Renault Megane LED-belysning och klimatanläggning gick sönder

Så kom felen hos Renault Megane slutligen och den 5 åriga garantin sattes på prov och fick godkänt!

Efter nästan 5 helt problemfria år gick några saker sönder. Först gick ena LED lampan i fronten sönder och någon månad därefter gick den andra sönder. Bilen hade runt 3 månader kvar till den var 5 år och garantin tog smällen. Anledningen enligt verkstaden var fuktinsläpp, vilket inte heller är självklart att det går på garanti. Denna LED belysning är de som sitter straxt under huvudstrålkastaren och kallas för varselljus, dagljus med mera. På besiktningen bekräftade man att det hade blivit underkänt resultat om de inte fungerat. Nu kommer det dåliga i detta. Kostnaden hos märkesverkstaden att byta en sådan lampa var 3200 kronor inklusive arbete (om inte garantin gått in). Lampan kostar 1400 kronor att köpa från Renault och finns inte vad vi hittat att köpa hos andra leverantörer. Som brukare av bilen har man ingen egen nytta av denna belysning utöver att den har lång livslängd, men klassisk halvljus kostar max 100 kronor att byta lampa vilket man gör själv på 10 minuter, och lätt är det. Att byta LED listen kräver att plastfronten/stötfångaren monteras bort först vilket inte är så lätt om man inte har tid och en lyft till bilen. Jag konstaterar att fick jag inför köpet välja att få bilen med denna LED belysning eller utan och köra på vanlig halvljusautomatik dagtid så hade jag lätt tagit det senaste. Med det sagt så har dessa ändå fungerat problemfritt i nästan 5 år så och nu när de dessutom är bytta så är det sannolikt inga problem på bra många år.

AC:n, alltså klimatanläggningen gick sönder också vilket upptäcktes mitt under denna supervarma sommarvärme på 34 grader, 80-tals AC med rutorna nere fick det bli under några dagar tills verkstaden tog in bilen. Kylmediet hade börjat sjunka i nivå på grund av läckage i systemet. Symptomen var att det “väste” lite från ventliationen och en hel del kyleffekt försvann, det kom lite kyla från luftutblåsen på höger sida. Verkstaden gjorde en första koll, de konstaterade att låg kylmedienivå var orsak men trycktest kunde inte visa var läckan fanns då den var så pass liten. Man meddelade att garantin gällde då skadan inte var orsakad av yttre åverkan. Därför fyllde man på systemet igen och tillsatte ett färgat spårmedel, bilen fick köras vidare i 3 veckor innan den togs in igen för kontroll. Man såg var läckaget fanns och bokade ytterligare tid för reparation. Denna reparation tog 8 timmar att göra till en kostnad av nästan 23 000 kronor, vilket som sagt togs av garantin. Hade garantin inte gällt hade vi kontaktat annan verkstad för reparation, speciellt de som specialiserat sig på klimatanläggningar samt har lägre timkostnad.

Nu rullar bilen vidare felfri igen. Renault Megane var därmed felfri i nästan 5 år, och felen kom turligen precis innan garantin tog slut. Klimatanläggningen täcks annars ofta i motorskadeförsäkringen i en helförsäkring om bilen inte blivit allt för gammal, dock med viss självrisk.

För övrigt har även bilen besiktigats under denna period utan anmärkning utöver att ett halvljus gått sönder utan att vi märkt det, vilket som sagt är lätt fixat till låg kostnad och inte kräver ombesiktning.

Nu är dock bilen såld till en bilhandlare och med detta slutar rapporteringen om denna bil och fortsätter med en annan.

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.