Årets biltvättarhelg har just varit, utannonserad på TV. Bra väder och sommarvärme på intågande, vinterns slask är borta. Då är det dags att tvätta bilen och göra bilen sommarfin.

På TV gick det inslag om hur man ska göra och inte göra. Jag fick lära mig att bilen är en miljöbuse flera gånger om, fast egentligen är det så att bilen samlar upp en massa skit när den körs som inte nödvändigtvis kommer från andra bilar. Tvättar man sen bilen på gatan så rinner det av bilen och ner i dagvattenbrunnarna, vilket det förvisso ändå gjort när det virvlat runt i luften ett tag. Så tvättar man bilen rätt så hjälper man istället miljön genom att använda bilen som ett filter, inte världens bästa kanske men ändå. Jag fick också lära mig att om man inte kan tvätta i godkänd tvätthall så var det bättre att tvätta på gräsmattan där skiten får en naturlig filtrering istället för att rinna direkt ut i vattendrag vidare till vatten där fiskar lever och så vidare.

 

Sommarfin Renault

Sommarfin Renault

Som storstadsbo har jag dock själv inget alternativ. Det är kommersiell biltvätt som gäller. Så jag tog bytabil.net bilen, Renault Megane till en tvätthall med högtrycksspruta. Spolade av med avfettningsmedel. Tvättade manuellt med hederlig tvättsvamp. Spolade av bilen igen. Gjorde rent svarta plastytor med polering för stötfångare. Sen fick hjulen och fälgarna en liten bonusomgång med lite däckglans. Sådärja! All vintersmuts borta, miljögodkänt dessutom.

Sen skulle jag dammsuga bilen från alla småstenar vintern har dragit in i bilen. Jag stoppade en 10-krona i dammsugare som startade, men suget var borta. De stenar som väl tog sig in i dammsugarmunstycket trillade snabbt ut straxt efter. Suck, ännu en gång är dammsugaren icke funktionsduglig. Jag har tidigare åkt runt hela Solna för att hitta dammsugare, antingen brukar de vara blockerade av bilar vars förare är inte är på plats, eller så är de trasiga. Det är hopplöst att hitta en bra, icke blockerad, inte för dyr bildammsugare i stan. Jag själv gav upp och insidan får lov att vara grusig ett tag till. Ett köp av batteridriven, så kraftfull som det går, dammsugare står på inköpslistan om det finns?

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.