Hur kunderna bemöts hos bilhandlaren

Vi har som deltagande bilspekulanter tagit oss tid att besöka flertalet bilhandlare senaste tiden.  Bemötandet och kompetensen hos bilförsäljarna varierar stort kan vi fastställa. Målet: Att hitta en liten och billig bil, inga begränsningar avseende bilmärken. Så här har det gått hittills:

Bilspekulanter tittar och drömmer om att byta bil

Hedin bil i Akalla

Allt började med Fiat 500 cabriolet, denna lilla charmiga retrobil som ser så härlig ut!. Erbjudandena från olika bilhandlare haglar på nätet avseende olika lagerbilar av Fiat 500. För att se bilen i verklighet besökte vi Hedin bil i Akalla. Här lyser dock Fiat 500 med sin frånvaro som knappt syns, erbjudandena är som bortblåsta här. Till slut hittar vi en att titta på. Under besöket som skedde mitt på dagen, mitt i veckan så lyckades vi med bedriften att vandra genom hela den gigantiska anläggningen utan att bli uppmärksammade av en enda säljare. Smått otroligt faktiskt, och riktigt dåligt!

Hedin vaknar till

Återbesök

Opel Adam är en läcker och liten bil som just nu säljs för så lite som 120 000 kronor. In på Hedin bil i Akalla igen och denna gång direkt genom huvudingången för Opel. Där står den, den lilla sportiga Opel Adam. En säljare sitter bakom disken utan att reagera, precis som tidigare. Denna gång vill vi ha mer information så vi tar upp kontakten istället och vips så vaknar denna bilsäljare till liv och ger ett bra och entusiastiskt bemötande. Han kan också de fakta om bilen vi efterfrågar och erbjudandet gäller de sista två bilarna som de har kvar. Vi avböjer en provtur och konstaterar att Hedin bil i akalla till slut vaknade till liv och gav ett bra bemötande till slut.

Frågorna om kamremsbyte ville helst inte Fiatsäljaren kännas vid

Stora Hedin bil Uppsala utmed E4:an

Fortsatt intresse för Fiat 500 tog oss till Hedin bil i Uppsalla. Bilsäljarens bemötande var återhållsamt och relativt trist, nåja han dök upp och introducerade sig relativt snabbt i alla fall samt erbjöd en provtur vilket var ett av målet för dagen. Efteråt konstaterar vi att vi fick så trist bemötande att vi inte skulle se fram emot att besöka Stora Hedin i Uppsala igen.

Fortsatta frågor per telefon med bilsäljaren om kamremsbyten blev dock lite besvärliga och säljaren hade inga svar på denna bit. Vi fick under kommande vecka ringa till en konkurrents Fiat verkstad för att få svar, ja ingen svarade alls på Hedin bils verkstad i Uppsala när vi ringde dit mitt på dan under en normal veckodag. Fiat 500 föll sen bort på grund av dyrt och kort intervall för kamremsbyte, 4 år till en kostnad av ca 12 000 kronor i kombination med vanlig service. Vi har en till kontakt med säljaren hos Hedin som då försöker parera det hela med att informera om att bilserviceavtal som kan tecknas och priset för detta. Vi sätter detta gentemot kostnaderna för en annan bil med kamkedja och konstaterar att serviceavtalet för Fiat 500 blir ungeför lika mycket dyrare som, ja, ett kamremsbyte kostar. Fiat 500 passar nog bäst för den som privatleasar bilen på 3 år.

Efter provturen av Fiat 500 så tog vi en runda i resten av den stora bilsalongen hos Hedin Uppsala. En betydligt piggare säljare döck upp och pratade väl om några bilmodeller från Nissan efter att snabbt analyserat vad för biltyp vi var ute efter, vilket i alla fall sätter upp bilmärket på intresselistan.

Garantisnacket blev obekvämt hos Opel

Lilla Hedin i Uppsala

Även Opel Corsa har riktigt bra priserbjudanden hos vissa Opel handlare på nätet. Bilen kan köpas ny för 120 000 kronor och dessutom med bra utrustning. Vi blir snabbt uppmärksammade av en bilsäljare och vi frågar lite om Corsan som lyser stort med sin frånvaro då det råder utföräljning av Opelbilar just nu och de går åt! Den sista demobilen är på vift men en nästan likadan något begagnad finns att visa upp vilket bilsäjaren gör. Mer anonym bil än Opel Corsa kan knappt en bil bli men å andra sidan är den inte ful heller och prismässigt är det sannolikt bästa köpet just nu, om man istället besöker Björkmans bil i Västerås som har några bilar kvar.

Vi uppmärksammar även Opel Crossland som är en något större bil som säljs för 160 000 kronor, och det fanns 2 stycken kvar vid vårt besök. Bilen ger ett gott intryck även om motorn är mycket svag, 82 hk. Bilsäljaren är med oss hela tiden. När vi börjar fråga om serviceintervaller och om bilarna har kamrem  eller kedja blir det värre. Här får vi förvirrande besked från bilsäljaren som först säger att rekommendationen ligger på 1500 mils intervall eller 1år. När vi säger att då får vi serva bilen en gång i halvåret och att vi måste ha en stående tid hos verkstaden så blir informationen att 3000 mil trots allt går bra om bilen servas årligen. Då Opel står inför ett generationsskifte avseende motorerna så verkar man inte ha koll på om de har kemrem eller kamkedja. Vi får informationen att 1.2 litersmotorn på 82 hk är från Peogeot och har kamkedja. Ett senare besök hos Peugeot gav informationen att samma motor har kamrem, oklarhet råder därmed.

