Vill du byta bil till en ny bil som inte är allt för dyr men ändå har det senaste i teknisk utveckling? Då kan det vara dags att kolla in Fords senaste bilprogram. Ford Focus börjar nu säljas i en Faceliftad variant. Men det är mycket mer än en ansiktslyftning i Ford Focus, designdetaljerna är faktiskt den minsta nyheten i nya Ford Focus. Fronten och bakdelen har fått ny design men Focus är trots allt ändå en ganska anonym bil. Desto mer har det hänt på insidan av Ford Focus. Ford har nämligen uppgraderat tekniken i sina bilar rejält, givetvis så kommer nyheterna till andra Ford bilar likt nya nya Mondeo också.

Från att ligga ett steg efter så är Ford nu i samma nivå som premiumbilarna. Exempelvis finns autobromssystemet som nu fungerar upp till 50 km/h och säker efter stillastående föremål framför bilen, men är även aktivt i hastigheter upp till 180 km/h där den reagerar på föremål i rörelse. Bilen varnar först och slår straxt därefter på bromsarna. Kollision undviks helt alternativt som minskar effekten av kollisionen genom att inbromsningen inletts i ett tidigare skede.

Okej, men Ford är Ford tänker du nu kanske i negativ anda. Visst är det så att Ford inte legat i topp avseende rostskydd och kvalité. Rostskyddet har dock förbättrats sedan 2008 när bilarna började extrabehandlas för den Svenska marknaden. Förvisso är detta en extrabehandling vilket inte gör att men kommer i toppskiktet som idag leds av Renault. Men Fords rostskydd är i medelnivå och kan absolut mäta sig med exempelvis de asiatiska märkena. Kvalitén är svårare att avgöra då det handlar om både statistik och bekantas samt egna upplevelser dvs rykten. Ford ligger inte i topp i undersökningar och Focus var en av de bilar som hade mest fel i en lista om motorskador som Länsförsäkringar publicerade för några år sedan, å andra sidan så låg de i samma undersökning i topp avseende vilken bil som var billigast att åtgärda. Ett av de vanliga felen handlade då om sensorer i ABS systemet. Då Ford Focus är en av världens mest sålda bilmodeller så kan man anta att Ford gör allt för att åtgärda fel som drabbar många av deras bilar. Ford har inget att vinna på denna typ av fel. Slutligen är det en balans mellan kvalité och att kunna erbjuda prisvärda bilar. Varför beröra detta? Jo, i ärlighetens namn så har jag inte träffat en person där ett samtal om Ford inte också handlat om kvalité. Å andra sidan så har alla personer jag träffat som ägt en Ford Mondeo också konstaterat att de varit nöjda med bilens egenskaper och att det är en riktigt härlig bil att köra, samt att den är billigare än storkonkurrenten Volvo V70.

Mer om ny Fordteknik kommer att publiceras här löpande under den närmaste tiden, välkommen åter!

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.