Nissan Juke är en rolig körglad liten bil. Jukes design har alla en åsikt om, vissa gillar den, andra inte. Utseendet är extra vågat och Juke ser ut som en busig liten leksaksbil, och faktiskt är körkänslan likadan! Vare sig man gillar Nissan Juke eller inte så är det en av få bilar idag som sticker ut med egen unik design. Många andra biltillverkare tjuvkikar gärna på varandra och satsar på säkra kort. Nissan Juke erbjuder en unik upplevelse vilket ger ett trevligt inslag i den annars så tråkiga vardagstrafiken. Vill du framstå som en traditionell bankdirektör, välj en annan bil. Vill du framstå som en modig och nytänkande bankdirektör, provkör Nissan Juke!

Nissan_Juke_tekna (2) (640x427)

Testbilen: Nissan Juke DIG-T 115 utrustningsnivå: Tekna. 4-cylindrig 1.2 liters bensinmotor på 115 hk med turbo. 0-100 km/h går på 10,8 sekunder.

Att köra Nissan Juke:

Design och körglädje är Nissan Jukes starka sidor. Detta är en rolig bil att köra och jag känner mig glad när jag kör Juke, ta dig till en bilhandlare och prova själv! Motorns prestanda på 115 hk och 0-100 på 10,8 sekunder kanske inte imponerar på pappret men den passar Nissan Juke bra. Bilen är pigg och körglad tack vare turbon samtidigt som Juke är liten och smidig. Körkänslan är faktiskt precis som designen, rolig och lekfull. Fjädringen lite hårdare och lagom sportig utan att bilen bli överdrivet stötkänslig. Bilen gör sig bra i både höga och låga hastigheter.

Nissan_Juke_tekna (49) (640x427)

Komfort:

På förarplatsen sitter man okej samtidigt som komforten har en bra bit upp till toppklass. Stolsdynan är aningen kort i framkant. Armstödet på vänster sida är för lågt och mittarmstöd fanns inte på testbilen men kan köpas som tillval för ca: 2000 kronor. Juke är en så kallad Crossover vilket innebär att den är högre och man sitter mer upprätt än i en standardbil. Då bilen trots allt är en liten bil så är insteget till förarplatsen inte allt för generöst men det är ändå baksätet som blir Nissan Jukes största begränsning. Baksätet är trångt och om framsätespassagerarna har stolarna placerade långt bak finns nästan ingen benplats alls kvar till baksätespassagerarna, baksätet räddas något tack vare att det är monterat lite högre. Dörröppningen till baksätet är också trång vilket gör det besvärligt för mindre barn att själva ta sig i och ut ur bilen.

Däck och vägbullernivån inne i kupén upplevs som helt okej även om det finns ännu tystare bilar på marknaden. I ca: 120 km/h börjar lite vindbrus uppstå men fortfarande acceptabelt.

Nissan_Juke_tekna (29) (640x427)

Lastutrymmet är aldrig generöst i småbilar, ändå så är det hyfsat i Nissan Juke. Du kan lasta i en hel del men när det kommer till barnvagnar och stora resväskor så kan det börja bli besvärligt att få plats. Under lastgolvet så finns det bra med plats för extrasaker, och golvet kan tas bort för bättre totalutrymme, 354 liter ryms där bak. Ryggen på baksätet är delbart och fällbart. Fack för småförvaring kunde varit generösare, mugghållare mellan framstolarna finns.

Utrustning

Nissan Juke kan fås med ganska modern teknisk utrustning. Autobroms och backradar saknas dock i utrustningslistan. Istället finns Around view safety shield med backkamera. Detta ingår i den högsta utrustningsnivån Tekna. Systemet bygger på 4st kameror som är fördelade runtom på bilens samtliga sidor. Detta system innehåller dödavinkelvarning och utöver traditionell backkamera så kan du även se bilen i fågelperspektiv. För det mesta fungerar detta mycket bra och gör det lättare att backa bilen, kommer någon gående bakom bilen så får du dessutom en varning. Jag hade dock gärna sett att detta system kompletterades med traditionell parkeringsradar som piper när man kommer nära ett hinder.

Det finns automatväxel till Nissan Juke, två alternativ till och med. en CVT steglös automat som troligen inte passar denna bils karaktär speciellt bra. Sen finns Xtronic till den motorstarkare 190 hk versionen.

Mediasystemet

Testbilen var försett med ett touchmediasystem inklusive inbyggd GPS navigation. Touchpanelen och inställningarna är lättanvända. Snabbvals zonerna för radiostationerna hade gärna fått vara något större när radioläget är aktiverat. GPS navigationen är traditionell och lättanvänd med touchkontrollerna. Trots att detta mediasystem har ett uppgraderat högtalarsystem så är ljudet inte speciellt bra, men det rockar! Det är som att koppla en helt okej bashögtalare till en köksradio. Rockmusik rockar faktiskt fett, popmusik har brister och den som med gyllenöron ska lyssna på klassisk musik göra sig icke besvär.

Nissan_Juke_tekna (45) (640x427)

Prisbilden

Det finns egentligen bara två intressanta motoralternativ till Nissan Juke tycker jag, och det är 115 hk DIG-T och 190 hk DIG-T. Den minsta bensinmotorn finns bara att köpa i bilens grundutförande Visia och varken motor eller bilens utrustning blir då speciellt värdig denna bil. Den klassiska 1,5 dCi dieselmotorn finns också men även om detta är en motor som finns i massor av bilar så ligger vikten på bränslesnålhet och denna motor gör troligen inte rättvisa för Nissan Jukes busiga karaktär, provkör innan köp!

Nissan Juke 115 hk DIG-T (Bensinturbo) Acenta: 163 900:-
Nissan Juke 190 hk DIG-T (Bensinturbo) Acenta: 193 800:- (+30 000 kr för fyrhjulsdrift)

Acenta=Automatisk klimatanläggning, bluetooth i stereo, farthållare, aluminiumfälgar m.m.

Uppgradera till Tekna-paketet: +19 000 kr/115 hk DIG-T, +15 000 kr/190 hk DIG-T
Tekna=Acenta+premiumtygklädsel, 6 högtalare, Nissan Connect touchmediasystem med navigering, backkamera inklusive around view, dödavinkel varning, xenon-lampor m.m.

Glastak+läderklädsel=17 700 kr. Glastaket ger mest glädje för de bak, men även lite extra ljus till framsätet och på sommaren kan du öppna taket! Läderklädsel är välbekant för de flesta, snyggt, lätt att hålla rent och superkallt på vintern.

Metalliclack +5000 kronor, det finns dessutom massor med färg paket som du kan “pimpa” bilen med exteriört samt interiört. Du kan pussla ihop riktigt tuffa och häftiga designer för din Juke!

Styrkor Nissan Juke:

  • Annorlunda design
  • Buskul att köra
  • Smidig i stadstrafik

Svagheter

  • Trångt i baksätet (Önskas liten bil med rymligt baksäte titta på Nissan Note istället)
  • Dålig känsla i blinkersspaken, kortblinkläget (3 blinkningar) hoppar gärna direkt över till permanent blinkning
  • Högtalarna kunde ha bättre ljud i Tekna-paketet
  • Armstöd på vänster sida placerat för lågt, armstöd på höger sida borde vara standard
  • Backradar och auto-broms finns inte

Konkurrenter

Finns det? Det skulle möjligen vara  VW New Beatle

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.