Funderar du på att köpa en prisvärd och bra vardagsbil med generösa garantier? Sluta fundera, byt bil till Kia Ceed!

Kia Ceed SW 1,6 (8)

Ja, det är faktiskt så att Kia Ceed har gjort ett bra intryck på mig. Egentligen hade jag inte väntat mig så mycket av denna bil. Kia har lyckats väldigt bra med att skapa en bil som håller en hög standardnivå utan att det drar iväg och blir för lyxigt, och dyrt.

Allt sitter där det ska i Kia Ceed och jag stör mig inte på något speciellt. Stolsvärmen styrs via tydliga knappar i mittpanelen, en självklarhet på dyrare bilar men inte alltid i mellanklassen. Det finns hållare för solglasögon i taket, en av mina favoritdetaljer som så många andra tillverkare glömmer bort. Tydliga displayer och reglage. Okej, displayerna har 90-tals orange text på mörk bakgrund men det bidrar å andra sidan till en mysig stämning i bilen. Ibland fokuserar man för mycket på mode och förändring så att man glömmer bort att vissa saker funkar bra och är tidlösa.

Att köra bilen är en trevlig upplevelse. Bilen går jämt och fint, man hör knappt dieselmotorn inne i bilen. Motorn är välbalanserad och det finns kraft nästan hela tiden. Även i motorvägskörning där många bilar blir helt orkeslösa så känns den förvånansvärt pigg. Men för den som söker en sportig känsla så är detta inte rätt bil. Sportig blir bilen aldrig och det är både motorns styrka samt svaghet att den är så jämt justerad. Jag har pressat bilen lite extra i kurvor men det händer ingenting, den går bara tryggt framåt som den ska. Detta är förstås väldigt bra för den som vill ha en stabil och trygg vardagsbil.

Komforten i stolarna passar mig bra, även om Ceed inte fullt når upp till Volvos väl erkända ergonimi. Å andra sidan finns det många bilar på marknaden som har sämre komfort.

Bullernivån i bilen tycker jag är helt okej men visst finns det tystare bilar att köpa.

Kia Ceed är ingen lyxbil men å andra sidan så är det svårt att hitta några riktiga svagheter. Bilen och dess funktioner är väl genomtänkta. Köper du bilen i komfort nivå så får du allt som du egentligen behöver, varken mer eller mindre. Du får automatisk klimatanläggning, backradar och mycket mer.

Bilen går ändå att lyxa till lite extra för den som önskar. Då kan du få den med touchskärm som styr radio/media och GPS. En avancerad färddator med färgdisplay och parkerings och filhållnings assistans. Men troligen så är det inte så många som gör detta då inte ens Kias säljmaterial fokuserar så mycket på dessa detaljer. Komfort-paketet är med all sannolikhet storsäljaren, det är ju vad du behöver varken mer eller mindre helt enkelt! Ädelträ i lastutrymmet går dock inte att köpa till denna bil, fast det är nog ingen av köparna till denna bil som saknar det.

SW= Sports Wagon som är detsamma som kombi. Bilen kan även köpas i en kortare variant som då blir i ungefär samma storlek som en standard VW Golf

Tips innan köp: Köper du denna bil för att den ska vara en budgetbil med bra garantier så kolla också upp servicepriserna där du ska serva bilen. Det har gått lite olika turer runt Kias servicepriser, priser och innehåll i service har justerats men det kan ändå vara bra att kolla innan köp.

Slutsummeringen av Kia Ceed blir att det är en riktigt bra vardagsbil. Standardnivån är utmärkt, Kia har valt det man behöver och skapat en bil att trivas i. Det är inte en bil ett se ner på, det är en bil att köra varje dag med!

Kia Ceed SW 1,6 (4)

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.