Ford fortsätter utvecklingen av sitt röststyrda SYNC system och introducerar nya funktioner i SYNC 2. Du kan ge bilen enkla men ändå avancerade röstkommandon. På detta sätt kan du styra navigering, klimatanläggning, telefon.

Röststyrningen aktiveras genom att du trycker på en knapp som sitter på ratten och därefter anger du olika röstkommandon. Du kan säga “Jag är hungrig” så får du upp förslag på restauranger som finns nära. För detta samarbetar Ford med MICHELIN-restaurangguide. Du kan efter valt alternativ ge röstkommando för att ringa upp restaurangen för att boka bord samt få vägbeskrivning via navigationsutrustningen.

SYNC2 tillsammans med GPD-navigationen förenklar röstkommandon genom att du direkt kan ange fullständig adress. Du kan också ange specifika sevärdigheter för att få vägbeskrivning dit, som turist förenklar detta då man ofta vet till vilket museum man vill åka till men inte adressen dit.

Klimatanläggningen kan styras genom kommandon som “Max AC” eller “Temperatur 20 grader”

Mediasystemet kan styras för att välja exempelvis en viss artist med mera.

Telefonen kan styras enklare genom att du direkt kan säga Ring + namn, exempel “Ring Olle” så ringer bilen upp Olle.

Likt SYNC 1 systemet så är du även i SYNC 2 via din telefon kopplad till nödhjälpsfunktion som hjälper dig att komma i kontakt med lokal nödhjälp om olycka eller annan nödsituation uppstår.

Ford anger också att du hela tiden kan växla mellan röstkommandon och manuella kommandon via touchskärmen.

Slutligen finns det ett stort MEN, Ford stödjer i skrivande stund inte Svenska! Alla kommandon måste anges på Engelska eller annat språk som stöds. Här har Ford en liten bakläxa att ta hand om. Det finns konkurrenter likt Volkswagen, Kia med flera som stödjer Svenska röstkommandon i mer eller mindre avancerade sammanhang. Då Ford jobbar med att göra mer avancerad röststyrning så får man hoppas att de också framöver lägger ner lite tid att stödja flera språk för annars så försvinner lite av poängen med röststyrning.

Ford SYNC2 säljs tillsammans med 8″ skärm och Navigationssystem som nu uppgraderats till ett två-zons system där vanlig karta kan kombineras med olika väginstruktioner alternativt grafisk vägledning i närbild vid avfarter och liknande.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.