Många bilköpare är väldigt fokuserade på bränsleförbrukning när de ska byta bil. Man vill ha så låg förbrukning som möjligt och tillverkarnas siffror litar man inte på. Då vill man istället att någon testar bränsleförbrukningen på bilarna, som någon slags referenskälla. Det stora problemet är att frågar du 10 personer med exakt samma bil vad de har för bränsleförbrukning så får du 10 olika svar.

Okej, men biltidningarna kan väl testa då? De vet väl vad de gör? Javisst skulle de göra detta på ett mer genomtänkt sätt, men biltidningarnas primära uppgift är inte att genomföra exakta tester av bränsleförbrukning. Detta skulle kräva att de testade varje bil på exakt samma sträcka utan påverkan av andra bilar. Men biltidningarna brukar faktiskt skriva vad deras förbrukning var när de testade bilen. Men med all sannolikhet så testas inte varje bil under samma förhållanden och det får mer ses som en fingervisning. Biltidningarna har dessutom ofta nya bilar som inte är fullt inkörda.

bensin_disel (640x542)

Det bästa är trots allt att gå på biltillverkarnas siffror och jämföra dessa med varandra, tänk på att olika motortekniker kan skilja mer mellan varandra. Turbomotorer är de som ofta brukar dra mer i verkligheten jämte den standardiserade testcykeln som biltillverkarna kör efter. Denna är dock på väg att förändras för att bättre passa moderna motorer och med det körsätt som vi nyttjar dem. Det viktiga att tänka på är att testcykeln aldrig kommer genomföras på ett “kraftfullt” sätt, dvs den som är tung på gasen dagligen kommer alltid att ha högre förbrukning än angiven från fabrik.

När fabriksuppgifterna är så låga som 0,3 – 0,5 l/mil så känns avvikelser istället som blir 0,5 – 0,7 väldigt stora med dagens bränslepriser.

Så, det är svårt att testa bränsleförbrukningen även om många så önskar. Så det bästa är som sagt att jämföra fabriksvärden mot varandra och räkna med att turbobilar än så länge drar lite mer.

Du kan också tänka mindre motor tillsammans med en mindre bil ger lägre bränsleförbrukning, så har det funkat ganska länge. Detta inlägg gav dig nog inte så mycket utan fastslår det du redan vet, att det är omöjligt att veta exakt vad varje bil kommer förbruka när just du kör den. Lycka till att byta bil och hitta en med låg förbrukning!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.