Opel utvecklar en ny variant av adaptiv belysning, som styrs av förarens ögon. Just nu finns belysning som följer rattens rörelser, detta kallas idag för adaptiv belysning. Detta finns hos flera tillverkare. Opel jobbar nu vidare med systemet för att göra det ännu mer avancerat.

byta bil modern belysning

Frågan är bara om detta är något vi behöver? Dessutom så drar utvecklingen mot självkörande bilar, och då känns adaptiv super, special belysning lite överarbetat. Men det är ändå fantastiskt vad tillverkarna hittar på. Dessutom så länge bilar körs manuellt, vilket de kanske alltid kommer att göras? Speciellt ute på landsbygden där självkörande infrastruktur troligen inte kommer införas i första taget om ens någonsin.

Ögonstyrning har ytterligare fördelar, utöver att styra bilens belysning så kan systemet troligen anpassas till att känna av om föraren somnar, blir sjuk eller riktar sin uppmärksamhet åt fel håll för länge.

Opel är dock inte helt klara med sitt system för att styra bilens belysning med ögonen. Systemet som använder upp till 10 kameror har lite för långsam responstid mellan analys av ögonen och tills strålkastarna justeras. Dessutom så ska strålkastarna inte justeras genom slumpmässiga och allt för snabba ögonhändelser. Nästa steg i Opels är att använda infraröda sensorer, snabbare processorer och snabbare motorer som styr bilens lampor, först då kan tekniken bli verklighet.

Opels nästkommande teknik närmast är Ledmatrix strålkastare (som inte styrs av ögonen). Denna teknik gör att bilen kan köras permanent med helljus som består av många lampor. Dessa lampor justeras hela tiden och slås av/på beroende på mötande trafik. Detta kommer att introduceras i Opels bilar under 2016. Opel visar att de ligger i framkansten och jobbar med bilutveckling. Den sistnämnda Ledmatrixbelysningen är kanske egentligen den mest intressanta nyheten för finns det behov av strålkastare som styrs av ögonen?

Källa Opel.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.