klassisk kombi är komfortabel. Renault Talisman uppfyller alla dessa egenskaper som vi svenskar älskar hos kombibilar. Ja, Renault Talisman är en riktigt bra bil!

Testbilen: Renault Talisman  TCe 200, bensinmotor, 200 hk, Utrustningsnivå: Intens, 4Control fyrhjulsstyrning med adaptiva stötdämpare, Bose-stereo, Panoramaglastak, backkamera, parkeringshjälp m.m.

Att köra

Denna Renault kombibil är jättehärlig att köra! Fjädringen är riktigt komfortabel med bibehållen bra körkänsla. Fyrhjulsstyrningen gör bilen supersmidig att styra, vi har aldrig tidigare testat en bil som svänger så tight och följsamt i skarpa kurvor samt vid parkering. Fyrhjulsstyrningen gör stor skillnad mot vanlig styrning. Priset för denna funktion ligger på hela 18 000 kronor fast då ingår även 18″ fälgar, mörktonade rutor bak och den adaptiva fjädringen. Automatlådan reagerar piggt och är bra i de flesta situationer. Vid start från stillastående måste man dock vara riktigt försiktig med gaspedalen då bilen lätt rycker till vilket dessutom är extra påtagligt vid backning där det inte alltid känns helt kontrollerat.

Bränsleförbrukningen under vår testkörningsperiod har pendlat runt 0,7 liter per mil, vilket är mycket lågt för en bensinbil i denna storleksklass med en motor 200 hästkrafter.

Stadskörning: Renault Talisman med 4Control fyrhjulsstyrning är oslagbart smidig att köra i storstan, om man måste ha en så pass stor bil. Den pigga automatlådan ger bra respons och man kommer snabbt in i vältrafikerade rondeller och korsningar

Landsväg: Bra fjädring och god komfort i stolarna är ett gott recept på bekväm landsvägsåkning. TCe bensinmotorn på 200 hk ger smidiga omkörningar men sportig upplevs bilen inte alls.

Motorväg: På motorvägen går Renault Talisman med adaptiv fjädring mjukt och fint. På sliten och grov asfalt tränger mer vägbuller in i bilen än hos en del andra nya bilar vilket delvis kan bero på 19″ däcken som testbilen var utrustad med.

Komfort och praktiska egenskaper

Komforten är i topp som vi redan varit inne på men framstolarna skulle gärna fått ha ställbar framkant. Armstöd finns på båda sidorna om framstolarna. Massagefunktionen är ett trevlig inslag som ger myskänsla än massage. Det finns plats för småsaker och mugghållare som faktiskt fungerar, något fransmännen inte alltid brukar erbjuda. Benutrymmet i baksätet är helt okej och lastutrymmet är jättebra precis så som det ska vara i en stor kombi. Sämre ställt är det med spolningen av spolarvätska på framrutan, den spolningen är riktigt klen och på motorvägen orkar den knapp fram till fönstret. Rattvärmen gillar vi under under vår kalla årstid fast knappen för att aktivering sitter svåråtkomlig och hittas knappt synligt till vänster bakom ratten.

Instrumentering och teknik

Instrumenteringen är en styrka hos Renault Talisman. Instrumenteringen är helt digital och det finns en stor pekskärm som styr många av bilens funktioner. Styrkan är att det finns många olika typer av förarvisningar att välja vilket är bra. Mer valmöjlighet är uppskattat och du kan välja mellan klassisk hastighetsvisning med visare eller stora tydliga siffror. Du kan få instrumentering med hjälpmedel för ekologisk och ekonomisk körning. Dessutom finns det ett stort urval av färgsättningar som du kan välja efter eget tycke. Renault erbjuder faktisk mer individuell anpassning av instrumentering än de flesta andra biltillverkare gör. Ambientbelysningen inne i kupén följer vald färgsättning och ger ett trevligt och mysigt inslag, speciellt på kvällen. Fast belysningen kunde gärna ha fått nyttjas på flera ställen i bilen och speciellt för baksätespassagerarna också.

Pekskärmen och mediasystemet är genomgående lätt att förstå men ibland krävs lite väl många pektryckningar än vad som borde vara nödvändigt, detta är en utmaning för hela bilindustrin där flera tillverkare har brister. Bose stereon är riktigt bra. I flera bilar som haft stereo från Bose har ljudet inte levt upp till vad varumärket borde stå för, men i Renault Talisman ger Bose-stereon ljud i toppklass!

Det automatiska helljuset fungerar bra i de flesta situationer, någon enstaka gång har ljuset aktiverats kortvarigt när man tycker det inte borde göra det men detta är inte unikt för just denna bil. Vi kommer framöver få vänja oss vid att bilar har ljusautomatik och ibland kan man tro att dessa signalerar till bilar som precis dyker upp runt ett hörn eller liknande. I sin helhet fungerar det bra och bekvämt. Vingelvarningen är lite speciell, när du närmar dig vägkanten och inte blinkar så sänks ljudet på stereon och ett dovt hackande ljud hörs, precis som när du kör över räfflade mittlinjer.

Prisbild Renault Talisman:

Testbilens pris ligger på ca 385 000 kronor. Billigaste versionen går på från ca: 209 000 kronor med aktuell kampanj. Räkna med att betala mellan 250 000 och 300 000 kronor för en normalutrustad version. Det finns i skrivande stund två bensinversioner på 150 hk och 200 hk samt två dieselversioner på 110 hk och 160 hk.

Styrkor

  • Hög komfort
  • Bra instrumentering
  • Praktisk
  • Trevlig inredning
  • 4Control är toppen!
  • Prisvärd mot konkurrenterna

Svagheter

  • Något bullrig på motorvägen
  • Svag fönsterspolning
  • En stor och bra bil kostar ändå en slant

Summering

Renault Talisman uppfyller allt en kombi ska göra och lite till!

 

Test Renault Talisman TCe 200 hk Bensin Automat 4Control
Att köra7
Komfort8.5
Praktiska egenskaper10
Instrumentering9.5
8.8Renault Talisman

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.