När vi frågar om Opels garantier blir nästan bilsäljaren irriterad. Han säger att Opel likt flera bilmärken har gått från 5 år, till 3 år för att nu ha landat på 2 år. Priserna har justerats nedåt under denna period. Han säger också att visst finns det andra märken som ger mycket längre garantier men att dessa bilar då har mycket äldre teknik som är mer beprövad men omodern. Här börjar säljaren sen fastna och innan det spårar ut helt så tackar vi för oss och går därifrån.

S:t Olfosäljaren vill nog hellre göra annat än sälja bilar

S:t Olofs bil i Uppsala

Suzuki Swift annonseras för 129 000 kronor och Vitara för 180 000 kronor. Det är lördag och ett besök till S:t Olofs bil blev det efter att vi sett annonsen. Vi tittar på en Swift och konstaterar att bilen upplevs som större än den ser ut, bra takhöjd i baksätet. Bilsäljaren tittar fram efter ett tag och säger “jag finns här inne på kontoret om ni vill nåt” Vi vill ha svar på några frågor så efter en stund tittar vi in på söljarens kontor.  Denne bilförsäljare upplevs nervös och obekväm i sin roll. Det känns som att han egentligen har andra uppgifter och bara hoppar in under helgen. Han har i stort sett ingen koll på serviceintervallerna när vi frågar. Vi frågar även lite om Suzuki Vitara. Säljaren informerar om att den billiga versionen har en enklare motor och att Vitara S har en kraftfullare motor, sen börjar han prata om en Suzuki S-cross och helt plötsligt blandas alla bilmodeller ihop och vi vet inte längre om vad som är vad. Förvirrade lämnar vi straxt därefter Suzuki utan en provkörning av Swift, vilket vi inte heller blev erbjudna av säljaren. Bättre fokus och bättre kunskap om serviceinervaller hade varit klart önskvärt.

Glädje bemötande och fokus i topp hos Peogeot i Uppsala!

Peugeot Uppsala

Målet med besöket är att se på en Peugeot 208. Direkt när vi stiger in i lokalen blir vi direkt bemötta av en säljare som redan från långt avstånd ropar “Heej!” och därefter på ett bra sätt tar hand om oss utan att det vare sig tar lång tid eller blir krångligt. Han använder ett lätt språk och har fokus på vad vi söker. Han presenterar två versioner av Peugeot 208 och även ett par nästan nya men begagnade som säljs till attraktivt pris. Vi får svar på våra frågor förutom bytesintervall på kamrem då verkstaden har stängt på helgen, i annat fall hade säljaren ordnat fram uppgifterna direkt. Möjligen borde han ha kunna det redan då det bör vara en vanlig fråga. Helhetsintrycket är dock gott och vi provkör även en Peugeot 208 Style på 82 hk. Intrycket av bilen är gott och vi sitter toppenskönt i bilen, något bullrig på motorvägen. Vi känner oss mycket nöjda med vårt besök på Peugeot i Uppsala även om vi inte riktigt fick svar på allt.

Bavaria Uppsala, proffsigt, ja det är så här det ska vara!

Bavaria Mini Uppsala

En mini måste man kolla på om man är ute efter en liten bil. Bavaria har en liten bilhall för Mini i Uppsala. Det bästa med denna hall är att den är liten och det finns en av varje Mini-variant, inget mer. Vi blir direkt bemötta av Max en yngre säljare som är riktigt bra. Vi får direkt en enkel och snabb introduktion till modellprogrammet och han kan allt relevant om bilarna. Serviceintervaller, garantier och att bilarna har kamkedja. Besöket är inte långt ändå har vi svar på allt och vi har sett allt samt blivit erbjudna provkörning. Bemötandet är effektivt, trevligt och proffessionellt. Max krånglar inte till det och svävar inte ut i några längre konstigheter.Vi tar ett kostnadsförslag och några dagar senare hör Max av sig via mail och följer upp vårt besök utan att det upplevs påstridigt.  Det är så här det ska vara!

Nyare Bil, Fullerö Uppsala

Detta är en bilhandlare som enbart säljer begagnade bilar. Vi blir relativt snabbt uppfångade av en säljare som erfaret kollar av lite status och drar sig tillbaka efter lagom lång tid samt välkomnar oss att söka upp honom om vi behöver mer information. Ett helt okej bemötande.

Summering

Allt för ofta så ser vi en annons på internet men när vi kommer till bilhandlaren så ser vi inte röken av vad som annonserats, här finns det klara förbättringsmöjigheter hos nästan alla bilhandlare. För annonser är ofta en anledning till att jag som kund kommer till affären och när jag inte ser det jag letar efter så känner jag mig besviken. Visa de bästa erbjudandena som finns och framför allt det som annonseras just nu. Sen kan man erbjuda alternativ till mig som kund, det är helt okej.

Bemötande är också otroligt viktigt när vi besöker en bilhandlare. Det är viktigt att få kontakt relativt snabbt och att vi känner oss välkomnade. Säljaren ska vara påläst och kunna de bilar denne säljer. Säljaren ska hålla lagom med säljsnack och fokusera på vad jag som kund är ute efter samt känna av när det är dags att dra sig tillbaka lite då vi vill titta vidare på egen hand. Att erbjuda provkörning är en självklarhet. Detta är egentligen ganska lätt, ändå klarar flertalet bilhandlare inte av det!

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.